Kauno miestas ir rajonas sutarė, kaip kompensuos viešąjį transportą, darželius | KaunoDiena.lt

KAUNO MIESTAS IR RAJONAS SUTARĖ, KAIP KOMPENSUOS VIEŠĄJĮ TRANSPORTĄ, DARŽELIUS

Kauno miesto ir rajono savivaldybės sutarė dėl tvarkos, kaip viena kitai kompensuos ikimokyklinį ugdymą bei kaip rajonas miestui kompensuos išlaidas, patiriamas dėl viešojo transporto, įvažiuojančio į šios savivaldybės teritoriją.

Tarybai tvirtinti teikiamos dvi sutartys, pagal kurias savivaldybės numato atitinkamas tvarkas.

„Priėmus sprendimo projektą, bus pasirašytos sutartys tarp savivaldybių dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių teritorijose gyvenančių vaikų, ugdomų savivaldybių švietimo įstaigose pagal ikimokyklinio ugdymo programą, išlaidų už ugdymo sąlygų tenkinimą kompensavimo bei bendradarbiavimo sutartis užtikrinant keleivių vežimą (...) susisiekimo maršrutais Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybės teritorijose“, – teigiama sprendimo projekte.

Šis susitarimas priimtas po to, kai miesto savivaldybė po nepalankaus teismo verdikto atšaukė sprendimą, kuriuo 2019 metais iki tol pusę euro siekęs dienos mokestis už darželį pakeltas iki 9,2 euro. Miestiečių vaikams šis mokestis kompensuojamas, todėl jie ir toliau mokėjo 58 centus, tačiau tiems tėvams, kurie mieste nėra deklaravę gyvenamosios vietos, reikėjo mokėti visą kainą.

Taryba sprendimą pakeisti turėjo po to, kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas tokią tvarką neskundžiamu sprendimu pripažino neteisėta ir diskriminuojančia.

Be to, pagal planuojamą susitarimą ketinama pratęsti kai kuriuos Kauno miesto viešojo transporto autobusų maršrutus iki vietovių Kauno rajone.

Kompensacija už vaiką – 10 eurų

Savivaldybės sutarė į laisvas vietas savo ikimokyklinio ugdymo įstaigose priimti kitoje savivaldybėje gyvenančius vaikus bei viena kitai kompensuoti atitinkamas išlaidas.

Sutartimi numatyta, kad kompensacija už vieną kitoje savivaldybėje registruotą vaiką sieks 10 eurų, o jeigu minėtoje savivaldybėje registruotas tik vienas iš jo tėvų – penkis eurus.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, taip pat siūloma suapvalinti Kauno miesto savivaldybės patiriamų vienos dienos išlaidų už ugdymo sąlygų tenkinimą sumą iki 11 eurų. Taigi, 10 eurų iš jų kompensuotų savivaldybė, o eurą – tėvai.

Eurą už kiekvieną vaiko lankytą ir nelankytą nepateisintą dieną tėvai turės mokėti nuo šių metų rugsėjo.

Kauno miesto savivaldybė, turėdama laisvų vietų savo švietimo įstaigose, priims Kauno rajono savivaldybės teritorijoje gyvenančius vaikus ugdytis pagal ikimokyklinio ugdymo programą. 

Kompensacijos savivaldybėms bus mokamos kartą per ketvirtį, o išlaidas vaikų ugdymui savivaldybės galės peržiūrėti kartą per metus.

Savivaldybės taip pat patvirtins formą, pagal kurią bus registruojami kitoje savivaldybėje gyvenantys vaikai, jų lankytų dienų skaičius ir reikalinga kompensuoti suma.

Miesto darželiuose šiuo metu laisvos yra 604 vietos: daugiausia jų – Gričiupio, Dainavos ir Eigulių seniūnijose. Laisvų vietų nėra Šilainių ir Aleksoto seniūnijose.

„Kauno miesto savivaldybė, turėdama laisvų vietų savo švietimo įstaigose, priims Kauno rajono savivaldybės teritorijoje gyvenančius vaikus ugdytis pagal ikimokyklinio ugdymo programą. Tai padės spręsti vietų trūkumo problemą ikimokyklinio amžiaus vaikams Kauno rajono savivaldybės švietimo įstaigose, – rašoma aiškinamajame rašte. – Atitinkamai (...) bus sudarytos sąlygos Kauno miesto gyventojams esant būtinybei naudotis Kauno rajono savivaldybės teritorijoje esančių švietimo įstaigų teikiamomis ikimokyklinio ugdymo paslaugomis.“

Kompensuos išlaidas už 23 maršrutus

Pagal sutartį dėl viešojo transporto, Kauno rajonas kompensuos miestui išlaidas, susijusias su transporto lengvatų taikymu toje maršrutų dalyje, kuri patenka į šios savivaldybės teritoriją.

Pasak savivaldybės, pasirašius šią sutartį „gyventojams bus pagerintas susisiekimas viešuoju transportu tarp Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių, (tai) sumažins nuosavų automobilių srautus“.

„Istoriškai susiformavę, kad dalis Kauno miesto autobusų maršrutų važiuoja iki priemiestinių gyvenviečių, tačiau viešojo transporto paslaugų poreikis šiose gyvenvietėse ir aplink jas besikuriančiose aglomeracijose sparčiai auga, – teigia savivaldybė. – Išaugęs nuosavų automobilių eismo srautas iš/į Kauno rajono savivaldybės teritoriją piko laikais formuoja eismo spūstis Kauno mieste.“

Todėl pasirašius sutartį bus galima papildomai pratęsti miesto reguliaraus susisiekimo maršrutus keliomis kryptimis ir užtikrinti patogų keleivių vežimą naudojantis vieninga Kauno miesto susisiekimo sistema, keleivių informavimo sistema, vieninga elektroninio bilieto sistema „Žiogas“.

„Kauno rajono savivaldybė kompensuos dalį Kauno miesto savivaldybės vežėjui sumokėtos kompensacijos dėl patiriamų nuostolių, (...) susijusių su transporto lengvatų taikymu šiuose maršrutuose, kuriuos vežėjas patiria veždamas keleivius Kauno rajono savivaldybės teritorijoje“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Savivaldybės sutartį pasirašė dėl 23 autobusų maršrutų, dalis kurių iš miesto tęsiasi į rajono teritoriją. Ši maršrutų dalis kilometrais gali būti padidinta ar sumažinta ne daugiau kaip 30 procentų. Maršruto sąlygų, tokių kaip dažnis ar grafikas, keitimas, galės vykti tik abiejų savivaldybių susitarimu ir numačius tam asignavimus biudžetuose.

Rajono savivaldybės mokama kompensacija bus apskaičiuojama kiekvieno mėnesio pabaigoje.

Planuojama, kad ši sutartis, ją patvirtinus abiejų savivaldybių taryboms, pradės galioti birželio 19 dieną bei galios šešerius metus su galimybe ją pratęsti dar trejiems metams neribotą skaičių kartų. Savivaldybės sutartyje taip pat įsipareigoja periodiškai perskaičiuoti įkainius vienam kilometrui.

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

nukelkit

tą bižuterinį krasnodaro bulių, negadinkit miesto vaizdo

O prie ko tas

nikeliuotas bulius,padlaižiai?

pagal projekta

ta karve turejo but ne su kryzium o su znyplem ir astuoniom kojom
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS