Kauno fortų išminavimo darbai prasidės kovą | KaunoDiena.lt

KAUNO FORTŲ IŠMINAVIMO DARBAI PRASIDĖS KOVĄ

Kauno tvirtovės objektai jau po mėnesio sulauks išminuotojų. Specialistai pirmiausiai sprogmenų ieškos VI ir I fortuose.

Šiemet numatyta, kad išminavimo darbai turėtų vykti Kauno tvirtovėje ir Aleksoto aerodrome. J.Vitkaus inžinerijos bataliono specialistai darbus prasidės kovo 23 d. VI ir I fortuose. Apie tai paskelbė savivaldybėje posėdžiavusi darbo grupė „Kauno tvirtovės objektų pritaikymas visuomenės poreikiams programai parengti“.

Kitų fortų išminavimą numatyta atlikti 2010-2015 metais. Ištisinio išminavimo darbus vykdo 107 specialistai.

Miesto vicemeras, Rimantas Mikaitis, vadovaujantis darbo grupei, pasigenda aiškios ir konkrečios veiksmų strategijos pritaikant Kauno tvirtovės fortus visuomenei. „Reikia priemonių plano, kaip išsaugoti visus Kauno tvirtovės objektus nuo sugriuvimo, užtikrinti žmonių saugumą fortuose ir paskleisti daugiau informacijos, kad unikali Kauno tvirtovė taptų traukos centru“, - savi viziją dėstė R.Mikaitis.

Tokią strategiją galėtų parengti įvairių sričių specialistai ir visuomeninių organizacijų atstovai, dalyvaujantys darbo grupėje „Kauno tvirtovės objektų pritaikymas visuomenės poreikiams programai parengti“. Taip pat ketinama surengti susitikimą su Turto fondo atstovais ir ieškoti bendrų sprendimų. Dauguma Kauno fortų priklauso Turto fondui.

Dėl VII forto jau pradėtos privatizavimo procedūros. VI forte savivaldybė planuoja įrengti karo technikos muziejų. V fortą visuomenės poreikiams norėtų pritaikyti asociacija „Kauno tvirtovė“.

Operatyvinio išminavimo bare per 1991-2009 metus neutralizuota 55411 vnt. sprogmenų, gauti 9199 pranešimai apie sprogmenis. Daugiausia aptinkama minosvaidžio minų ir artilerijos sviedinių. Lietuvoje šiuo požiūriu labiausiai užterštas yra Vilkaviškio rajonas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS