Kaunietė medikė apie misiją Ukrainoje: puikiai žinome, kad važiuojame dirbti ne į SPA | KaunoDiena.lt

KAUNIETĖ MEDIKĖ APIE MISIJĄ UKRAINOJE: PUIKIAI ŽINOME, KAD VAŽIUOJAME DIRBTI NE Į SPA

  • 0

Vykstant karui Ukrainoje, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė atranką gydytojams, kurie norėtų ir galėtų vykti į Ukrainą padėti ten dirbantiems medikams. Apie tai LNK žurnalistas kalbino SAM atstovą Marių Čiurlionį. 

Sulaukė gausaus medikų noro padėti

M. Čiurlionis teigė, kad yra labai nustebęs, kad po tokio intensyvaus pandeminio laikotarpio sulaukė net 350 medikų prašymų keliauti padėti ukrainiečių medikams. „Šiai dienai turime 24 žmones – dvi komandas po dvylika žmonių; viena komanda – anesteziologijos ir reabitologijos profilio, o kita – gydytojai traumatologai – ortopedai. Taip pat važiuoja ir slaugytojai“, – sakė SAM atstovas.

Pasidomėjus, kokiomis proporcijomis yra sudarytos medikų grupės, M. Čiurlionis teigė, kad tai bus keturių medikų ir aštuonių slaugytojų grupės. Abi šios komandos vyks į sostinę – Kyjivą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Šiuo metu turime ir dar vieną rezervinę grupę, bet viskas priklausys nuo to, kokius poreikius identifikuos Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerija“, – teigė pašnekovas.

Turite nusistatę laiką iki kada jie ten bus ar vis dėlto bus, kiek reikės?

„Šiandien numatyta misijos trukmė – dvi savaitės, o išvykimo aplinkybės priklausys nuo daugelio aplinkybių. Pagrindinė, žinoma, yra saugumas“, – sakė SAM atstovas. „Pagrindinis dalykas, kurio mes laukėme, buvo žalia šviesa iš Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerijos. Kadangi jau turime visas sudedamąsias dalis, išvažiuosime šį penktadienį – balandžio 15 d.“, – toliau dėstė jis.

P. Paleckio/BNS nuotr.

Lydi ne baimė, o susitelkimas

LNK žurnalistas pakalbino ir Kauno klinikose dirbančią anesteziologę – reanimatologę Vilmą Traškaitę – Juškevičienę, pasiruošusią jau šį penktadienį išvykti padėti nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams. Kaip ir būtų galima numanyti, toks pasiruošimas nėra lengvas procesas – reikia suderinti daugybę detalių. Tam antrino ir pati Vilma Traškaitė – Juškevičienė: „SAM reikėjo atlikti labai didelį darbą, kad suderintų detales, kad pasirūpintų mūsų saugumu, suorganizuotų kelionę, pasirūpintų kitais dalykais – tokie dalykai užtrunka labai daug laiko. Komunikacija su Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerija taipogi užtruko, kadangi ji tikrai turi daug svarbesnių reikalų nei kad pasirūpinti medikais, atvykstančiais iš Lietuvos“.

Jaučiuosi pasiruošusi, žinau, ko man reikia, turiu susiruošusi daiktus vienokiam ar kitokiam scenarijui ir baimės dabar nebejaučiu.

Mokymai vyko poligone, tai  jums buvo nauja patirtis. Papasakokite plačiau, kaip jie vyko?

„Nesusidarykite  įspūdžio, kad mes ten lakstėme su šautuvais ar šliaužiojome po griovius – to tikrai nebuvo“, – šyptelėjo pašnekovė. „Buvo bendri mokymai kaip pasiruošti, kaip reikėtų elgtis, taip pat mus mokė apie Ukrainos tautą, jos papročius ir tai yra labai svarbu, nes mes vykstame būtent pas tuos žmones ir turėsime prisitaikyti prie tos aplinkos, kurioje dirbsime“, – vaizdžiai pasakojo medikė.

Susitikimas su į Ukrainą vykstančiais medikais

P. Peleckio / BNS nuotr.

Pasak medikės, baimės prieš išvykstant ji nejaučia. „Labiau tai pavadinčiau rimtimi ir susitelkimu“, – atviravo anesteziologė – reanimatologė. – „Jaučiuosi pasiruošusi, žinau, ko man reikia, turiu susiruošusi daiktus vienokiam ar kitokiam scenarijui ir baimės dabar nebejaučiu. Mes žinome, kad važiuojame ne į kurortą, ne į SPA, važiuojame dirbti sunkiomis karo sąlygomis ir tikėkimės, kad būsime kiek įmanoma naudingesni ten dirbantiems medikams“, – pokalbį baigė V.  Traškaitė – Juškevičienė.

GALERIJA

  • Kaunietė medikė apie misiją Ukrainoje: puikiai žinome, kad važiuojame dirbti ne į SPA
  • Kaunietė medikė apie misiją Ukrainoje: puikiai žinome, kad važiuojame dirbti ne į SPA
  • Kaunietė medikė apie misiją Ukrainoje: puikiai žinome, kad važiuojame dirbti ne į SPA
P.Peleckio/BNS nuotr.
Gairės: medikai, karas Ukrainoje, misija į Ukrainą, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS