Kaune tuokėsi ir penkiolikametė, ir 91-ų senjoras | KaunoDiena.lt

KAUNE TUOKĖSI IR PENKIOLIKAMETĖ, IR 91-Ų SENJORAS

Nors mūsų gyvenimą tebereguliuoja pandemija, šiemet daugiau kauniečių tuokėsi, mažiau skyrėsi. Jiems daugiau gimė vaikų nei pernai. Deja, daugiau miestiečių ir mirė. Kokie šie metai buvo žvelgiant civilinės metrikacijos specialistų akimis.

Nepamena, kada tuokėsi

Kauno miesto savivaldybės Klientų aptarnavimo ir informavimo skyriaus Civilinės metrikacijos poskyrio vedėja Vaineta Munderzbakienė pastebėjo, kad kad meilė, atrodytų, yra nepavaldi pandemijai ir karantinui, tačiau kai kuriems jauniesiems dėl kelionių ribojimų teko nueiti sunkų kelią, kad galėtų dalyvauti savo vestuvėse.

Civilinės metrikacijos poskyrio darbuotojams labiausiai įsiminė Marijos Dominykos ir jos mylimojo iš Šri Lankos – Buddikos istorija. Iki ceremonijos Kauno rotušėje pora turėjo įveikti sudėtingą biurokratinių kliūčių ruožą.

V.Munderzbakienė džiaugėsi Kauno miesto iniciatyva mažiesiems kauniečiams dovanoti Kūdikio kraitelius. „Daugelis tėvelių labai džiaugėsi Kauno miesto dovana, kuri šiuo sudėtingu karantino laikotarpiu suteikė džiaugsmo ir palengvino rūpesčius“, – sakė vedėja.

V.Munderzbakienė džiaugėsi Kauno miesto iniciatyva mažiesiems kauniečiams dovanoti Kūdikio kraitelius. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Šie metai išskirtiniai dar ir tuo, kad į poskyrį kreipėsi kaip niekad daug interesantų, norinčių gauti ištuokos išrašus. Jų reikėjo, norint gauti naująsias vienišo žmogaus išmokas.

„Daug duomenų apie ištuokas nebuvo Registrų centro sistemose, todėl mūsų darbuotojams teko nemažas krūvis surasti ir perduoti šiuos duomenis. Be to, daugeliu atvejų vyresnio amžiaus žmonės ne visuomet prisimindavo, kokiu laikotarpiu buvo įregistruotos jų santuokos ir ištuokos. Darbuotojams tekdavo sudėtinga užduotis tai išsiaiškinti“, – pasakojo V.Munderzbakienė.

Kai kuriems jauniesiems dėl kelionių ribojimų teko nueiti sunkų kelią, kad galėtų dalyvauti savo vestuvėse.

Daugiau ir naujagimių

Pernai registruotos 1 806 kauniečių santuokos ir 1 019 ištuokų. Šiemet vestuvių dar daugiau, o skyrybų – mažiau (atitinkamai 1 859 ir 957).

Jauniausiai šių metų jaunajai – vos penkiolika metų. Vyriausiam jaunikiui – 91-i. Didžiausias amžiaus skirtumas tarp jaunavedžių – devyniolika metų. Dvi poros atšventė deimantines (60 santuokos metų) vestuves, trys poros – auksines vestuves.

Populiariausios išvažiuojamųjų santuokų vietos išlieka tos pačios kaip ir pernai: Botanikos sodas, svetingumo kompleksas "Monte Pacis“ prie Kauno marių, Jėzuitų gimnazijos terasa ir įvairūs restoranai, kavinės bei viešbučiai, vardijo V.Munderzbakienė. Retesnės vietos santuokai – slėniai ir parkai. Devynios poros sutuoktos Kauno tardymo izoliatoriuje.

Beje, šiek tiek padaugėjo santuokų su kitų šalių piliečiais – 75 poros šiemet, o pernai – 64. Kauniečiai dažniausiai tuokėsi su rusėmis, baltarusėmis. Ypač Ukrainos pilietės šiuo metu yra populiarios nuotakos, kai tuokiasi vyrai virš 35 metų amžiaus. Lietuvės moterys dažniausiai teka už Italijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės piliečių.

Tačiau įvyksta ne visos santuokos. „Apskritai, be jokių įspėjimų ir pranešimų į santuoką neatvyko 33 poros, 47 poros prašymus atsiėmė, 111 porų perkėlė į kitą laiką“, – skaičiavo vedėja.

Gruodžio 29 d. duomenimis, šiemet mirė 4 646, o pernai – 4 339 kauniečiai. Šiemet sulaukta 84 naujagimiais daugiau nei pernai. 2020 m. Kauno mieste buvo įregistruoti 2 995 gimimai, šiemet – 3 079. Vienas šiemet gimęs vaikelis – jau aštuntasis šeimoje.

Kauniečių vaikai taip pat gimė Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje, Airijoje, Vokietijoje, Švedijoje.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Populiariausi vardai

Šiemet gimusioms mergaitėms dažniausiai buvo suteikiami Austėjos, Sofijos, Vakarės, Barboros, Lėjos ir Viltės vardai. Populiariausi berniukų vardai – Adomas, Benas, Markas, Jokūbas, Nojus.

Tarp neįprastų mergaičių vardų – Kasiopėja, Elanta, Mėnulė, Dakota, Erieta, Dangilė, Otrėja. Kai kurie berniukai gavo tokius negirdėtus ar retai girdimus vardus: Gatas, Damodaras, Imandas, Auštaras, Jupiteris, Gruodis.

Vardai ir šiemet buvo renkami ne tik naujagimiams, bet ir suaugusiesiems, norintiems kitaip vadintis. 65 asmenys keitė vardą, pavyzdžiui, iš Perkūno, Augusto, Rapolo Fardyn, Davido, Žygimanto, Tomo, Paulinos ir t.t., pateikė pavyzdžių V.Munderzbakienė.

Anot jos, 261 asmuo išreiškė norą keisti ir pavardę. Tarp šių miestiečių – 63 vyrai.

GALERIJA

  • Kaune tuokėsi ir penkiolikametė, ir 91-ų senjoras
  • Kaune tuokėsi ir penkiolikametė, ir 91-ų senjoras
  • Kaune tuokėsi ir penkiolikametė, ir 91-ų senjoras
  • Kaune tuokėsi ir penkiolikametė, ir 91-ų senjoras
  • Kaune tuokėsi ir penkiolikametė, ir 91-ų senjoras
  • Kaune tuokėsi ir penkiolikametė, ir 91-ų senjoras
  • Kaune tuokėsi ir penkiolikametė, ir 91-ų senjoras
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

kfd

koks koncervas jie megsta jaunas melzejaskkk

ALGIUI

Neužtenka tik antraštę paskaityti, kad suvoktum, jog 91 metų senjoras ir 15 metų mergina - NĖRA PORA.

>>>ALGIS \\\\\.../////

>Prieš kometuodamas paskaityk,nes kvailai atrodai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS