Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs | KaunoDiena.lt

KAUNO MIESTO POLIKLINIKAI – PENKERI: POKYČIAI AKIVAIZDŪS

  • 11

Prieš penkerius metus penkios poliklinikos sujungtos į vieną – Kauno miesto polikliniką (KMP). Šį jubiliejų poliklinika pasitinka atnaujinusi erdves ir medicinos įrangą, pagerinusi paslaugų kokybę, išplėtusi paslaugų spektrą ir subūrusi stiprią ir kompetentingą komandą.

Dažnai buvo pirmoji

Kai kilo idėja penkias Kaune veikiančias poliklinikas – Centro, Dainavos, Kalniečių, Šančių ir Šilainių – sujungti į vieną sveikatos priežiūros įstaigą, nuomonių būta įvairių. Skeptikai kalbėjo, kad reorganizacija vyksta vien dėl reorganizacijos ir nieko gero iš to nebus. Tačiau penkeri veiklos metai parodė: įgyvendinusi permainas ši įstaiga užėmė lyderio pozicijas.

KMP dažnai įvardijama kaip lyderiaujanti Lietuvos gydymo įstaiga: pirmoji atsisakė popierinių kortelių, pirmoji išsprendė rebusą, kaip medikų atlyginimą susieti su tikruoju darbo krūviu, pirmoji pasitelkė dirbtinį intelektą radiologijoje ir panašiai. Poliklinikos padarytą pažangą pripažįsta ir pernai pakartotinai šeimos medicinos paslaugas šioje įstaigoje akreditavusi Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba, teigusi, kad KMP – geriausiai dirbanti poliklinika Lietuvoje, ir raginusi kitas pirminės sveikatos priežiūros įstaigas mokytis iš kauniečių.

„Nuo pat įsteigimo dirbome tam, kad sveikatos priežiūros paslaugos kauniečiams taptų labiau prieinamos, kad jų kokybė būtų aukštesnė, kad užeiti į polikliniką būtų malonu. Atnaujinome didžiąją dalį poliklinikos patalpų. Sujungėme į bendrą sistemą visų penkių padalinių informacines sistemas“, – KMP direktoriaus Pauliaus Kibišos teigimu, taip atsirado galimybė kauniečiams pasirinkti, ar jie nori gauti paslaugas arčiau namų, ar greičiau, bet galbūt tolimesniame poliklinikos padalinyje.

„Džiaugiamės, kai pacientai į gydytojų konsultacijas registruojasi internetu, tačiau kartu mes padarėme viską, kad būtų kuo patogiau registruotis ir telefonu. Nebereikia skambinti visiems padaliniams iš eilės: mūsų registratorės mato laisvą konsultacijų laiką visuose poliklinikos padaliniuose ir pasiūlo artimiausią. Prieš penkerius metus padarėme tai, ką pasitelkiant elektroninę išankstinės pacientų registracijos (IPR) sistemą šalies mastu bandoma padaryti dabar“, – palygino KMP vadovas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kitas pačioje KMP veiklos pradžioje atliktas darbas – įsteigta centrinė laboratorija. Vėliau jai nupirkta moderni įranga, leidžianti tiksliai ir greitai atlikti įvairius tyrimus.

Vienas pirmųjų darbų – visuose penkiuose KMP padaliniuose įsteigti neplaninės pagalbos kabinetai. Juose priimami pacientai skubiais atvejais, pavyzdžiui, karščiuojantys, patiriantys ūmų skausmą. Šio kabineto šeimos gydytojai konsultuoja pacientus ir tais atvejais, kai jų šeimos gydytojas suserga.

Didžiulių iššūkių metai

2020-ieji, kai į Lietuvą atsirito aukšta sergamumo COVID-19 banga, KMP, kaip ir daugeliui šalies gydymo įstaigų, tapo didžiulių iššūkių metais. Vis dėlto šie iššūkiai KMP tapo galimybėmis. Poliklinika stojo į kovą su pandemija: įsteigė ir koordinavo darbą mobiliuosiuose patikrų punktuose Jonavos gatvėje, Karščiavimo klinikoje.

Kita svarbi prieš trejus metus įvykusi permaina – įkurtas KMP Radiologijos centras. Šalia naujų rentgeno aparatų, echoskopų, skaitmeninių mamografų įsigyta naujausios preciziškai tiksliai ir pacientų sveikatą tausojamai tyrimus atliekančios įrangos: Šilainių padalinyje pacientai pradėti tirti aukščiausios kokybės magnetinio rezonanso tomografu (MRT), Dainavoje – nauju kompiuterinės tomografijos (KT) aparatu.

„MRT tyrimų atliekama vis daugiau – šis tyrimas vis dažniau pasitelkiamas diagnozėms patikslinti. Dėl didelės greitoveikos ir optimizuotų sekų tyrimai minėtais MRT ir KT aparatais trunka trumpiau nei kitur, todėl jų galime atlikti daugiau, pacientas patiria mažiau diskomforto, o KT atveju – ir gaunamų spindulių kiekis yra daug mažesnis“, – tvirtino Radiologijos centro vadovas gydytojas Tomas Budrys.

KMP viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo naudoti dirbtinio intelekto sprendimus ir tapo pirmąja poliklinika Lietuvoje, tai įdiegusi kasdienėje radiologinėje praktikoje. Specialus algoritmas identifikuoja sveikų pacientų tyrimus ir automatiškai parengia jų aprašus. Šiuo metu taip aprašoma iki 26 proc. visų KMP atliekamų rentgeno tyrimų ir didžioji dauguma profilaktinių krūtinės ląstos rentgenogramų. Tai dar vienas sprendimas, leidžiantis sutaupyti gydytojų darbo laiką. Dirbtinis intelektas taip pat padeda gydytojams radiologams tiksliau pastebėti patologinius pakitimus, tokius kaip tuberkuliozės židiniai ar navikiniai pakitimai, taip dar pagerindamas radiologinės diagnostikos kokybę.

Iki šiol dirbome ir toliau dirbsime šių žmonių sveikatos labui. Tęsime pradėtus darbus. Gerinsime teikiamas paslaugas.

Sudarytos sąlygos, kad nauja diagnostinė įranga būtų prieinama pacientams kuo dažniau: MRT, KT tyrimai poliklinikoje atliekami ir šeštadieniais. Gruodžio mėnesį šeštadieniais Dainavos padalinyje buvo atliekami ir laboratoriniai tyrimai. Daliai pacientų taip patogiau – juk nemažai tyrimų reikia atlikti iš ryto nevalgius. Be to, dirbantiems žmonėms nereikia atsiprašyti iš darbo.

Išplėtė pagalbą namuose

Įsteigus Radiologijos centrą, reorganizuotas gydytojų radiologų darbas. Minėta įranga pacientai tiriami skirtinguose poliklinikos padaliniuose, kur dirba medicinos technologai. MRT, KT ir kitų tyrimų metu gautus vaizdus gydytojas radiologas aprašo nuotoliu. „Taip užtikriname, kad tyrimai būtų aprašyti ir pacientas atsakymą gautų greičiau, kad gydytojas dirbtų visu darbo krūviu ir mes jam galėtume mokėti konkurencingą atlyginimą“, – paaiškino P. Kibiša.

Atlikus darbo užmokesčio reformą, atlyginimas poliklinikoje mokamas pagal tai, kiek darbo gydytojai, slaugytojos, kitas medicinos personalas iš tiesų atlieka, t. y., kiek pacientų konsultuoja, kiek suteikia profilaktinių, paciento ir visuomenės sveikatai svarbių skatinamųjų paslaugų ir panašiai. Taip per penkerius metus KMP tapo patraukliu darbdaviu. „Šeimos gydytojai yra tas pagrindas, ant kurio laikosi pirminės sveikatos priežiūros įstaigos. Prieš penkerius metus jie iš mūsų bėgo, o dabar mes jau patys renkamės, kuriuos gydytojus įdarbinti“, – pokytį įvardijo P. Kibiša.

Dar vienas reikšmingas 2020 m. atliktas darbas – išplėsta KMP Pagalbos namuose tarnyba. Jos darbuotojai paprastai namuose lanko asmenis, kuriems nustatytas slaugos ar priežiūros poreikis. Vizito namuose metu tiek šeimos gydytojai, tiek slaugytojos gali suteikti tas pačias paslaugas, kurias pacientai gautų atvykę į polikliniką pasikonsultuoti su šeimos gydytoju. Slaugytojai ir jų padėjėjai asmenims, kurių negalia – sunki, namuose suleidžia vaistus, tvarsto žaizdas, pakeičia zondus, atlieka kitus darbus.

Nuo 2020 m. poliklinika efektyviau ėmė rūpintis ir daug ligų turinčiais žmonėmis. „Mes aprūpinome juos įrenginiais, kurie matuoja kraujospūdį, pulsą ir pan. Duomenys apie šių pacientų sveikatą pasiekia mus nuotoliu. Juos matydami šeimos gydytojai gali iš karto reaguoti – pakeisti ar pratęsti skiriamus vaistus, išrašyti siuntimus ar suteikti kitas paslaugas“, – komentavo Pagalbos namuose tarnybos vadovė Ieva Bradulskienė.

Vykdė masinę vakcinaciją

2021 m. poliklinika tęsė kovą su pandemija – pradėjo vykdyti gyventojų masinę vakcinaciją nuo COVID-19. Ledo rūmuose įkurtame didžiausiame Lietuvoje vakcinavimo centre jaunus ir pagyvenusius kauniečius vakcinavo KMP slaugytojos.

Tais pačiais metais Šilainių padalinyje duris atvėrė Skausmo kabinetas. Jame teikiamos konsultacijos ir procedūros atliekamos asmenims, patiriantiems lėtinį skausmą. Tokiu vadinamas skausmas, besitęsiantis ilgiau kaip tris mėnesius, išliekantis ir sugijus pažeistiems audiniams.

Kitas didelis 2021 m. įvykęs pokytis – KMP pirmoji Lietuvoje atsisakė popierinių paciento kortelių. Jos lieka archyve – prireikus senesnių duomenų, šias korteles registratorėms lengva pasiekti.

Be to, 2021 m. KMP šeimos gydytojų ir slaugytojų komandos pradėjo dirbti kartu su medicinos registratorėmis. „Siekėme, kad gydytojai ir slaugytojai nebūtų užimti žemesnės kvalifikacijos darbais. Pirmiausia įgyvendinome bandomąjį projektą Kalniečių padalinyje: su trimis šeimos gydytojo ir slaugytojo komandomis ėmė dirbti viena registratorė. Ji perėmė visą telefoninį darbą: visus skambučius, registravimą, profilaktinių ir skatinamųjų programų koordinavimą. Ji skambina ir kviečia prie poliklinikos prisirašiusius asmenis dalyvauti širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat storosios žarnos, prostatos, krūties vėžio, gimdos kaklelio vėžio ir kitose profilaktinėse programose. Kai šį darbą perėmė registratorės, gydytojai ir slaugytojai gali daugiau dėmesio skirti tiesiogiai pacientams“, – P. Kibišos teigimu, šis pasiteisinęs modelis vėliau buvo pritaikytas visuose KMP padaliniuose.

Netrukus buvo įsteigtas KMP Skambučių centras. Visų padalinių registratorės įsikūrė vienose patalpose Kalniečių padalinyje. Centre įdiegta įranga leidžia perskambinti visiems tiems žmonėms, į kurių skambučius, esant dideliam darbo krūviui, registratorės nespėjo atsiliepti.

Įrengė saulės elektrinę

Daugelį poliklinikos gydytojų ir slaugytojų kabinetų durų pernai paženklino lipdukai „Gerbkime vieni kitus“. Šios akcijos KMP imtasi pastebėjus, kad po pandemijos žmonės į gydymo įstaigas sugrįžo sudirgę, neretai – nusiteikę priešiškai medicinos personalui. Siekdama išvengti net ir žodinės agresijos prieš gydytojus, slaugytojus, KMP pasitelkė šiuos lipdukus. Užrašai ant jų skelbia: „Mums rūpi darbuotojų ir pacientų emocinė gerovė. Nemandagiam elgesiui, piktam bendravimui poliklinikoje – ne vieta.“

Ir toliau darysime viską, kad sveikatos priežiūra išliktų stiprus Kauno prioritetas.

Poliklinika diegia sprendimus, leidžiančius sutaupyti už elektros energiją sumokamas lėšas. Pernai Kauno miesto savivaldybė, kuriai pavaldi KMP, nupirko saulės elektrinę ir įrengė ją ant Dainavos padalinio stogo. 10 proc. šiame padalinyje sunaudojamos elektros energijos dabar pagamina ši elektrinė.

„Per penkerius metus iš chaotiškos pavienių poliklinikų sistemos Kaunas sukūrė vieną stiprią, augančią organizaciją. Pokyčius KMP jaučia tiek medikai, tiek ir pacientai. Vis daugiau kauniečių renkasi būtent šią įstaigą. Jos paslaugos tapo kur kas labiau prieinamos ir kvalifikuotos. Miesto planuose – tolesnė KMP infrastruktūros plėtra. Ir toliau darysime viską, kad sveikatos priežiūra išliktų stiprus Kauno prioritetas“, – žadėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Šventė visai bendruomenei

Švęsti KMP penkerių metų jubiliejaus Kauno valstybinėje filharmonijoje ketvirtadienį susirinko per 540 jos bendruomenės narių. Tačiau iš tiesų KMP vienija keliskart didesnę bendruomenę: čia dirba 569 gydytojai, 405 slaugytojai, 681 kitas medicinos (kineziterapeutai, psichologai, slaugytojų padėjėjai, medicinos registratorės ir kt.) ir aptarnaujantis personalas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Šiai bendruomenei priklauso ir 163 tūkst. prie poliklinikos prisirašiusių pacientų.

„Iki šiol dirbome ir toliau dirbsime šių žmonių sveikatos labui. Tęsime pradėtus darbus. Gerinsime teikiamas paslaugas, sieksime, kad jos būtų teikiamos dar kokybiškiau ir patogiau kauniečiams. Toliau atnaujinsime poliklinikos erdves, sieksime kurti geras darbo sąlygas gydytojams, slaugytojams ir visiems mūsų darbuotojams“, – dėkodamas darbuotojams už darbą įsipareigojo P. Kibiša.

GALERIJA

  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
  • Kauno miesto poliklinikai – penkeri: pokyčiai akivaizdūs
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

žinovai

Betvarkė,kaip ir visose srityse."Draugų grupių" biznis.O vadovas toks pats kaip ir studijų metais.Kursiokai žino ką turime omeny.Geriau būtų toliau likęs vadovauti,kaip ir anksčiau kokiai kepyklai ar "picerijai".Įvaizdis labai tinka.Jeigu nesate dirbę gydytojais,nesiartinkite prie vadovavimo gydymo įstaigoms.Jukš.

Geda kauno dienai

Nepatogus senukai, gali papasakoti kokio lygio buvo specialistai, mikrochirurgija, kitos ir ne tik medicinos srityse. Jaunimui "pudrint" smegenis tik stengiates... Dabar medicina uz "nezinia" ka baigusiais "specialistais" vykdantys globalistu nurodymus... Tapote zudikais "mielieji" ...

Taigi

Girtis mokam. Tokie pasiekimai iš ligonių pusės: Privežti sunkiai einanti negalima. Tik kai kuris taksi išimtį turi Pas specialistą iki rezultato per 4-5 vizitus, per 3 mėn. išskaidyta po truputį. Sergant pas šeimos gydytoją prileidžia pagal naują tvarką tik po 4-5 d., temperatūros nepakanka dėl namų paslaugos. Šilainių poliklinikoje chirurgų beveik nėra. Aikštelės įvaža - griuvėsis. Su temperatūra norint gydymo ne po savaitės. Ramstai sienas laukia ir per lietų ir vėją. O suoliukai ne toje vietoje..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS