Kaune paminėtos Lietuvos vietinės rinktinės įkūrimo 70-osios metinės | KaunoDiena.lt

KAUNE PAMINĖTOS LIETUVOS VIETINĖS RINKTINĖS ĮKŪRIMO 70-OSIOS METINĖS

  • 0

Praėjusį šeštadienį Kaune paminėtos Lietuvos vietinės rinktinės įkūrimo 70-osios metinės. 1944 metais į rinktinės vado generolo Povilo Plechavičiaus kreipimąsi bendrai kovai prieš sovietinę armiją ir Armija Krajova atsiliepė apie 20 tūkst. savanorių, per ganėtinai trumpą laiką buvo suformuota 12 batalionų.

Savaitgalį Kaune laikytos mišios Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje, padėtos gėlės prie paminklo generolui Povilui Plechavičiui Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, vėliau minėjimo renginys persikėlė į Kauno įgulos karininkų ramovę. Susirinkusieji renginiuose galėjo pabendrauti su kariais, pažinojusiais gen. P. Plechavičių ir kartu su juo dalyvavusiais laisvės kovose.

Minėjimo renginiuose dalyvavo krašto apsaugos viceministras Marijus Velička, Lietuvos kariuomenės atstovai, Kauno miesto atstovai, kiti svečiai. Renginį suorganizavo Kauno įgulos karininkų ramovė, Lietuvos vietinės rinktinės karių sąjunga, Generolo Povilo Plechavičiaus Kadetų mokykla.

1944 m. vasario 16 d. generolas P. Plechavičius per radiją kreipėsi į Lietuvos jaunimą ir pakvietė savanorius į jo organizuojamą rinktinę. Kreipimams pabrėžė būtinybę kovoti su "raudonuoju banditizmu" ir Armija Krajova. Į generolo kvietimą greitai buvo atsiliepta: planuotas savanorių kontingentas surinktas per savaitę. P. Plechavičius per trumpą laiką suorganizavo 12 batalionų po 750 karių ir dalinius prie komendantūrų. Po Lietuvos vėliava į Vietinę rinktinę susibūrė maždaug 20 tūkstančių žmonių. Vietinės rinktinės kariai vilkėjo vokiškas uniformas, skiriamieji ženklai buvo antsiuvas su trispalve ant rankovės su užrašu "Lietuva".

Tąkart Vietinės rinktinės vadas generolas P. Plechavičius skelbė: "...Į Stalino pasikėsinimą mus išnaikinti – visi lietuviai buriasi į Vietinę Rinktinę. Tegu Maskva žino, kad nė vienos pėdos savo žemės lietuviai be kovų Maskvai neužleis, kad už kiekvieną pėdą Lietuvos žemės kris tūkstančiai bolševikų bandos galvų. Lietuviai per amžius gynė nuo priešų savo žemę ir šiandien visi kaip vienas pasiryžę ginti savo Tautos laisvę, garbę ir gyvybę. ...Lietuviai kariai! Kai tėvynė pavojuj, imkime tvirtai ginklą į savo rankas, kad visi susibūrę į Lietuvos rinktinę išvalytume savo žemę nuo visų tų iš Rytų beslenkančių banditų, kurie žudo mūsą brolius, niekina mūsą moteris, plėšia ir degina mūsą turtą O tu Lietuvos jaunime, kuris neturėjai ginklo rankose, seki savo vyresniąją brolių pėdomis." (Kalba netaisyta).

Generolo P. Plechavičiaus įkurtos Vietinės rinktinės atminimą puoselėja Lietuvos vietinės rinktinės karių sąjunga. 2002 metais sąjunga įamžino žuvusiųjų karių atminimą pastatydama paminklus Ašmenoje, Baltarusijoje, 2004 m. – Paneriuose, Vilniuje.

2008 m. sąjungos pastangomis įrengtas atminimo paminklas generolui P. Plechavičiui Karo muziejaus sodelyje Kaune. Kauno ramovėje Lietuvos vietinės rinktinės karių sąjunga įrengė patalpas, kurias suremontavo už savo lėšas, ir prižiūri ramovėje esančią ekspoziciją, skirtą pagerbti Rinktinės įkūrėją ir vadą gen. P. Plechavičių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS