Kauno paplūdimiuose budinčių gelbėtojų vadas: maudytis Lampėdžio ežere šiuo metu negalima | KaunoDiena.lt

KAUNO PAPLŪDIMIUOSE BUDINČIŲ GELBĖTOJŲ VADAS: MAUDYTIS LAMPĖDŽIO EŽERE ŠIUO METU NEGALIMA

  • 9

Per daugiau kaip 40 metų, kai oficialiuose Kauno paplūdimiuose – prie Kauno marių ir Lampėdžiuose budi Pranas Urbelis, ten dar nėra nuskendęs nė vienas žmogus. Tačiau dabar, šio minėtų paplūdimių gelbėtojų vado teigimu, dėl žemsiurbės darbų Lampėdžio ežere bet kada gali įvykti tragedija.

Tokius nuogąstavimus bendrovės „Lagna“ vadovas P. Urbelis portalui kauno.diena.lt išsakė šeštadienio vidurdienį ties gelbėtojų postu, įrengtu Kauno marių paplūdimyje. Tačiau mintimis jis buvo už trylikos kilometrų esančiame Lampėdžių paplūdimyje.

Pasak P. Urbelio, po minėtų darbų Lampėdžių paplūdimys buvo maksimaliai sugadintas, nes žemsiurbės, pildamos žvyrą, traukiamą iš gilumos, pridarė pavojingų duobių. Maža to, kad iš prie kranto supilto dumblo po poros metų pradės augti žolės. Ten dabar yra ir apie 200 mirties duobių.

„Mes matavome: paeini vieną metrą – ir trijų metrų duobė, už metro – dar viena ir taip pat – panaši. Ir taip – apie 300 metrų ruože“, – pasakojo P. Urbelis. Jis teigė, kad pranešus apie tai, buvo atsakyta, kad darbai – dar neužbaigti. Pasiteiravus, kiek jie truks, teigta, kad apie savaitę. Tačiau iš tikrųjų jie netruko nė paros, t. y. iš 300 metrų pataisyti gal tik 50, o likusiuose ir toliau, anot P. Urbelio, praktiškai maudytis negalima.

Šeštadienis prie Kauno marių

Eitvydo Kinaičio nuotr.

„Kas sukūrė tas duobes, tas turės ir atsakyti“, – linkęs apsidrausti oficialių Kauno paplūdimių gelbėtojų vadas. Šeštdienį iki vidurdienio prie Lampėdžio ežero, jo paskaičiavimu, jau buvo susirinkę apie 400 žmonių. Paplūdimyje prie Kauno marių, kuris P. Urbelio teigimu, šiuo metu – saugiausias Kaune, apie 13 val. buvo jau apie 500 žmonių. Šiemet tiek čia dar nebuvo susirinkę, nors ankstesnių metų rekordai, žinoma, dar nesumušti.

O saugiausiu, anot pašnekovo, Kauno marių paplūdimys tapo po to, kai nuslūgus vandeniui, čia su traktoriumi buvo padarytas nuožulnus krantas į vandenį, kurio gylis iki plūdurų, t. y. apie 25 metrai nuo kranto – apie 1,80 metro.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Šiemet nuo gegužės 15-osios, kai gelbėtojai pradėjo budėti šiame, kaip ir Lampėdžių paplūdimyje, kol kas yra tekę padėti grįžti į krantą tik savo jėgas pervertinusiems ir už plūdurų nuplaukusiems paaugliams. Tačiau labai sudėtingų dar nebuvo.

Teko Kauno marių paplūdimio gelbėtojams šiemet kviesti vienai paauglei ir greitąją medicinos pagalbą. Ši, atvykusi čia su bendraamžėmis, ant pakrantėje esančių akmenų persipjovė kojos pėdą. Sutvarsčius šią apie 10 cm gylio žaizdą, kraujas sunkėsi ir toliau, todėl nuspręsta apsidrausti ir kviesti medikus.

Ankstesniais metais daugiausiai problemų keldavo dienos metu paplūdimyje girtaujantys asmenys, kurie rinkdavosi grupelėmis ir netrukus – paveikti alkoholio ir saulės kokteilio, tapdavo nenuspėjami. Šiemet kol kas šios problemos nėra.

Kol kas neatsinaujinusi ir pernai bei užpernai opia problema buvę užsieniečių pasilinksminimai Kauno marių pakrantėje. Ypač – ukrainiečių, kurie, pavartoję alkoholio, taip pat labai mėgsta maudytis. Tačiau šiemet P. Urbelis jau įsitempia, kai į Kauno marių paplūdimį ateina keturi penki paaugliai. Ir dažniausiai šis šeštasis jausmas jo neapgauna.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

P. Urbelis teigia, kad dauguma Kauno marių paplūdimio lankytojų pažįsta iš veido. Viena moteris, ateidavusi čia trejus metus beveik kasdien, pernai per tokią pačią kaitrią dieną, kaip šis šeštadienis, staiga nualpo. Ir po to, kai ją išsivežė iškviesti greitosios medicinos pagalbos medikai, ji daugiau čia nebeateina.

Nepaisant specialistų perspėjimų, ir šį šeštadienį apie 13 val. t. y. tuo metu, kai patariama geriau būti namuose, ateinančiųjų į Kauno marių paplūdimį buvo daugiau nei išeinančiųjų.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Viena iš galimų priežasčių – šiemet apie pusę mėnesio, kaip ir visa gamta, vėluoja sužydėti Kauno marių vanduo. Bet, P. Urbelio įsitikinimu, jeigu ir toliau bus taip karšta, jis labai greitai sužydės.

O kol kas didžiausi siurprizai Kauno marių paplūdimio gelbėtojų, baigiančių savo budėjimą 20 val., laukia ryte atėjus į darbą, nes, panašu, kad po to čia prasideda naktinės orgijos. Apie tai liudija ryte randami saulėgrąžų lūkštų bei nuorūkų kalnai. Ir varnų puotos, tuštinant paliktų picų pakuočių atliekas, pėdsakai, išsibarstę penkių metrų spinduliu. Tuščius alkoholio butelius ir alaus skardines jau būna surinkę vadinamieji sanitarai, beje, taip pat nesistengdami sutvarkyti savo rausimosi po atliekas pėdsakų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Aaa

Prie ko tas krabas ir duobė karjero dugne? Su protu negerai tau? Perkaitai?

krabai pavojingi gyvybei

krabų patologinis godumas sužlugdys miestą. Savo gyvybėmis mokėsime užgrobtos pakrantės kainą ?

Anonisimas

matyt, karjere dirbo zimagoro pareigose.Nes karjero vardas jam labai brangus. O, šiaip, tai čia ežeras visada buvo, tik padidejo, prieš 50metų, iškasus žvyrą...Nesapaliok, durneli...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS