Kaunietei kilo neaiškumų dėl rinkėjo kortelės: nuogąstauja, kad negalės balsuoti | KaunoDiena.lt

KAUNIETEI KILO NEAIŠKUMŲ DĖL RINKĖJO KORTELĖS: NUOGĄSTAUJA, KAD NEGALĖS BALSUOTI

Liko dar kelios dienos, per kurias turi būti išnešiotos visos rinkėjų kortelės. Kaune nesusiduriama su rimtomis jų išnešiojimo problemomis. Tačiau kai kuriems kauniečiams kilo klausimų dėl kortelėje pateiktų asmens duomenų ir galimybės balsuoti užsienyje.

Pasikeitė pavardė

Kaunietė Edita (redakcijai pavardė žinoma) "Kauno dienai" pasakojo, kad daugiau nei prieš pusmetį pasikeitė jos pavardė, tačiau rinkėjo kortelėje nurodyta senoji. Merginai kilo klausimas, ar savivaldybės tarybos rinkimų dieną ji galės balsuoti.

"Jei pavardė būtų pakeista prieš mėnesį, dar galima būtų sakyti, kad nespėjo duomenys iš Registrų centro pasiekti rinkimų komisijos. Dabar nežinia, kokie sąrašai bus pateikti rinkimų dieną. Įdomu, ar nebus staigmenos, kai nueisiu balsuoti, pateiksiu dokumentą, kuriame nurodyta nauja pavardė, o man pasakys, kad tokio rinkėjo sąrašuose nėra", – stebėjosi Edita.

"Kauno diena" pasidomėjo, kokiais duomenimis naudojasi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), jei rinkėjams atnešamos kortelės su senomis pavardėmis. Vis dėlto pažymima, kad skirtingos pavardės asmens dokumentuose ir rinkėjo kortelėje nesudarys trukdžių balsuojant.

"VRK duomenis gauna iš Registrų centro, tačiau procesas trunka tikrai ne vieną mėnesį. Vis dėlto atėjus balsuoti rinkėjo kortelė nebūtina. Svarbu su savimi turėti asmens dokumentą ir balsavimo biuletenis išduodamas pagal asmens kodą, o ne pavardę, todėl asmuo balsuoti tikrai galės, net jei yra pasikeitusi jo pavardė", – aiškino VRK narys Vincentas Vobolevičius.

Įdomu, ar nebus staigmenos, kai nueisiu balsuoti, pateiksiu dokumentą, kuriame nurodyta nauja pavardė, o man pasakys, kad tokio rinkėjo sąrašuose nėra.

Sunku patekti į sodus

"Kauno diena" pasidomėjo, kaip sekasi Kauno rinkėjams nešioti rinkėjo korteles. Kauno miesto rinkimų apygardos komisijos atstovai tikino, kad sudėtingiau pasiekti sodų bendrijose gyvenančius kauniečius.

"Viskas gerai, po truputį tas korteles nešiojame. Didesnių trikdžių nėra. Kartais tiesiog žmonės iš anksto nepraneša, kad norės balsuoti namuose, tai vis paskambina. Šiaip problemų nėra, o jei ir kyla, tai jos visos išsprendžiamos. Sudėtingiausia išnešioti į tas apylinkes, kur yra sodai. Pavyzdžiui Amalių soduose dažnai nėra nurodyta gatvių, namo numerių, o daugiabučiuose problemų sukelia laiptinių durų kodai, tačiau palaukiam kaimynų ir įsileidžia", – sakė Kauno miesto rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Elena Skirmantienė.

Kaune jau išnešiota apie 70 proc. rinkėjų kortelių. Rinkėjų kortelės į namus turi būti pristatytos iki vasario 23 d., tad, anot E.Skirmantienės, komisijos nariai tikrai spės iki šios datos išnešioti visas korteles.

Balsuoti galės ne visi

Dienraštis sulaukė klausimų ir dėl galimybės miesto tarybos narius rinkti užsienyje, tačiau VRK atstovai informavo, kad savivaldybių tarybų rinkimuose nenumatyta galimybė balsuoti užsienyje esančiose Lietuvos ambasadose. Užsienyje galima balsuoti tik per Seimo ir prezidento rinkimus.

"Į užsienį išvykę piliečiai savivaldybių tarybų rinkimuose balsuoti negalės. Jei balsavimo dieną, kovo 3-iąją, asmuo yra išvykęs, nėra sudaryta galimybių šiuose rinkimuose balsuoti ambasadose", – sakė V.Vobolevičius.

Tačiau jis priminė apie galimybę už kandidatus į miesto tarybą ir mero postą balsuoti iš anksto. Visose Lietuvos savivaldybėse išankstinis balsavimas vyks vasario 27–28 d. Išankstinio balsavimo metu bet kurioje savivaldybėje galima balsuoti už savo apygardos kandidatus.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Nijole

As,ir mano mama ,korteliu negavom .niekas neatnese.Tikrai galejo i pasto dezute imesti,bet ne.Nerado bute gal,tai balsuot negalejom ,nors jai i namus turetu ateit,kad pabalsuot galetu.Jokios zinios.,tai mes ir likom neutralios,kaip ir kazkuriais metais.,neatnese ir.

Norinti balsuoti

Kur kreiptis negavus balsavimo kortelės?!!!!

hana

tai gal namie nerado. juk einant balsuoti reikia tik dokumento. kortele nebutina
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS