Kaune studijuojantis Jhosua: norėjau būti vienas pirmųjų ekvadoriečių Lietuvoje | KaunoDiena.lt

KAUNE STUDIJUOJANTIS JHOSUA: NORĖJAU BŪTI VIENAS PIRMŲJŲ EKVADORIEČIŲ LIETUVOJE

  • 9

„Viena mano draugė studijavo užsienyje, todėl ir aš užsimaniau patirti, kaip atrodo gyvenimas kitoje šalyje. Tai turėjo būti Europos valstybė, nes būtent čia – skirtingų kultūrų, tradicijų, kalbų įvairovė“, – sako Jhosua Sebastian Hermosa Jaramillo iš Ekvadoro, šiuo metu Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete (KTU SHMMF) studijuojantis viešąjį valdymą.

Baigęs mokyklą Jhosua svarstė galimybę tapti profesionaliu futbolininku – kurį laiką net išbandė profesionalaus sportininko gyvenimą: „Studijavau nuotoliniu būdu ir žaidžiau futbolą, tačiau viskas buvo kiek kitaip nei aš tikėjausi“.

Jhosua pripažįsta, kad ši patirtis tik padidino norą išbandyti įprastą studento gyvenimą. Sprendimą išvykti studijuoti į užsienį ir pagyventi kitoje šalyje vaikinas priėmė padrąsintas draugės, kuri studijavo Kinijoje.

Todėl jis nusprendė priimti iššūkį – pirmą kartą palikti namus ir išvykti gyventi į užsienį. Jhosua jaunesnysis brolis nutarė vykti kartu.

„Tėvams nebuvo lengva, – pripažįsta Jhosua, – tačiau labai gerai, kad brolis yra kartu su manim. Mūsų santykiai tikrai geri“.

Kaune gali pajusti, ką reiškia stebėti NBA varžybas

Kaip iš visų Europos šalių Jhosua pasirinko būtent Lietuvą? Vaikinas tikina, kad apie Lietuvą jau šiek tiek žinojo, nes apie mūsų šalį mokėsi dar mokykloje.

„Be to, Lietuva garsi savo krepšiniu“, – sako Jhosua ir priduria, kad vienas įspūdingiausių potyrių Kaune buvo stebėti Kauno „Žalgirio“ komandos rungtynes gyvai: „Atrodė, kad žiūriu NBA rungtynes“.

Švietimo institucijos patvirtina Lietuvą kaip šalį, kurios universitetų diplomai pripažįstami Ekvadore. Taip pat, pasak Jhosua, studijos čia siūlo puikų santykį tarp kokybės ir kainos.

„Domėjausi universitetais Vilniuje ir Kaune, rašiau jiems visiems. KTU atsakė iš tiesų draugiškai, man patiko bendravimas su universiteto atstovais. Nuo tada viskas vyko labai lengvai – man paaiškino, ką turėčiau daryti, kokius dokumentus atsiųsti. Teliko ruoštis kelionei“, – prisimena Jhosua.

Svajoja palikti pėdsaką Lietuvoje

Vaikinas tikina, kad nors renkantis šalį studijoms norėjo, kad tai būtų valstybė, kurioje aukštas švietimo lygis, tačiau turėjo dar vieną slaptą norą.

„Norėjau kad tai būtų vieta, kurioje nėra daug ekvadoriečių, o aš būčiau vienas pirmųjų“, – šypsosi Jhosua.

Jis, priešingai nei brolis, studijas Lietuvoje pasirinko įkvėptas etninių tikslų.

„Daug ekvadoriečių studijuoja Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje ar Lenkijoje. Aš norėjau pasirinkti šalį, kurioje nėra daug žmonių iš Lotynų Amerikos. Noriu sudaryti gerą įspūdį apie Ekvadoro žmones“, – pasakoja vaikinas.

Anot jo, kultūriniai mainai yra didžiausias studijų Lietuvoje privalumas.

„Turėti draugų iš įvairių pasaulio vietų – nuostabus jausmas, o svetimą kalbą geriausiai mokytis iš vietinių“, – sako Jhosua.

Tiesa, jis pabrėžia, kad turėjo prisitaikyti prie lietuvių kultūros ir visuomenės, tačiau tai padėjo suprasti, kokie žmonės skirtingi ir pažvelgti į pasaulį iš kitos perspektyvos.

Inžineriją iškeitė į viešąjį valdymą

Jhosua prisipažįsta, kad teikia pirmenybę Europai, o ne Amerikai, tačiau yra laimingas, kad pasirinkta Viešojo valdymo studijų programa siūlo dviejų universitetų – tiek KTU, tiek Centrinės Floridos – išsilavinimą. Lietuvoje tai pirmoji dvigubų studijų programa tarp Lietuvos ir Amerikos universitetų.

„Šiai studijų programai galimybė išvykti į JAV tikrai prideda žavesio. Be to, studijos KTU suteikia aukšto lygio išsilavinimą ir atveria darbo galimybes Europoje“, – įsitikinęs studentas.

Nors iš pradžių galvojo apie inžinerijos studijas, Jhosua juokiasi, kad jo gyvenime viskas labai greitai keičiasi.

„Peržiūrėjęs savo studijų programos aprašymą ir supratau, kad tai – puiki proga. Dėstytojai yra tikrai draugiški, stengiasi padėti ir suprasti. Paskaitų metu daug diskutuojame ir man tai labai patinka – sužinome dėstytojo požiūrį, išsakome savo nuomonę ir aptariame ją su savo bendrakursiais“, – sako KTU studentas iš Ekvadoro.

Vienas geriausių dalykų, anot jo, „Erasmus+“ teikiamos galimybės: Jhosua planuoja vieną studijų semestrą studijuoti Prahos universitete. Jis taip pat džiaugiasi kultūrine įvairove, su kuria galima sukurti KTU: „Tai nuostabu – sutikti tiek daug žmonių iš kitų šalių netgi bendrabutyje“.

Internetiniai vlogai – vertingas žinių šaltinis

Būsimiems studentams iš Lotynų Amerikos, planuojantiems atvykti į Lietuvą, Jhosua pataria iš pradžių susipažinti su vietine kultūra. Prieš čia atvykdamas, jis ne tik daug skaitė apie Lietuvą, bet taip pat žiūrėjo vaizdo įrašus, kad žinotų, ko tikėtis.

„Sakoma, kad lietuvės yra labai gražios, o apskritai žmonės bendraujant šiek tiek šalti. Iš pradžių ir aš taip maniau, tačiau pirmiausia reikia su jais pasikalbėti, pralaužti ledus, o tada žmonės tampa tikrai draugiški. Tarkim, vyresnio amžiaus moterys autobusų stotelėse šnekučiuojasi su manimi, klausdamos, iš kur aš atvykau. Tai malonu, man tai patinka“, – šypsosi Jhosua.

Jis pastebi, kad Lietuva – tikrai saugi šalis.

„Jei Ekvadore norėsite pasivaikščioti naktį, turėsite būti labai atsargus ir saugoti savo daiktus. Tačiau čia, Lietuvoje – saugu. Ir labai ramu“, – sako vaikinas.

Pasiilgsta Ekvadoro oro ir maisto

Jhosua kilęs iš Ekvadoro sostinės Kito – miesto, kuris yra aukštai kalnuose ir kuriame dažnai keičiasi oro temperatūra. Tačiau palyginus su Lietuva, oras gimtinėje, anot jo – nuostabus. Taip pat kaip ir vaisių, žuvies ir mėsos kokybė.

„Grįžau namo atostogoms ir visiems nuolat sakiau, kad Ekvadore mes gyvename kaip rojuje. Manau, kad to neįmanoma suprasti, kol nepalieki namų, tačiau dabar aš pradėjau vertinti mūsų vietinio maisto kokybę, taip pat ir oro sąlygas“, – teigia Jhosua.

Kitas dalykas, pasak vaikino, kuris labai skiriasi nuo namų – tai, kaip žmonės linksminasi. Jo nuomone, lietuviai neturi gero muzikinio skonio.

„Muzika, kurios klausotės, yra gana nuobodi – tai dažniausiai techno ar elektroniniai ritmai. Aš mėgstu šokti, man labiau patinka salsa ar regetonas – toks stilius įprastas klubuose Ekvadore, bet ne čia“, – sako Jhosua.

Planuoja žinias pritaikyti spręsdamas gimtosios šalies problemas

Jhosua ypač vertina tai, kad gali lengvai keliauti po Europą – praėjusią vasarą KTU studentas praleido Barselonoje, tyrinėjo kultūrą ir mėgavosi girdėdamas šiek tiek kitokį ispanų kalbos akcentą.

Jaunam vaikinui, kurio pirmoji kelionė iš gimtosios šalies buvo skrydis į Brazilijoje esančią Lietuvos ambasadą, tai – puiki galimybė.

„Ateityje norėčiau studijuoti magistrantūroje kokiame nors Europos universitete. Po to tikriausiai grįžčiau į savo šalį. Nors Ekvadore galėjau žaisti futbolą ir tapti profesionalu, visgi noras dirbti tarptautinėse organizacijose ir padėti žmonėms buvo didesnis. Dabar norėčiau būti diplomatu ar dirbti su tarptautiniais santykiais“, – tikina ekvadorietis Jhosua.

Pakeliavęs ir pagyvenęs užsienyje, vaikinas šiandien savo tėvynėje pastebi dalykus, kurie galėtų būti daromi kitaip. Anot jo, viešojo valdymo studijos KTU atvėrė jam akis apie sprendimų įvairovę, kurie gali būti taikomi, ir apie skirtingas galimybes, kurias ateityje galima būtų pritaikyti.

GALERIJA

  • Kaune studijuojantis Jhosua: norėjau būti vienas pirmųjų ekvadoriečių Lietuvoje
  • Kaune studijuojantis Jhosua: norėjau būti vienas pirmųjų ekvadoriečių Lietuvoje
  • Kaune studijuojantis Jhosua: norėjau būti vienas pirmųjų ekvadoriečių Lietuvoje
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Lietuvos lietuvė

Ekvadoras - doriems ekvadoriečiams.

wacekas

bananu jam

Anonimas

nėra nieko šlykščiau už melagius , o dar gyvent ir gyvent
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS