Kaunas turi dar vieną defibriliatorių | KaunoDiena.lt

KAUNAS TURI DAR VIENĄ DEFIBRILIATORIŲ

Jau šeštasis mieste defibriliatorius bus prieinamas visiems. Šiuo prietaisu pagalbą, sutrikus širdies veiklai, ligoniui gali suteikti ir kvalifikuotas medikas, ir medicininio išsilavinimo neturintis žmogus.

Jau šeštasis mieste defibriliatorius bus prieinamas visiems. Jį nupirko "Ortopedijos technika".

Yra per mažai

Defibriliatorius – tai kompiuterinis prietaisas, kuris analizuoja širdies ritmą, o jam sutrikus neleidžia širdžiai sustoti. Šiuo prietaisu pagalbą, sutrikus širdies veiklai, ligoniui gali suteikti ir kvalifikuotas medikas, ir medicininio išsilavinimo neturintis žmogus. Neretai tokios pagalbos reikia nedelsiant nė minutės.

"Lietuvoje defibriliatorių pasiskirstymo tankis daug mažesnis nei kitose Europos valstybėse, kur žalią ženklą, žymintį šio aparato buvimo vietą, gali pamatyti net kaimo parduotuvėlėse", – sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Ekstremalios medicinos katedros vedėjas profesorius Dinas Vaitkaitis.

Jis pasveikino privataus verslo iniciatyvą nupirkti miestui šiuolaikinį nuolatinės srovės defibriliatorių ir priminė, kad lietuvių kilmės mokslininkas Bernardas Lounas už jo išradimą buvo apdovanotas Nobelio premija.

Klausyti ir vykdyti

"Jei defibriliatorius yra 2–3 minučių atstumu nuo staigios širdies ligos užklupto žmogaus, jo gyvybę išgelbėti daug lengviau", – pabrėžė Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinės vadovas Giedrius Meškauskas.

Jis aiškino, kad įjungus šį aparatą reikia klausyti, ką jis sako, ir vykdyti. Taip žmogaus gyvybę gali išgelbėti neturintieji nieko bendro su medicina.

Pernai rudenį buvo įrengti pirmieji defibriliatoriai penkiose viešose Kauno vietose: autobusų ir geležinkelio stotyse, "Akropolyje", Rotušės a. ir restorane "Miesto sodas" Laisvės al.
Kauno miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjas Donatas Senikas pasidžiaugė, kad kol kas dar nieko iš kauniečių bei miesto svečių viešose vietose širdies liga neužklupo ir gaivinti nereikėjo. Tačiau nuo to niekas neapdraustas ir kuo daugiau defibriliatorių bus Kaune, tuo saugiau potencialiems ligoniams. AB "Ortopedijos technika" pavyzdys įrengti gyvybę gelbėsiantį prietaisą galbūt tai padaryti uždegs ir kitus.

Reikia žinoti kiekvienam

Krizių tyrimo centro instruktorė, "Ortopedijos technika" Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vyr. slaugytoja Rita Bružienė pabrėžė, kad kiekvienas iš mūsų turi žinoti, kaip gaivinti ligonį, kol atvyks greitosios pagalbos medikai.

Instruktorė skatino nebijoti ir neišsigąsti, jeigu šalia esantis žmogus sukniubo.

"Jeigu žmogų ištinka klinikinė mirtis, jam labiau pakenkti jau nebegalite, galite tik padėti. Kuo greičiau pradėsite gaivinti, tuo labiau padidinsite tikimybę išsaugoti gyvybę, – teigė R.Bružienė.
Kokių veiksmų imtis, pamačius parkritusį žmogų? Visų pirma reikia įsitikinti savo saugumu. Tuomet ligonį papurtyti ir garsiai paklausti: "Kas atsitiko"? Jeigu neatsako, reikia patikrinti, ar žmogus kvėpuoja. Iškvepiamą oro srovę galima pajausti ar išgirsti, besikilnojančią krūtinę pamatyti. Kvėpavimui įvertinti neturėtume sugaišti ilgiau nei 10 sekundžių.

Jeigu žmogus be sąmonės ir nekvėpuoja, reikia nedelsiant skambinti greitajai medicinos pagalbai ir pradėti gaivinti nukentėjusįjį.

Išvyksta per minutę

Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties atstovas G.Meškauskas pažymėjo, kad greičiau ir patogiau kviesti pagalbą mobiliuoju telefonu, nes įjungus garsiakalbį galima vykdyti specialisto nurodymus, kaip gaivinti.

"Dažnai žmonės, paskambinę greitosios pagalbos medikams, nervinasi, kad jiems pateikiama daug klausimų. Iš tikrųjų mūsų darbas organizuotas taip, kad jau po kelių klausimų – koks adresas, telefono numeris, kas atsitiko – medikų brigada pas ligonį dažniausiai išvyksta per 40–50 sekundžių", – tikina G.Meškauskas.

Tuo metu pokalbis su kviečiančiuoju pagalbą tęsiamas, teikiamos rekomendacijos ir užduodami klausimai, o papildoma būtina informacija apie ligonio būklę ir jos pokyčius skaitmeniniu radijo ryšiu perduodama jau vykstančiam pas ligonį ekipažui.

Kaip gaivinti?

Paguldyti žmogų ant kieto pagrindo. Gaivinant atliekama 30 stiprių ir nepertraukiamų krūtinės ląstos paspaudimų maždaug 100 kartų per minutę dažniu bei 2 įpūtimai (per apsaugines priemones) atlošus nukentėjusiojo galvą ir pakėlus jo smakrą. Veiksmai kartojami, kol bus atneštas defibriliatorius arba sulaukiama specialiosios pagalbos.

Gaivinimas – labai sunkus fizinis darbas. Defibriliatorius yra pagalbininkas. Įjungtas jis pirmiausia nurodys kviesti greitąją pagalbą. Bendrosios pagalbos telefono numeris – 112, greitosios medicinos pagalbos – 033 iš "Bitės" ir Tele2 tinklo, 103 – iš "Omnitel", 03 – iš TEO. Skambinant tiesiai į greitosios pagalbos stotį sutaupoma 1,5–2 minutės.

Ištikus staigiai mirčiai

Statistikos departamento duomenimis, didžiausias mirtingumas Lietuvoje – nuo širdies ligų.

Ištikus klinikinei mirčiai dėl širdies veiklos sutrikimo, būtina kuo greičiau atkurti jos veiklą. Geriausiai tai padaryti galima elektros impulsu – defibriliatoriumi.

Ištikus staigiai mirčiai ir nedelsiant pradėjus gaivinti, gyvybės išgelbėjimo galimybė padidėja dvigubai.

Apie 60 proc. staigios mirties atvejų įvyksta namuose, iš jų 80 proc. – liudytojų akyse.

Kuo daugiau žmonių moka pradinį gaivinimą ir gaivina, tuo daugiau gyvybių išgelbėjama.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

O kur tas adresas

Ortopedijos technika, na nieko, kai reikės įsijugsim kompą ir paieškosim adreso :)

O kur ?

O kur yra visi ankstesnieji? Trūksta informacijos. Apie tai nuolatos ir visur turi priminti stendai. Dažnai pasimetęs žmogus ir tai, ką žinojo, pamiršta...

labai gerai

kad yra gerų žmonių DėKUI už rūpestį BET ar viską darome kad rečiau prireiktų šių aparatų ? Toliau masiškai keikiamės girtuokliaujam negerbiam vienas kito
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS