Kaune padidėjo oro užterštumas: gyventojams patariama mažiau būti lauke | KaunoDiena.lt

KAUNE PADIDĖJO ORO UŽTERŠTUMAS: GYVENTOJAMS PATARIAMA MAŽIAU BŪTI LAUKE

  • 29

Savaitgalį Kaune fiksuojama padidėjusi kietųjų dalelių koncentracija ore. Gyventojams rekomenduojama vengti buvimo atvirame ore ir ypač – aktyvių veiklų lauke, o siekiant apsisaugoti nuo dar didesnės taršos, patariama atsisakyti kelionių automobiliais ir verčiau rinktis viešąjį transportą.

Kaip pranešė savivaldybė, Petrašiūnuose ir Noreikiškėse veikiančių oro kokybės tikrinimo stočių duomenimis, kietųjų dalelių paros koncentracija ore viršija leidžiamą normą – 50 mikrogramų kubiniame metre.

Sekmadienio rytą Petrašiūnuose ji siekė apie 66 µg/m3.

Oro kokybę šalies miestuose stebinti Aplinkos apsaugos agentūra nurodo, kad labai aukštu oro užterštumo lygio indeksu (OUI) laikoma kietųjų dalelių koncentracijai viršijus 100 mikrogramų kubiniame metre ribinę vertę.

„Paprastai tokiu metų laiku oro taršos padidėjimas būna susijęs su prasidedančiu šildymo sezonu, kuomet gyventojai ima intensyviau kūrenti krosnis. Tai ypač jaučiama tankiau apstatytuose rajonuose, kur gausu individualių gyvenamųjų namų. Vis dėlto šiuo atveju neatmetame tikimybės, jog tam įtakos gali turėti ir ekstremali padėtis Alytaus mieste dėl trečiadienį kilusio ir iki šiol gesinamo didžiulio gaisro. Nuolat sekame besikeičiančius duomenis, reaguojame į juos. Konsultuosimės su atsakingų institucijų specialistais, kad kauniečius pasiektų savalaikė informacija ir būtinos rekomendacijos“, – sekmadienį situaciją komentavo Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

 

Milžiniškas gamyklos gaisras Alytuje

"Facebook" grupės "Alytaus miesto ritmas", Alytaus savivaldybės, KAM nuotr.

Pasak jos, esant tokiam oro užterštumui, pagrindinė rekomendacija gyventojams – mažiau būti lauke. Tai ypač aktualu vyresnio amžiaus žmonėms, mamoms su kūdikiais bei asmenims, sergantiems lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis.

Jei vis dėlto buvimo atvirame ore išvengti nepavyksta, siūloma pagal galimybes riboti tam skirtą laiką, vaikščioti atokiau nuo didžiųjų miesto gatvių. Be to, siekiant mažinti oro užterštumą, patariama vengti kelionių nuosavais automobiliais, o verčiau rinktis viešąjį transportą.

Mūsų mieste taršą matuojanti oro kokybės tikrinimo stotis veikia R. Kalantos gatvėje, Petrašiūnuose. Antroji įrengta netoli Kauno miesto ribos, Noreikiškėse.

Sekmadienį Alytuje sušauktas valstybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis siekiant įvertinti padėtį ir priimti sprendimus dėl tolimesnių veiksmų, susijusių su užterštumu, taip pat numatyta spręsti, ar skelbti ekstremalią situaciją visos šalies mastu.

Platesnę informaciją apie oro kokybės tikrinimo duomenis Kaune ir visoje Lietuvoje galima sužinoti internete.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Kęstas

Galvojat, kad ką nors už tai nubaus? Ranka ranką plauna. Finansų valdymo ekspertas: gerovės valstybė ne dalina, o leidžia užsidirbti. Gerai, kad paskutinį kartą apie tokį ekspertą išgirdom.Užsidirbti leidžia ne valstybė, o normalūs darbdaviai. Tokių Lietuvoje būti negali. Iš komunistų išsivystė tik vergvaldžiai. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

nieko tokio

atlaikysim. Mus jau treti metai pratina prie dulkių ir purvo rekonstrukcijose ir statybose be pabaigos.

Varge , Asta,

rašyti išmokote , o skaityti ne ? Tekste yra paskutinis sakinys , jei ką ) Ar lengviau vaidinti patriotę ir demonstruoti , kad kritinis mąstymas neegzistuoja ? )))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS