„Kauno autobusams“ šiemet reikės dvigubai daugiau savivaldybės lėšų | KaunoDiena.lt

„KAUNO AUTOBUSAMS“ ŠIEMET REIKĖS DVIGUBAI DAUGIAU SAVIVALDYBĖS LĖŠŲ

Tarp kitų klausimų, kuriuos antradienį svarstys Kauno miesto savivaldybės taryba, numatyta ir jos įsteigtos „Kauno autobusų“ bendrovės 2019 metų veiklos ataskaita, kurią Tarybos komitetams jau pristatė įmonės generalinis direktorius Mindaugas Grigelis. Posėdžio išvakarėse naujienų agentūra ELTA uždavė jam keletą klausimų, susijusių ne su „vakarykšte“, bet su šiandienine „Kauno autobusų“ veikla.

– Kiek vidutiniškai per metus lėšų, užtikrindama savo įsteigtos keleivių vežimo įmonės kuo geresnę veiklą, turi jai skirti pati savivaldybė?

– Savivaldybė užsako tikslią keleivių vežimo paslaugų apimtį ir įsipareigoja už ją apmokėti pagal nustatytą kainą, Priklausomai nuo užsakomų paslaugų apimties, bilietų kainos ir važiuojančių keleivių skaičiaus, miestas šią paslaugą subsidijuoja. Lėšų suma per pastaruosius penketą metų svyravo nuo keliasdešimt tūkstančių iki kelių milijonų eurų kasmet.

Vidutiniškai per metus (2017–2019 metais) savivaldybė turėdavo skirti 1,7 mln. eurų. Šiais metais, nedidinant bilietų kainų ir nevertinant COVID-19 viruso pasekmių, planuota, kad miestui reikės prisidėti apie 3,5 mln. eurų. Likusią paslaugos kainos dalį dengia pajamos iš bilietų ir kompensacija už lengvatinius bilietus.

– Kaip dėl karantino apribojimų šį pavasarį sumažėjo „Kauno autobusų“ keleivių srautai, tuo pačiu – ir bendrovės pajamos?

– Prieš karantino dėl COVID-19 viruso paskelbimą UAB „Kauno autobusai“ per dieną paslaugas suteikdavo 160 tūkstančiui keleivių. Keleiviai apmoka apie 50 procentų visos viešojo paslaugos kainos. Pirmomis karantino dienomis važiuojančiųjų srautas sumenko iki 30 tūkstančių per darbo dieną. Tik nuo balandžio vidurio kiekvieną dieną keleivių skaičius auga. Šiuo metu darbo dieną viešuoju transportu mieste važiuoja vidutiniškai apie 50-60 tūkst. keleivių. Parduotų bilietų pajamos sumažėjo atitinkamai.

Viešasis transportas – gyvybiškai svarbi, miesto funkcionavimą, užtikrinanti paslauga. Juo važiuojantys gyventojai pirmiausiai turi būti saugūs. Todėl dabar paslaugų apimtis sumažinta kiek daugiau nei penktadaliu, siekiant užtikrinti reikiamą atstumą tarp važiuojančiųjų. Atsižvelgdama į keleivių srautų pokyčius, Kauno miesto savivaldybės administracija mažino užsakomų paslaugų apimtis. Atitinkamai menko ir bendrovės pajamos.

Atsižvelgdama į keleivių srautų pokyčius, Kauno miesto savivaldybės administracija mažino užsakomų paslaugų apimtis. Atitinkamai menko ir bendrovės pajamos.

– Ar nesutrikdys karantinas didžiojo projekto atnaujinti „Kauno autobusų“ technikos parką?

– Jau žinote, kad UAB „Kauno autobusai“ pernai įsigijo 55 autobusus ir 85 troleibusus. Jų įsigijimams finansuoti buvo paimtos ilgalaikės 20 mln. eurų paskolos. Beveik 11 mln. eurų troleibusų pirkimą finansavo Europos Sąjunga ir Kauno miesto savivaldybė. Daugiau kaip 3 mln. eurų bendrovė apmokėjo savo sukauptomis lėšomis.

Šiais metais parką atnaujins dar 100 hibridinių naujų autobusų. Karantinas, be abejo, turi poveikį tiekimo grandinėms bei bendrovės veiklai. Tačiau naujų autobusų gamintojas užtikrino, kad autobusai bus pristatyti laikantis grafiko. Pirmieji moderniausio dizaino hibridai bus pristatyti jau rudens pradžioje.

Iš viso bendrovė eksploatuoja 420 transporto priemonių, o per ateinančius kelerius metus pagal galimybes planuojama įsigyti dar iki 80 autobusų. Naujinamas ir troleibusų kontaktinis tinklas, užtikrinant, kad šios rūšies transporto priemonės galėtų važiuoti vienodu su visu eismu greičiu.

– Gal karantinas tapo ir proga įmonės veiklos tam tikriems pokyčiams?

– Kiekvieną pokytį lydi informacija keleiviams. Dalis mūsų išteklių nukreipta papildomam transporto valymui ir dezinfekavimui. Teko skubiai atsisakyti popierinių bilietų pardavimo transporte, siekiant apsaugoti keleivius ir vairuotojus. Kai kuriose transporto priemonėse skubiai įrengėme laikinas, apsaugines pertvarėles tarp vairuotojo darbo vietos ir keleivių salono. Paslaugų apimtis ir važiavimo tvarkaraščiai nuolatos koreguojami pagal keleivių srautą.

Bendrovėje dirba 1230 darbuotojų. Daugiau nei 830 iš jų – transporto vairuotojai. Bendrovėje darbas vyksta 24 valandas per parą 7 dienas per savaitę. „Kauno autobusų“ bendrovės žmonės supranta susidariusią situaciją ir pakitusias darbo sąlygas. Laukiame karantino pabaigos, kai sugrįšime į ankstesnes darbo sąlygas.

– Dėl koronaviruso pandemijos paskelbto karantino dalis autobusų Kaune nebeišvažiuoja į reisus, jų vairuotojai likę be darbo. O kadangi švelnėjant apribojimams, keleivių daugėja (zuikių, beje, taip pat), gal jau dėliojamos perspektyvos, kaip ir kada karantininė situacija galėtų keistis į gerą pusę?

– Miestiečius aptarnaujame pagal suderintą su steigėja – Kauno miesto savivaldybe – paslaugų grafiką. Nuo birželio 1 dienos miesto transportas važiuos ilgiau.

Turėčiau pabrėžti, kad paslaugų apimtys bus etapiškai grąžinamos pagal transporte žymimų bilietų skaičių. Todėl viskas priklauso ir nuo pačių keleivių. Žymėdami bilietą, savotiškai patvirtinate mums, kad paslauga reikalinga. Jei žymėjimų reise daugiau, visada tai įvertiname ir prašome Savivaldybę leisti pridėti papildomą reisą ar grąžinti dar vieną transporto priemonę į konkretų maršrutą.

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Blogai organizuotas miesto transportas

lankstus tas ponas juk dirbo prie konservuoto meriuko,o dabar prisigretino ir prie sio.Taciau su transporto organizavimo darbais yra gana bloga padetis.Vairuotojai taip pat kencia -darbo salygos sunkios.Gyventojai taip pat nepatenkinti,nes mieste nera sureguliuotas tinkamai eismas,o apie grafiku keitima tai jau anekdotas-bet dar didesnis kai i stoteles nepateikia grafiku.Ten kazkokia isrinktuju kompanija,kuriai galima viskas ir uz darbo broka nebusi baudziamas.O JUK EISMAS TAI VISO MIESTO GYVENTOJU PATOGUMAS- o jei jo neturi tai kaltina Mera,kad jis siuo klausimu mazai domisi.

Kada bus tvarka

Siandien kaip tik teko vazineti autobusais,Jie nesilaiko jokiu grafiku- Atvaziavo 40 iki isvykimo dar 2 min,bet taip ir nuvaziavo toliau.Nauju grafiku daugelyje stoteliu ypac toliau nuo centro tai is viso nepakeista.

Kauniete

Kada Dekeriui bus gana............
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS