Kaune steigiama nauja agentūra: tikslas – skatinti daugiabučių namų renovaciją | KaunoDiena.lt

KAUNE STEIGIAMA NAUJA AGENTŪRA: TIKSLAS – SKATINTI DAUGIABUČIŲ NAMŲ RENOVACIJĄ

Kauno miesto taryba pritarė steigti naują biudžetinę įstaigą, kurios pagrindinis tikslas – skatinti daugiabučių namų renovaciją. Planuojama, kad Kauno būsto modernizavimo agentūroje dirbs dešimt darbuotojų.

Tikimasi, kad nauja agentūra padės kauniečiams apsispręsti modernizuoti senus daugiabučius namus, taip ne tik mažinant sąskaitas už šildymą, bet prisidedant prie Kauno mikrorajonų gražinimo.

Sprendimo aiškinamajame rašte dėstoma, jog Lietuvos ilgalaikės renovacijos strategijos iki 2050 metų tikslas yra transformuoti esamą pastatų fondą, kad jis būtų efektyviai vartojantis energiją ir nepriklausomas nuo iškastinio kuro. Tam, kad būtų pasiekti šie tikslai, renovacijoje per 30 metų periodą turi dalyvauti bent 75 proc. visų pastatų. Lietuvos pastatų fondo 98 proc. nuosavybė yra privati, todėl siekiant esminio pokyčio renovacijos srityje reikia šviesti, skatinti ir įtikinti renovacijos nauda namų savininkus.

Iki 2022 metų Kauno mieste modernizuota tik 6 proc. visų daugiabučių gyvenamųjų namų. Tokia situacija susiklostė dėl nepakankamo gyventojų informavimo renovacijos nauda, taip pat per mažo daugiabučių gyvenamųjų namų valdytojų įsitraukimo.

Kauno būsto modernizavimo agentūra aktyviai įsitrauktų į gyventojų švietimą renovacijos klausimais.

„Kauno būsto modernizavimo agentūra aktyviai įsitrauktų į gyventojų švietimą renovacijos klausimais, inicijuodama gyventojų susirinkimus bei prisiimdama atsakomybę už visus renovacijos procesus – nuo gyventojų apklausų iki renovacijos darbų organizavimo. Daugiabučių gyvenamųjų namų modernizavimo procesus sujungus su mikrorajonų kiemų ir infrastruktūros skatinimo mechanizmais ne tik padidėtų gyvenamųjų namų modernizavimo tempai, bet ir būtų pagerinta miestiečių gyvenimo kokybė, miesto įvaizdis kartu prisidedama prie Lietuvos ilgalaikės renovacijos strategijos įgyvendinimo“, – naujos agentūros tikslus ir veiklos kryptis vardijo projekto rengėjai.

Kauno taryba pritarė tokios agentūros steigimui, tačiau opozicijos atstovai turėjo ir pastabų. Pasak jų, steigiant agentūrą turėtų būti numatyta, kiek namų per metus turi būti renovuota, taip pat numatyta strategija, kaip pasiekti gyventojus, kurie nelabai sutaria su administratoriumi ir dėl to nenori jokių darbų.

Visgi tarybos nariai pripažino, kad Kauno būsto modernizavimo agentūra turėtų padėti kauniečiams priimti teisingus sprendimus, atnaujinti būstą taip, kad sumažėtų tiek šilumos, tiek elektros energijos suvartojimas, o tai kartu prisidėtų ir prie aplinkos taršos mažinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Dar viena kontora

lochams medžioti........

Untis

lankiausi Sarbriukene Vokietijoje lietuve nasle pensininke gyvena renovuotame 3 aukstu name i menesi uz renovavima moka 25 eurus.Stai taip.

Ir kodel

prie ruso state naujus daugiabucius, o laisvoj Lietuvoj tuos namelius tik aplipdo plokstelem. Naujus namus statosi tik turtuoliai, o varguoliai gyvena rusu statytose nes dabar neturi tiek pinigu kad statytusi namelius. Juk is banko ir paskola ne visi gauna nes maza alga.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS