Kaune streikuoja keturių mokyklų pedagogai | KaunoDiena.lt

KAUNE STREIKUOJA KETURIŲ MOKYKLŲ PEDAGOGAI

Kauno miesto savivaldybės duomenimis, Kauno „Santaros“ gimnazijos ir A.Stulginskio daugiafunkcinis centras – vienintelės švietimo įstaigos Kaune, kuriose pirmadienį prasidėjo neterminuotas pedagogų streikas. Buvo skelbta, kad jo imsis ir lopšelio-darželio „Kūlverstukas“ darbuotojai, tačiau jame darbas vyko įprastai.

Neoficialiais duomenimis, Kaune streikuoja daugiau pedagogų. Kovo 11 - osios gimnazijos pedagogai portalą kauno.diena.lt informavo, kad streikuoja visas kolektyvas (60 pedagogų, specialistų ir mokytojų padėjėjų). Taip pat pranešama, kad prie streiko prisijungusi ir Šančių pagrindinė mokykla. Tokiomis priemonėmis pedagogai siekia didesnių algų ir kitų pertvarkų.

„Streikuoti planavo 16 mokytojų, bet vienas persigalvojo“, – ryte skaičiavo „Santaros“ gimnazijos direktorė Asta Karlienė. Iš 15 streikuotojų, gimnazijoje šiandien pasirodė vos dvi. Vieną jų, lietuvių kalbos mokytoja Rasa Rinkevičienė, buvo klasėje, tačiau pamokos nevedė. Kalbinti klasėje sėdėję vienuoliktokai teigė besididžiuojantys savo mokytojais, kurių streikuoja net daugiau nei ketvirtadalis.

„Esu profsąjungos narė ir mano pareiga palaikyti bendrus mūsų reikalavimus, stengtis pagerinti gyvenimą ir sau, kolegoms, ir mokiniams“, – kalbėjo anglų kalbos mokytoja Audronė Timofejevienė. Su ja kalbėjomės tuščioje klasėje, nes pagal tvarkaraštį dvi pirmosios pamokos jai – laisvos. 

Per trečiąją pamoką į kabinetą turėjo sugužėti dešimtokai, tačiau pamoka nevyks. „Diskutuosime, vyks konsultacijos. Taip streikuoti pasiruošusi visą savaitę, jeigu to prireiks“, – buvo pasiryžusi A.Timofejevienė.

Taip sutapo, kad aštuoniems streikuotojams pamokų šiandien ir taip nebūtų reikėję vesti – jiems laisva diena.

„Reikėjo surasti, kas sukeis tik penkis pedagogus. Dėl to sunkumų nekilo, – sakė direktorė A.Karlienė ir pridūrė. – Visi gimnazijos mokytojai yra lojalūs ir atsakingi, bet reikia pakovoti už savo teises ir mokinių gerovę“.

Vis tik, pasak direktorės, streiko data – itin netinkama, nes ant nosies – mokinių egzaminai. „Mūsų gimnazija yra penkta Kaune pagal abitūros egzaminų rezultatus. Šį lygį norime bent jau išlaikyti ir toliau“, – vylėsi A.Karlienė.

Kodėl prie streiko neprisidėjo likusieji pedagogai? Dauguma reikalavimams pritarė, tačiau pamokas vedė, nes gaila įdėto darbo, nenorėjo blaškyti mokinių ir sujaukti sustyguoto ugdymo proceso.

„Ką tik grįžau į darbą po ilgos ligos. Nebuvau net pusantro mėnesio, mokiniai manęs pasiilgę, turime pasivyti grafiką“, – sakė prie streiko oficialiai neprisijungusi muzikė Giedrė Kurienė. 

A.Stulginskio daugiafunkciame centre, savivaldybės žiniomis, streikavo vos vienas pedagogas.

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika portalui kauno.diena.lt streikuojančių pedagogų negyrė, bet ir nepeikė. „Teisė streikuoti yra įtvirtinta įstatymais“, – sakė V.Mažeika ir pridūrė, kad savivaldybė tiesiog stengiasi, jog nenutrūktų ugdymo procesas.

Kaip į streiką reaguoja Kauno miesto savivaldybė? V.Mažeika aiškino, kad streikas rengiamas paveikti ne savivaldybes, o Švietimo ir mokslo ministeriją, Vyriausybę, kurių galioje yra keisti pedagogų darbo užmokestį, mokinio krepšelio dydį, maksimalų galimą mokinių skaičių klasėse, vaikų skaičių lopšelių, darželių grupėse.

GALERIJA

  • Pedagogų streikas „Santaros“ gimnazijoje
  • Pedagogų streikas „Santaros“ gimnazijoje
  • Pedagogų streikas „Santaros“ gimnazijoje
  • Pedagogų streikas „Santaros“ gimnazijoje
  • Pedagogų streikas „Santaros“ gimnazijoje
  • Pedagogų streikas „Santaros“ gimnazijoje
  • Pedagogų streikas „Santaros“ gimnazijoje
  • Pedagogų streikas „Santaros“ gimnazijoje
  • Pedagogų streikas „Santaros“ gimnazijoje
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (56)

Palaikot mokytojus, o vaikai bim-bam. Tėvų vietoj eičiau prie savivaldybės ir ir reikalaučiau, kad mokytojai dirbtų.

Valdas

Įdomu, kur buvo savivaldybės, kad nepadėjo mokytojams susiskaičiuoti pinigėlių. Vienos mokyklos patenkintos, nes padidėjo atlyginimai, kitos ne, nes nepadidėjo9. Kas kaltas?

Anonimas

Į šitą negražią akciją įtraukė ir tėvus su vaikais. Nemanau, kad tėvai ir mokiniai būtų streikavę, juos paruošė mokytojai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS