Kauno miesto poliklinika: neatidėliokite vizito pas gydytojus | KaunoDiena.lt

KAUNO MIESTO POLIKLINIKA: NEATIDĖLIOKITE VIZITO PAS GYDYTOJUS

  • 9

Kauno miesto poliklinikos (KMP) padaliniuose atnaujintos visos iki karantino teiktos paslaugos, kontaktinės konsultacijos, profilaktiniai tyrimai. Laisvų vietų pas medikus yra ir šiai savaitei, poliklinikoje – saugu, o tinkamu laiku pasirinktas vizitas gali užkirsti kelią ligai.

Jautėsi sveika

Kuo anksčiau liga aptinkama, tuo lengviau ir greičiau išgydoma, suvaldoma. Laikas ypač svarbus kalbant apie onkologines ligas.

KMP bendrosios praktikos slaugytoja Oksana Dukauskienė apie tai gali pasakoti ne tik iš pacientų, bet ir iš asmeninės patirties. Jai pernai buvo diagnozuota krūties karcinoma. Išsamesni krūtų tyrimai atlikti, kai įtarimų sukėlė profilaktiškai atliktos mamogramos rezultatai.

"Jeigu ne prevencinė programa, manyčiau, kad šiandien ne taip kalbėtumės", – įsitikinusi moteris, po gydymo jau grįžusi į darbą.

O.Dukauskienė sakė net neturėjusi minties, kad organizme vystėsi vėžinis darinys, nes jautėsi gerai, nesiskundė nei nuovargiu, nei kitais nemaloniais simptomais ar pojūčiais. Į tyrimą užsiregistravo, kai sulaukė skambučio iš savo šeimos gydytojos: metas tirtis pagal prevencinę programą.

"Pati esu slaugytoja, žinau, kad tiesiog reikia nepraleisti profilaktinių patikrinimų, ir viskas. Tik todėl užsiregistravau. Jeigu ne profilaktinė programa, gal tik po metų ar net penkerių būčiau kažką pajutusi ar galėjusi užčiuopti. Ir tada jau galėjo būti per vėlu. Kol kas viskas sėkmingai", – apie savo ligos istoriją kalbėjo kaunietė.

Lemtingoji mamograma jai buvo atlikta praėjusių metų pradžioje. Vėliau – daugiau tyrimų, kurie atskleidė, kas tiksliai yra medikų dėmesį patraukęs darinys krūtyje.

Į priekį – po žingsnį

Diagnozė buvo labai netikėta, tačiau O.Dukauskienė į ją stengėsi reaguoti kaip įmanoma ramiau.

"Neišsigandau. Manęs visi klausė, kodėl neverkiu. Dukros užaugintos, mes su vyru jas gražiai auginom, gražiai gyvenom. Likimo nepakeisim. Be to, žinojau, jeigu pasimesiu, išsigąs šeima. Turim slaugomų tėvelių. Nuo įtampos, nervų atsiranda didžioji dalis ligų, todėl turėjau būti stipri", – kalbėjo pašnekovė ir akcentavo pasitikėjimą medikais.

Prie jos optimistinio požiūrio neabejotinai prisidėjo ir tai, kad viso gydymosi metu, kaip įvardijo, jautėsi santykinai gerai, o blogiausiomis akimirkomis gelbėjo tikėjimas, kad jos praeis, ir bus geriau.

"Žinojau, kas gali būti, buvau pasiruošusi, nusiteikusi. Be to, niekas nežino, kas laukia rytoj. Aš ir mane gydę gydytojai į viską žiūrėjome realistiškai. Šiandien – neblogai, ir tai jau yra labai gerai. Į priekį judėjome po žingsnį", – sakė O.Dukauskienė ir dėkojo gydytojams, likimui bei profilaktinėms programoms.

Birželį buvo operuota, paskui laukė chemoterapijos ir radioterapijos kursas. Lapkritį jau grįžo į darbą. "Pasibaigus gydymui jaučiausi gerai, o dėl rizikos užsikrėsti COVID-19 – poliklinikoje laikomės visų saugumo reikalavimų, be to, jau esu paskiepyta antrą kartą", – dėstė kaunietė, kurios liga šiuo metu suvaldyta.

O.Dukauskienė ne kartą kartojo – nepraleiskite profilaktinių tyrimų, net jeigu jaučiatės labai gerai, neabejokite dėl vizito pas medikus, jeigu pablogėjo savijauta.

Sutrumpėjo eilės

"KMP jau atnaujintos visos iki karantino teiktos paslaugos, o kontaktinių konsultacijų šiuo metu reikia laukti kur kas trumpiau nei iki karantino. KMP šiuo metu prieinama netgi daugiau paslaugų nei iki karantino", – sakė KMP Šilainių padalinio Specializuotų paslaugų skyriaus vedėjas gydytojas chirurgas Tadas Pranckevičius.

Tadas Pranckevičius. 

KMP Radiologijos centre atnaujinta diagnostikos įranga. Nuo vasaros Šilainių padalinyje tyrimai atliekami nauju 1,5T (teslos) galingumo magnetinio rezonanso tomografu, kiek anksčiau Dainavos padalinyje pradėta tirti nauju 128 sluoksnių kompiuteriniu tomografu.

KMP taip pat įsigijo šešis naujus echoskopus. Dainavos ir Šančių padaliniuose sumontuoti nauji skaitmeniniai mamografai, skirti rentgenologiniam krūtų tyrimui. Siekiant pagerinti rentgeno diagnostikos paslaugų kokybę, KMP įsigijo penkis rentgeno aparatus: Aleksoto poskyryje ir Centro padalinyje jau veikia, Dainavos, Šilainių, Kalniečių padaliniuose jau visai netrukus bus pradėta pacientų registracija.

KMP jau atnaujintos visos iki karantino teiktos paslaugos, o kontaktinių konsultacijų šiuo metu reikia laukti kur kas trumpiau nei iki karantino.

Deja, per karantiną dėl COVID-19 grėsmės pacientai ėmė rečiau kreiptis į gydytojus. Ir dėl jau diagnozuotų lėtinių ligų valdymo, ir dėl ūmių būklių.

"Vyrauja nuomonė, kad sunku patekti į gydymo įstaigą, kad nėra vietų. Taip tikrai nėra", – kalbėjo T.Pranckevičius.

Anksčiau vizito pas medikus tekdavo gerokai palaukti, o dabar pas kai kuriuos laisvų vietų yra jau kitai dienai, pas daugumą – kitai savaitei. Galima rinktis iš visuose penkiuose KMP padaliniuose dirbančių specialistų, nepriklausomai nuo to, kuriame KMP padalinyje dirba jūsų šeimos gydytojas.

Tiesa, iš pradžių reikia registruotis į nuotolinę konsultaciją pas šeimos gydytoją. Pokalbio telefonu metu nusprendžiama dėl kontaktinės konsultacijos pas šeimos gydytoją arba pas gydytoją specialistą. Vizitui pas pastarąjį išrašomas elektroninis siuntimas, tam nereikia apsilankyti poliklinikoje.

Sudėtingesnis ir ilgesnis gydymas

Pas populiariausius kardiologus iki karantino eilės reikėdavo laukti mėnesį ar net du. Šiuo metu konsultacijos tektų laukti savaitę ar dvi. Pas KMP neurologus eilės sumažėjusios irgi iki dviejų savaičių.

Pas okulistus, ginekologus, ausų, nosies ir gerklės gydytojus, chirurgus vietų yra tą pačią savaitę, o kartais net ir tą pačią dieną, kai kreipiamasi, vardijo T.Pranckevičius.

Medikai pastebi, kad per karantiną daug daugiau žmonių, pablogėjus savijautai, linkę delsti kreiptis į gydytojus. Tai lėmė baimė užsikrėsti COVID-19, įsitikinimas, kad vizito teks labai ilgai laukti.

Tokie asmenys, paūmėjus būklei ar nebegalėdami kentėti, kreipiasi į ligoninių Skubios pagalbos skyrius. Tai dar labiau padidina ligoninių apkrovimą, kurioms per karantiną ir be tokių pacientų tenka didžiulis krūvis.

Kuo vėliau pradedamas gydymas, tuo jis sudėtingesnis ir ilgesnis. Neretai būklę apsunkina ir savigyda.

Prevencinės programos

KMP kviečia pacientus, apdraustus privalomuoju sveikatos draudimu, nemokamai pasitikrinti pagal šias prevencines programas: dėl širdies ir kraujagyslių ligų (kartą per metus 40–54 metų vyrus ir 50–64 metų moteris), dėl krūties vėžio (kartą per dvejus metus 50–69 metų moteris), dėl gimdos kaklelio vėžio (kartą per trejus metus 25–59 metų moteris), dėl storosios žarnos vėžio (kartą per dvejus metus 50–74 metų moteris ir vyrus), dėl prostatos vėžio (vyrus nuo 50 iki 69 metų ir vyrus nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu; kito pasitikrinimo datą paskirs šeimos gydytojas). Dėl pasitikrinimo kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Registracija dėl skiepų nuo COVID-19

KMP taip pat kviečia 65 metų ir vyresnius žmones registruotis į eilę dėl vakcinacijos nuo COVID-19 (pirmiausia bus skiepijami 80 metų ir vyresni asmenys).

Prisirašę prie poliklinikos pacientai gali skambinti KMP padalinių registracijos telefonais arba dėl skiepų registruotis internetu https://registracija.kaunopoliklinika.lt. Asmenys, sergantys remisijos nepasiekusia onkologine liga ir kuriems taikomas aktyvus priešvėžinis gydymas (imunoterapija, taikinių terapija, chemoterapija, hormonoterapija, spindulinė terapija, chirurginis gydymas ir kt.) arba persirgę onkologine liga ir aktyviai stebimi, kai po aktyvaus priešvėžinio gydymo pabaigos yra praėję ne daugiau kaip 24 mėn. bei sergantys ŽIV, dėl registracijos skiepytis nuo COVID-19 turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Neprisirašiusieji prie poliklinikos pacientai turi kreiptis į savo gydymo įstaigą, kurioje yra prisirašę.

GALERIJA

  • Kauno miesto poliklinika: neatidėliokite vizito pas gydytojus
  • Tadas Pranckevičius
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Ligonė

Man tikrai keistai atrodo,kad paskambinus šeimos gydytojai,tenka bendrauti su sesele,aš kalbu,ši lyg tai perklausia daktarės,tada atsako.Kažkoks absurdas.

Senole

Kelis kartus registravausi pas gydytoja,paskambindavo tuk sesesele,paklausdavo kokiu vaistu israsyri, gydytoja nesiteike ,visus metus net pasiteirauti, kaip jauciuosi. :((

tai

akivaizdus durniu jeskojimas gavo nurodyma kuo daugiau paskiepyti ir testuot o kaip kitaip apmulkinsi /runkelius/ negydet kai reikejo pagalbos tai ir toliau mulkinkit tauta /karzygiai/?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS