Kauną aplankys Trys karaliai | KaunoDiena.lt

KAUNĄ APLANKYS TRYS KARALIAI

  • 4

Trys karaliai negali nekalėdoti. Jų širdyje gera valia, rankose auksas, mira, smilkalai, o ką pasieks smilkalų kvapas, tas visus metus bus apsvaigęs iš laimės ir jo nepuls jokios ligos. Ar norite būti laimingi ir sveiki?

Kauno tautinės kultūros centras kviečia linksmai užbaigti Kalėdų laikotarpį ir tradiciškai pasitikti Tris karalius. Sausio 6 d. 16.30 val. prasidės Trijų karalių eitynės nuo Kauno Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios Laisvės alėja iki Kauno miesto savivaldybės. Merkelis, Baltazaras ir Kasparas sveikins Europos kultūros sostinę, laimins kauniečius. Angelas su žvaigžde rankoje rodys kelią, o kartu keliaujantis senasis Krivis primins, kad baigėsi tarpušventis ir metas kibti į darbus.

Trys karaliai kvies miestiečius susirinkti prie pagrindinės miesto eglės Rotušės aikštėje.

Trijų karalių papročiai mena senus laikus Lietuvoje. Dvyliktoji diena po Kalėdų, t.y. sausio 6-oji, labai seniai švenčiama, vadinta Atarašais, Krikštais. Dar ikikrikščioniškoje Lietuvoje tą dieną namų durys ir kai kurie daiktai būdavo kreida ar anglimi žymimi – „krikštijami“ ar „aprašomi“ – trimis kryžiukais. Naują prasmę bei pavadinimą šiai dienai suteikia krikščionybė. Anuomet gimusį kūdikėlį Jėzų aplankė Trys išminčiai, dar vadinami karaliais: Kasparas, Merkelis ir Baltazaras – iš to kilo paprotys persirengti trimis karaliais. Liaudiškos Trijų karalių vaikštynės yra pokalėdinio laikotarpio sveikintojų, kalėdotojų, vaikštynių tąsa. Antra vertus, tai senovinė persirengėlių, karnavalų tradicija, susisiejanti jau ir su būsimomis Užgavėnėmis. Žemdirbių tautose sausio 6-ąją baigdavosi Saulėgrįžos šventė, žmonės pradėdavo žadinti šalčio sukaustytą žemę.

Trumpam sustoję ir pašokę prie Kauno savivaldybės, Trys karaliai kvies miestiečius susirinkti prie pagrindinės miesto eglės Rotušės aikštėje, kur 17.45 val. vyks teatralizuotas sveikinimas „Trys karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“. Šventę užbaigs įspūdingas muzikos, ugnies ir pirotechnikos šou, koncertuos folkloro ansambliai „Žaisa“, „Ratilėlis“, „Piliarožė“, „Alda“, „Jotija“.

Organizatoriai taip pat kviečia iki sausio 6 d. dalyvauti nemokamame orientaciniame žaidime „Trys karaliai atkeliavo“. Registruotis čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

As

O jūs apskritai būnate kuo nors patenkinti? Nelaimingi žmonės... ( Aš čia tundroms komentatoriams)

cha cha cha

Karaliai pašoks prieš godžiojo diktatorius langus ? tokie čia ir "karaliai"/

.

Kviečiu prisidėti ir paplauti pinigus kartu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS