Kaunas įžengė į juodąją zoną: gal per daug atsipalaidavome? | KaunoDiena.lt

KAUNAS ĮŽENGĖ Į JUODĄJĄ ZONĄ: GAL PER DAUG ATSIPALAIDAVOME?

Mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius ketvirtadienio rytą socialiniame tinkle paskelbė neraminančią žinią: Kaunas pagal sergamumą COVID-19 tapo juodąja savivaldybe. Tiesa, pagal sergamumo rodiklius jau kuris laikas stebimas kreivės augimas. Kokia to priežastis?

„Kaunas krito nelygioje kovoje su epidemija ir šiandien įžengė į juodą zoną. Kaip gimusiam Kaune ir turinčiam Vaidoto vardą tai liūdna žinia“, – feisbuke rašė mokslininkas.

Po V. Zemlio-Balevičiaus įrašu pasipylė internautų komentarai. Vieni žmonės domėjosi, kodėl Kaunas atsidūrė juodojoje zonoje, kiti kvestionavo karantino atlaisvinimą.

„Eisime į kiną ir sportuoti viduje. O reikėjo dar poros mėnesių kantrybės“, – nuomone dalijosi Sigita.

Pasitaikė ir tokių komentatorių, kurie nepasidavė slogiai nuotaikai ir nusprendė pajuokauti. „Tavo įdėtame žemėlapyje Kaunas pilkai nudažytas, o ne juodai. Tai viską keičia iš esmės. Šachas ir matas“, – rašė internautas Dainius.

Feisbuko nuotr.

To buvo galima tikėtis

Panašu, kad V. Zemlio-Balevičiaus ši situacija nestebina. „Tikėtis buvo galima“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams sakė ekspertas.

Prie trečios bangos britiškoji atmaina tikrai prisidėjo. Ji labiau užkrečiama.

Kauno savivaldybės pateiktame grafike taip pat matyti tolygus kreivės augimas. Sergamumas ypač išaugo per pastarąją savaitę. Galbūt per daug atsipalaidavome? O gal tai Velykų arba judėjimo ribojimų panaikinimo padariniai? „Na, kieno tai padariniai, turėtų atsakyti Kauno institucijos. Augimas Kaune stebimas jau senokai. Viskas pagal scenarijų, kai pačioje pradžioje nesiimant priemonių epidemija įsibėgėja“, – teigė pašnekovas.

Paklaustas, ar sergamumo rodikliai gali būti siejami su naujomis koronaviruso atmainomis, V. Zemlys-Balevičius teigė, kad skaičių augimui įtakos turėjo viena atmaina. „Prie trečios bangos britiškoji atmaina tikrai prisidėjo. Ji labiau užkrečiama. Bet priemonės tvarkytis išlieka tokios pačios ir kitose savivaldybėse yra su tuo tvarkomasi sėkmingiau“, – situaciją komentavo matematikas.

svarbu.kaunas.lt nuotr.

Karantino laisvinimas – už ar prieš?

Prekybos centrai, jeigu atsidarys su savo pasiūlytomis priemonėmis, irgi turėtų būti saugūs.

Vyriausybė ketvirtadienį posėdyje planuoja spręsti dėl tolesnių karantino atlaisvinimų. Jeigu ministrai pritars, veiklą galės atnaujinti profesionaliojo scenos meno įstaigos ir kino teatrai, atvirose bei uždarose erdvėse vykstantys renginiai. Ministrai spręs dėl šioms veikloms taikomų ribojimų. Taip pat siūloma vėl leisti veikti sporto klubams, numatant jiems papildomas sąlygas. Maitinimo įstaigoms, tokioms kaip restoranai, kavinės ir barai, būtų leidžiama veikti 7–21 val., tiekiant maistą vartoti vietoje tik lauke, prie vieno staliuko sėdint ne daugiau kaip dviem žmonėms.

Tačiau, jeigu bus pritarta išvardytų vietų atidarymui, ar nebus taip, kad turėsime ir išaugusius sergamumo COVID-19 rodiklius? „Viskas priklauso nuo to, kaip bus atidaryta. Atidarymas įmanomas kontroliuojant situaciją. Kol kas nemačiau, kokios kontrolės priemonės siūlomos. Lauko kavinių atidarymo rizika minimali“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams situaciją komentavo V. Zemlys-Balevičius.

„Prekybos centrai, jeigu atsidarys su savo pasiūlytomis priemonėmis, irgi turėtų būti saugūs. Man neaišku dėl veiklų, kuriose žmonės ilgą laiką bus uždarose patalpose. Jos yra rizikingiausios“, – svarstė ekspertas.

Primename, kad praėjusią parą šalyje nustatyti 1168 nauji COVID-19 atvejai, nuo šios infekcinės ligos mirė devyni žmonės. Šalyje atlikti 9957 molekuliniai (PGR) ir 7406 antigeno tyrimai dėl įtariamo koronaviruso. Pastarųjų keturiolikos dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 483,2 atvejo. Teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per pastarąsias septynias dienas siekia 6,6 procento.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Virga

Paskiepyti pradėjo trankytis po svietą atveždami naujus kovido derinius. Štai ir atsakymas kas kaltas t.y. skiepyti ar neskiepyti? Pernai niekas neskiepijo ir skaičiai buvo ženkliai kitokie.

gerda

O prie ko čia Kaunas ir Vaidotas , kodėl akcentuojama , kame yra straipsnyje taip pabrėžiamas miesto ir vardo ryšys ? Gal kas esminio yra Kauno istorijoje ? Kas žino - parašykit , dėkui .

baikit kaltint PC

per abu karantinus dirbau ir važinėjau visuomeniniu transportu ir apsipirkinėjau prekybos centruose, aišku su draugais ir giminaičiais tik per atstumą bendravau - ir nieko nenutiko, net slogos neturėjau. Neseniai 1 doze pasiskiepijau. Esmė yra kaukių dėvėjimas, nesibūriavimas ir rankų plovimas. Jei to visi laikytųsi - būtų mažiau bėdų. Negalima viską uždaryti ir laikyti metų metus, nenormalu. Taip gyvensim dar ilgai ir reikia pratintis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS