Kaunas imasi ambicingo tikslo: mažinti transporto keliamą triukšmą ir oro taršą Senamiestyje | KaunoDiena.lt

KAUNAS IMASI AMBICINGO TIKSLO: MAŽINTI TRANSPORTO KELIAMĄ TRIUKŠMĄ IR ORO TARŠĄ SENAMIESTYJE

  • 44

Siauromis Senamiesčio gatvelėmis keliones trumpinantiems ar be tikslo riedantiems vairuotojams jau kitąmet teks keisti šiuos ydingus įpročius ar jų išvis atsisakyti.

Ties įvažiavimais iš Šv. Gertrūdos, Gimnazijos–Birštono gatvių ir Karaliaus Mindaugo prospekto ir išvažiavimuose įdiegta Mažų emisijų zonos sistema. Transporto priemones fiksuojanti įranga bus testuojama iki metų pabaigos, tad vairuotojai kol kas gali būti ramūs – jokie mokesčiai, išskyrus įprastą rinkliavą už parkavimą, taikomi nebus.

Seka Vakarų pavyzdžiu

„Naujovės šalies keliuose kai kuriems vairuotojams dažniausiai kelia išgąstį. Tačiau nei greičio matuokliai, nei Mažų emisijų zona nėra mūsų pačių išgalvotas dalykas. Kaip ir daugelyje kitų sričių, tam tikri pavyzdžiai iš didžiųjų Vakarų miestų pas mus atkeliauja vėliau.

Europos didmiesčiai savo centrinėse miesto dalyse jau seniai prioritetą skiria žmonėms, o ne automobiliams. To siekiame ir mes. Kasmet geriname susisiekimo infrastruktūrą tvarkydami gatves, plėsdami pėsčiųjų ir dviračių takų tinklą. Pastaraisiais metais pradėjome statyti tiltus. Iš pagrindų atnaujiname viešąjį transportą. Siekiame sukurti tokias sąlygas, kad kauniečiai savo kelionėms turėtų kuo daugiau alternatyvų“, – tikina Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Mažų emisijų zonos diegimas Kaune vyko pastaruosius kelerius metus. Būtent Senamiestyje pokyčių nuspręsta imtis dėl itin didelio automobilių tranzito. Piko metu transporto priemonės paralyžiuoja siauras gatveles. Taip ne tik sudaromos spūstys, bet ir keliamas triukšmas, oro užterštumas. Šios problemos ypač opios vietos gyventojams, čia dirbantiems ar besimokantiems kauniečiams.

Tokia sistema sėkmingai veikia Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Ispanijoje, Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Siekiame sukurti tokias sąlygas, kad kauniečiai savo kelionėms turėtų kuo daugiau alternatyvų.

Kol kas jokių naujų mokesčių

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius ramina, kad Senamiestyje Mažų emisijų zonos ženklus pamatę vairuotojai bent iki šių metų pabaigos nuogąstauti neturėtų. Jie ir toliau gali netrukdomai važiuoti pro Senamiestį.

„Šiuo metu tikriname, kaip sistema veikia, fiksuojame statistinius duomenis. Tik viską iki smulkmenų suderinę teiksime siūlymų miesto tarybai dėl sistemos veikimo, mokesčių tarifų ir lengvatų taikymo. Sprendimus planuojama priimti iki metų pabaigos. Apie juos informuosime iš anksto ir tikrai numatysime pereinamąjį laiką prie tokių pokyčių priprasti.

Tai niekaip nepalies tų gyventojų, kurie atvyksta turėdami konkrečių poreikių ir, susimokėję rinkliavą už automobilių parkavimą, laikinai palieka savo transporto priemones. Pagrindinis tikslas – mažinti būtent tranzitinį eismą, kai vairuotojai net nestabteli ir važiuoja pro Senamiestį, taip trumpindami kelią, ar rieda šiomis gatvelėmis išvis be konkretaus tikslo“, – sako M. Matusevičius.

Automobilius fiksuos 11 vietų

Pirmajame etape Mažų emisijų zona apims visą Senamiestį. Transporto priemonių atpažinimo sistema įrengta iš viso vienuolikoje vietų, pro kurias įvažiuojama į Senamiestį arba išvykstama iš jo.

Jau dabar ties įvažiavimais galima pastebėti švieslenčių su žinute „Žalias Kaunas“.

Visavertiškai funkcionuoti sistema turėtų pradėti kitais metais. Tuomet įvažiuojančius vairuotojus pasitiks skiriamieji ženklai, kad Senamiesčio teritorijoje galioja tam tikras mokestis už čia praleistą laiką. Išvažiuojant iš teritorijos vairuotojai bus informuoti apie prievolę susimokėti.

Skaičiuojama, kad bendra sistemos kaina su PVM sieks apie 197 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

ambicingas Krabo tikslas ?

dar dar dar dar dar dar šlamančių stiklainių.

nu

to melas...ka tu cia skiedi ,BE apmokestinta viskas kas tik imanoma ...

Morociklistinius pidderus

suvaldykit,naktį siautėjančius,o ne svaikit apie kažkokį mistinį" triukšmo mažinimą",visvaldiniai veidmainiai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS