Kaune ir Kauno rajone – paskutinės repeticijos prieš „Sutarties“ pasirodymus | KaunoDiena.lt

KAUNE IR KAUNO RAJONE – PASKUTINĖS REPETICIJOS PRIEŠ „SUTARTIES“ PASIRODYMUS

„Kauno – Europos kultūros sostinės 2022“ uždarymo programa „Sutartis“ prasidėjo.

Iki pat sekmadienio vakaro Kaune ir Kauno rajone vyks įvairūs renginiai, parodų atidarymai, susitikimai ir koncertai. Jau šį vakarą Raudondvario dvare pasirodys elektroninės muzikos atlikėjas „Ten Walls“, o šeštadienį „Žalgirio“ arenoje susirinkę žiūrovai išvys paskutinę Šiuolaikinio Kauno mito trilogijos dalį – muzikinį spektaklį ant vandens. Pačiame pasiruošimo ir repeticijų įkarštyje, apie ilgąjį uždarymo savaitgalį pasakoja kūrybinė komanda bei atlikėjai.

Kauno rajone – didžiulė šventė po atviru dangumi

„Norime rajone padaryti šventę – didelį vakarėlį po atviru dangumi, kuriame būtų daug judesio ir šokių“, – žadėjo jau šiandien vakare prasidėsiančio nemokamo uždarymo renginio Kauno rajone organizatoriai. Raudondvario dvaro teritorijoje įsikūrusioje scenoje pasirodys Lietuvoje ir užsienyje puikiai žinomas atlikėjas Marijus Adomaitis – „Ten Walls“ bei elektroninės muzikos grupės „Merimell“ (Estija, „Tartu – Europos kultūros sostinė 2024“) ir „Bulp“ (Slovakija, „Trenčín – Europos kultūros sostinė 2026“).

„Apie šį renginį ir „Kauno – Europos kultūros sostinės“ uždarymo šventę Kauno rajone tarėmės jau seniai. Kaunas –  mano gimtasis miestas, tad į jį sugrįžti visuomet malonu. Jaučiu savotišką pareigą būti šios šventės dalimi ir labai lauku susitikimo su klausytojais“, – pasakojo koncertui besiruošiantis M. Adomaitis.

„Žalgirio“ arenoje – repeticijos vandenyje ir paskutinės scenografijos detalės

150 atlikėjų ir šiuolaikinio šokio šokėjų, 40 tonų vandens, 15 metrų aukščio medžiai ir 2022 smėlio maišai – tokiais skaičiais „Žalgirio“ arenoje pasitiks didysis uždarymo renginys – baletorija „Sutartis“. Spektaklyje ant vandens susipins miesto istorijos, operos, elektronikos, džiazo bei čiurlioniškų motyvų aidas, o kūrėjų komanda žada nustebinti ir netikėtais sprendimais.

Renginio režisierius Gediminas Šeduikis prisipažino, kad iki renginio likus visai nedaug, kūrybinė „temperatūra“ kyla, o atlikėjai ir kūrybinė komanda intensyviai ruošiasi repetuodami. Anot režisieriaus,  nemažai iššūkių kelia vanduo. „Tai, ko gero, labiausiai komplikuotas, reikalaujantis techninio dėmesio elementas. Jis prideda nemažai iššūkių – pavyzdžiui, šokėjai ir choro atlikėjai turės mūvėti specialius apavus, kurie padės vandenyje nesušalti, leis saugiau judėti.“

Nemuno personažą įkūnysiantis solistas Jeronimas Milius teigė, kad renginys bus išskirtinis savo masiškumu ir scenografija, todėl, sulaukęs pasiūlymo dalyvauti „Sutartyje“, ilgai nedvejojo: „Labai suintrigavo scenografija, pagalvojau, kad labai įdomu ir retai mes turime tokio pobūdžio pasirodymų. Smalsu bus išgirsti, sužinoti, kaip šį spektaklį įvertins žiūrovai ir kokie bus atsiliepimai“. Tiesa, tai, kaip atrodys galutinis rezultatas atlikėjai pamatys tik šiandien vyksiančios generalinės repeticijos metu.

Šokėjas Petras Lisauskas teigė, kad būsimas renginys jau sulaukė nemažai dėmesio: „Gaunu daug  klausimų apie tai, ar šis Kauno mitas sukurtas naujai, ar tai tikra Kauno legenda – smagu suprasti, kad renginio idėja suveikė – ji domina ne tik kauniečius, bet ir kitų miestų bei šalių gyventojus. Tai pasakojimas apie mūsų vidinį žvėrį – bandymas atrasti balansą tarp žmonėse egzistuojančio gėrio ir blogio, raginimas susitarti su savimi. Pasirodyti prieš tokį kiekį žiūrovų, tokio masto renginyje – neeilinė patirtis“.

„Sutarties“ kūrybinė komanda atskleidė, kad renginyje žiūrovai pamatys peizažinį scenovaizdį: mišką augantį vandenyje, stūksantį kalną, kibirkštis skrendančias erdvėje, o virsmą į šiuolaikinę sostinę vainikuos sutarties pasirašymas renginio pabaigoje – Europos kultūros sostinės programos palikimo Kaunui, jo istorijai, dabarčiai ir ateičiai dalis.

„Sutartyje“ įpinsime jau atrastų elementų, tai – Kauno Žvėris, stichijos, įvairios geografinės nuorodos, užuominos į praėjusį laiką ir dabartį, miesto kūrimą ir gyvenimą jame – ši gija vienija visus tris Šiuolaikinio Kauno mito spektaklius“, – akies krašteliu į visu pajėgumu vykstantį kūrybinį procesą leido dirstelėti meninės idėjos autorė ir kompozitorė Z. Bružaitė.

Didžiojo „Sutarties“ renginio, vyksiančio „Žalgirio“ arenoje, autoriai – Nacionalinės premijos laureatė Zita Bružaitė, „Auksinių scenos kryžių“ laureatai: dirigentas R. Šumila, režisierius G. Šeduikis, dramaturgė Daiva Čepauskaitė bei choreografė Agnija Šeiko. Scenoje pasirodys Kauno bigbendas, Šeiko šokio teatro šokėjai,  „Giunter Percussion“, Kauno styginių kvartetas ir kiti.

„Sutarties“ uždarymo programoje – pusšimtis kultūrinių renginių

Meno ir kultūros mėgėjų maršrutai iki pat sekmadienio vingiuos per visą miestą ir Kauno rajoną. Beveik pusšimtį renginių siūlanti programa pakvies į koncertus, spektaklius, teatro ir fotomeno patirtis, eglutės įžiebimą, o mieste išsibarstys įvairios instaliacijos ir objektai.  Mieste taip pat veiks Lietuvos bei užsienio menininkų parodos: Ukrainos šiuolaikinio meno trienalės paroda UKRAINE! UNMUTED, provokuojantis Liuksemburgo menininko Filip Markiewicz projektas „Ultrasocial Pop“, laisvės, galios, pinigų ir žmogaus teises nagrinėjanti  „Working Class Heroes“, pasaulinio garso menininkų W. Kentridge ir Yoko Ono kūrybos ekspozicijos bei kitos kultūrinės patirtys.

Programa skirta ne tik suaugusiems, bet ir mažiesiems kultūros gerbėjams – jų lauks kūrybinės dirbtuvės, spektaklis, ekskursijos ir, be jokios abejonės, Kauno Mitinio Žvėries pėdsakai.

Įsigyti bilietus į „Žalgirio“ arenoje vyksiantį spektaklį ant vandens galima čia. Visa renginių programa –  https://kaunas2022.eu/sutartis/.

GALERIJA

  • Kaune ir Kauno rajone – paskutinės repeticijos prieš „Sutarties“ pasirodymus
  • Kaune ir Kauno rajone – paskutinės repeticijos prieš „Sutarties“ pasirodymus
  • Kaune ir Kauno rajone – paskutinės repeticijos prieš „Sutarties“ pasirodymus
  • Kaune ir Kauno rajone – paskutinės repeticijos prieš „Sutarties“ pasirodymus
  • Kaune ir Kauno rajone – paskutinės repeticijos prieš „Sutarties“ pasirodymus
  • Kaune ir Kauno rajone – paskutinės repeticijos prieš „Sutarties“ pasirodymus
L.Žemgulio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS