Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną | KaunoDiena.lt

KAUNO POLICIJA KOVOJA NE TIK SU VIRUSU: DIDŽIAUSI IŠŠŪKIAI IR POKYČIAI PER KARANTINĄ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Karantinas pakeitė ir policijos pareigūnų darbą. Teko apsiginkluoti ne tik įprastine amunicija, bet ir nuo viruso apsaugančiomis priemonėmis bei kantrybe dėl naujų iššūkių.

Teko reaguoti žaibiškai

"Kauno dienos" kalbintas laikinasis Kauno pareigūnų vadas Elanas Jablonskas neslepia – grįžus į įprastą ritmą, kai kas jau nebebus taip, kaip buvo anksčiau.

Prieš tą lemtingą kovo savaitgalį, kai buvo paskelbta, kad visi turėsime gyventi kitokiu ritmu, E.Jablonskas neslepia – policijos bendruomenė jau buvo bepradedanti ruoštis galimam ekstremaliam scenarijui.

"Matydami, kad koronavirusas sparčiai plinta pasaulyje ir vis labiau artėja prie Lietuvos, apmąstėme galimus veiksmus, pasirūpinome ir kai kuriomis apsaugos priemonėmis – pirštinėmis, dezinfekciniu skysčiu, medicininėmis kaukėmis. Jas pareigūnai turėjo automobiliuose. Tačiau paskelbtas karantinas pareikalavo į viską žiūrėti daug rimčiau ir jau pirmąją dieną ėmėmės veiksmų, kad kiekvienas Kauno pareigūnas būtų maksimaliai apsaugotas ir nejaustų baimės vykti į tarnybą", – apie tai, kad reikėjo reaguoti žaibiškai, "Kauno dienai" pasakojo E.Jablonskas.

Pašnekovas atvirauja, kad iššūkių, žmogiškų baimių ir šiek tiek chaoso buvo. Tačiau, nepraėjus nė pirmai karantino savaitei, viskas nusistovėjo ir įgavo naują režimą, tik jau kitomis sąlygomis.

E.Jablonskas tris dienas dirba kabinete, kitas dvi – namuose.

– Kaip pasikeitė pareigūnų darbas įvedus karantiną?

– Galima drąsiai kalbėti apie tai, kad tai pakeitė kiekvieno žmogaus įprastą gyvenimo ritmą. Policijos bendruomenė – ne išimtis. Iškart supratome, kad teks dirbti sudėtingesnėmis aplinkybėmis. Todėl pats svarbiausias tikslas, kurį išsikėlėme, – pačių pareigūnų saugumas. Dažnas turi šeimas, artimuosius, pas kuriuos grįžta po darbo, todėl supratome, kad esame atsakingi ir už kiekvieno savo bendruomenės nario, ir už daugelio kitų žmonių sveikatą.

Dėl to jau pačiomis pirmomis dienomis dėjome visas pastangas, kad gautume reikiamas apsaugos priemones, ir labai džiaugiuosi, kad esame aprūpinti viskuo – nuo pirštinių, akinių, aukštos kokybės respiratorių ir dezinfekcinio skysčio iki vienkartinių ar specialių kostiumų, kuriais, reikalui esant, rengiasi pareigūnai, kai tiksliai žinoma, kad teks vykti pas koronavirusu sergantį asmenį.

Apribojo bendravimą

– Kiekvienai įstaigai karantinas atnešė vienokių ar kitokių iššūkių. Kokie jie buvo Kauno policijai?

– Pirmiausia, reikėjo persiorientuoti, kad daugeliui teks dirbti nuotoliniu būdu. Sukūrėme tam tikrus algoritmus, kuriais atsakingai vadovaujamės. Kalbant apie komisariato pareigūnų darbą, prašome kiekvieno, kad kabinete dirbtų ne daugiau nei vienas žmogus, o jei tokios galimybės nėra ar kyla tam tikrų situacijų, kai reikia bendrauti, turi būtų išlaikyti maksimalūs rekomenduotini atstumai tarp asmenų.

Aš pats tris dienas dirbu kabinete, kitas dvi – namuose. Džiaugiamės tuo, kad daugelis sistemų leidžia be vargo atlikti užduotis esant bet kurioje vietoje. Tereikia kompiuterio ir interneto. Todėl darbo kokybė tikrai nenukentėjo. Tik, kaip ir tikriausiai daugelyje bendruomenių, atsirado daugiau derinimo telefonais ir kitomis ryšio priemonėmis.

Su iššūkiais pareigūnai susiduria kasdien, tačiau šiuo laikotarpiu tiesiog reikėjo aiškios struktūros ir konkretaus darbo planavimo. Stengiamės kaip galima greičiau tai padaryti. Visa komunikacija su skirtingais skyriais, asmenimis vyksta nuotolinėmis ryšio priemonėmis – tai ir buvo sudėtingiausia, kad ir tokiu būdu suplanuotume veiksmus kokybiškai.

Ne paslaptis ir tai, kad darbas namuose turi ir kitokią pusę – čia atsiranda pašalinių aspektų, aplink laksto vaikai (juokiasi). Tačiau šiuo metu viskas stojo į vėžes ir atrodo, kad taip turi būti. Svarbiausia psichologiškai susitaikyti su esama padėtimi ir galvoti apie tai, ką privalome daryti, – ginti, saugoti, padėti.

Ne paslaptis ir tai, kad darbas namuose turi ir kitokią pusę – čia atsiranda pašalinių aspektų, aplink laksto vaikai.

– Apžvelkime pareigūnų darbo pobūdį šių dienų ekstremaliomis sąlygomis. Kaip pavyksta kontroliuoti tokią didelę Kauno pareigūnų bendruomenę?

– Svarbus aspektas, jog stengiamės patruliavimui skirti tuos pačius porininkus, kad jie važinėtų tuo pačiu tarnybiniu automobiliu. Įvairūs instruktažai vyksta lauke, ne pastatų viduje. Turime taisyklę, jei pareigūnui būtina bendrauti su kitais kolegomis, tokių kontaktų neturėtų būti daugiau nei trys per dieną. Per savaitę rekomenduotinas kontaktų su skirtingais asmenimis skaičius – penki. Tokiomis aplinkybėmis ne kontrolė yra svarbiausia, o pačių pareigūnų saugumas. Kiek jie patys bus sąmoningi ir atsakingi, tiek pavyks apsisaugoti nuo viruso. Kaip vadovas galiu pasakyti, kad mūsų pareigūnai labai atsakingai vertina ir savo pačių, ir kolegų bei likusių aplinkinių sveikatą.

Akcentuodami pasikeitusias darbo sąlygas nuolat primename, kad negalime leisti iškristi pareigūnams. Kolektyvas didelis. Užsikrėtus ir apkrėtus kolegas, turėtume likusius sveikus apkrauti didesnėmis darbo apimtimis. Tai suprasdami ir vertindami kiekvieną kolegą, pareigūnai į visas apsaugos priemones žiūri labai rimtai.

Buvo atvejų, kai pareigūnai, įtarę, kad turėjo kontaktą su galimai COVID-19 užsikrėtusiu asmeniu, turėjo tikrintis. Laimė, šie atvejai nepasitvirtino, tačiau pareigūnai kurį laiką buvo saviizoliacijoje, kaip ir reikalauja nuostatos. Galime tik pasidžiaugti, kad iki šiol Kauno policijoje nėra nė vieno pareigūno, kuris būtų susirgęs šiuo virusu.

Turime ir specialias patalpas Lietuvos policijos mokykloje, kur yra paruoštas vadinamasis lauknešėlis. Juo gali naudotis bet kuris pareigūnas. Jame sukomplektuoti visi ekstra atvejams reikalingi daiktai – nuo dantų šepetėlio iki maisto. Jei kuris pareigūnas jaustų poreikį ir nenorėtų sukelti pavojaus kitiems, apie visus šiuos dalykus jam nereikėtų galvoti iš anksto.

Galiu tik pasakyti, kad pareigūnai geba prisitaikyti prie įvairių sąlygų ir darbas tikrai nesustoja. Neseniai buvo suduotas smūgis ir plėšikų gaujai Kėdainių rajone, taip pat vyksta kiti iki karantino suplanuoti tyrimai ir veiksmai. Su nusikaltimais nesitaikstysime esant net pačioms ekstremaliausioms aplinkybėms.

Nepamiršta paskatinti

– Kokia bendra pareigūnų nuotaika dėl šios situacijos?

– Kaip ir minėjau, mūsų, vadovybės, pagrindinė užduotis buvo kiekvieną pareigūną aprūpinti maksimaliomis apsaugos priemonėmis. Pačioje pradžioje tikriausiai buvo ir tokių, kurie nesuprato – būtina jas dėtis, naudoti ar ne. Tačiau šiuo metu saugumas visiems svarbiausias – aišku pasidarė tai, kad turime tam tikrą riziką ir privalome jos išvengti.

Kalbant apie baimę tarp pareigūnų, tai čia viskas priklauso nuo paties pareigūno psichologinio pasiruošimo. Apie tai, kad kažkas ypač nerimautų vykdamas į tarnybą ar konkretų iškvietimą, informacijos neturiu.  Vis dėlto pats būdamas pareigūnu ir suprasdamas kiekvieną dirbantį tokiomis sąlygomis, negaliu atmesti paprasto žmogiško nerimo. Tik, manau, kad su kiekviena diena jis mažėja, apsiprantama prie aplinkybių.

Be to, reaguojančios į specialius su virusu susijusius iškvietimus grupės pareigūnai yra skatinami finansiškai. Jų priedai prie algos yra padidinti 10 proc. Žinoma, tai yra materialinė motyvacija, tačiau visada svarbus ir kitoks palaikymas. Kiekvieną sekmadienį asmeniškai parašau laišką su įžvalgomis, apibendrinimais ir raginimu pasidalyti savo nuomone bei mintimis. Tikrai labai svarbu žinoti, kaip jaučiasi kolegos ir ką dar galime padaryti dėl jų gerovės. Tokiu būdu užtikrinsime, kad ir visi Kauno gyventojai jaustųsi saugūs.

Stengiamasi, kad vieno ekipažo pareigūnai kuo mažiau bendrautų su kitais kolegomis.

– Kokiu būdu prieš vykdami į iškvietimą sužinote, kad žmogus yra galimai užsikrėtęs virusu?

– Yra Nacionalinio sveikatos centro duomenys, kurie operatyviai įvedami į sistemas. Apie saviizoliacijos pažeidimus dažnai praneša pilietiški žmonės. Pasitaiko atvejų, kai žmonės bando apsimesti užsikrėtusiais, tačiau dedamos visos pastangos, kad būtų išsiaiškinta, ar tai tiesa. Nes tokie atvejai trikdo pareigūnų darbą, o mes to leisti negalime.

Į tuos iškvietimus, kur tikrai žinome, kad asmuo serga koronavirusu, važiuoja specialios grupės pareigūnai, kurie maksimaliai apsisaugo nuo galimo užkrato. Dėl galimų atvejų – sekami oficialūs sąrašai, juose yra asmenys, kurie turi būti saviizoliacijoje, todėl ir patenką į specialų registrą. Tokiais atvejais veikia kiti algoritmai, bet apsisaugojimo priemonės lieka maksimalios.

– Gal pareigūnai vykdė kokių nors specialių darbų, susijusių su karantinu?

– Džiaugiamės, kad aktyviai bendradarbiaujame su miesto ir rajono valdžiomis, tai tikrai pasitarnauja esant šiai situacijai. Esame ne kartą lydėję į Kauno oro uostą atskraidintas medicinos priemones ir esame pasirengę tai daryti, kiek reikės.

Didžiausias iššūkis buvo suvaldyti tuos žmonių srautus, kurie grįžo į Lietuvą ir turėjo izoliuotis. Reikėjo jiems paaiškinti pavojus, taip pat privalomus veiksmus. Mano akimis, bene visoms tarnyboms šis laikas buvo sunkiausias, nes piliečiai į pandemiją ir dėl jos kylančias rizikas reaguoja labai skirtingai.

Kaip žinote, pareigūnai kartu su šauliais, kariais ir savanoriais aktyviai tikrina ir viešas vietas, primena piliečiams apie karantiną ir jo sąlygas, kad privaloma jų laikytis. Ši užduotis taip pat yra nekasdienė, nes patruliavimas vyksta labai intensyviai ir su kitų bendruomenių pagalba.

Nusikaltėliai virusų nebijo

– Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla neseniai akcentavo, kad nusikalstamumas šalies mastu sumažėjo 20 proc., artimoje aplinkoje tiek pat padidėjo. Kokia situacija Kaune?

– Panaši situacija ir Kaune. Buvimas namuose daro įtaką nusikalstamumo artimoje aplinkoje padažnėjimui. Tačiau tai nereiškia, kad nevyksta ir kitų nusikaltimų. Tai leidžia matyti ir neseniai Kaune sulaikytas automobilių detalių vagis, taip pat jau minėta sulaikyta plėšikų gauja Kėdainių rajone. Pasitaiko ir sukčiavimo atvejų, kurių metu bandoma prisidengti esama sudėtinga situacija ir tuo, kad kai kuriuos žmones kausto baimė.

Todėl visus gyventojus raginame ir toliau išlikti budrius, saugoti savo turtą, nes piktų kėslų turintys asmenys virusų nebijo (juokiasi).

Apie tai, kad kažkas ypač nerimautų vykdamas į tarnybą ar konkretų iškvietimą, informacijos neturiu.

– Ar pasvarstote, kaip reikės grįžti į įprastą režimą?

– Šiuo metu jau lyg ir pripratome prie esamos padėties, atrodo, kad viskas taip ir turi būti. Tačiau norisi tikėti, kad viskas greitai baigsis ir galėsime dirbti kaip anksčiau. Manau, kad kai kas tikrai nebebus taip, kaip buvo. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad kai kuriais atvejais daugiau bendrauju su tam tikrais žmonėmis, nei tai dariau iki šiol. Komunikacija vyksta labai intensyviai, supratome, kiek galima padaryti neturint fizinio kontakto. Tai nėra blogai, manau, kad kai ką gero iš šios nelengvos situacijos pasiimsime ir jai pasibaigus.

Policininkai aprūpinti visomis apsaugos priemonėmis.

– Pokalbį pabaikime palinkėjimu kauniečiams.

– Svarbiausia – būkime sveiki. O kad taip būtų, turime saugoti save ir aplinkinius. Jei piliečiai bus sąmoningi, laikysis karantino, pareigūnų bendruomenė džiaugsis, liks sveika ir galės tinkamai atlikti savo funkcijas. Kuo labiau stengsimės apsaugoti vieni kitus, tuo greičiau visa ši situacija baigsis.


Komentaras

Lukas Vaičekauskas

Kauno vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės vadovas

L.Vaičekauskas pasakojo, kad net tarpusavyje pareigūnai bendrauja laikydamiesi griežtų saugumo reikalavimų.

Patrulių rinktinei, kaip ir kiekvienam piliečiui, paskelbtas karantinas buvo netikėtas. Teko greitai persiorientuoti ir priprasti prie  naujų sąlygų. Dar prieš tą šventinį Kovo 11-osios savaitgalį, kuris taip pat patruliams buvo gana intensyvus, buvome aprūpinti tuomet turėtomis visomis įmanomomis apsaugos priemonėmis. Jos galbūt ir nebuvo tokios profesionalios, kokias turime šiuo metu, bet ruoštasi tikrai buvo iš anksto.

Pirmosios karantino savaitės dienos buvo intensyvios, nes galvota apie maksimalų pareigūnų aprūpinimą visomis geriausiomis priemonėmis. Tuomet siekėme kuo greičiau sustyguoti informaciją apie tai, kaip reikės sužinoti, kurie iškvietimai gali būti rizikingi sveikatai. Psichologinis nusiteikimas taip pat buvo šioks toks iššūkis, nes reikėjo nusiteikti, kad padėtis pasikeitė. Tačiau perdėtos baimės nejautėme, o mūsų rinktinės pareigūnai vadovavosi tokia nuostata, kad tai mūsų pareiga ir privalome tarnauti valstybei, jos piliečiams.

Šiuo metu dirbame gana griežtu grafiku. Kalbant apie patrulių rinktinę, turime tris kuopas, kurios yra visiškai išskirtos pagal darbo grafiką. Stengiamės, kad ir vienoje kuopoje dirbantys pareigūnai kuo mažiau tarpusavyje kontaktuotų. Visi instruktažai prieš tarnybą, rezultatų aptarimai vyksta lauke, išlaikomi visi rekomendaciniai atstumai. Kadangi turime 160 patrulių kolektyvą, stengiamės sąžiningai laikytis nurodymo per dieną bendrauti tik su trimis, per savaitę – su penkiais skirtingais kolegomis. Nors tai nelengva, tačiau saugumas ir sveikata šiuo metu prioritetas.

Stengdamiesi maksimaliai apsaugoti pareigūnus kiekvienu atveju gauname informaciją apie galimai užsikrėtusį asmenį. Iki tol, kol informacija pasiekia patrulį, visos aplinkybės būna susisteminamos. Šioje vietoje labai didelis policijos budėtojų indėlis, taip pat ir Bendrojo pagalbos centro darbuotojų nuopelnas. Šiuo metu tarnybų susitelkimas yra ypač reikšmingas. Kuo daugiau informacijos mes žinome, tuo labiau galime pasiruošti galimam scenarijui vykdami į iškvietimą.

Džiaugiamės, kad kol kas Kaune nepasitaikė atvejų, kai sulaikymo ar kokios kitos situacijos metu bandoma manipuliuoti esama padėtimi. Girdėjome iš kolegų, kad toks atvejis buvo Jurbarke, kai vyras priešinosi pareigūnams, juos apkosėjo ir apspjaudė, teigė, kad serga koronavirusu. Tačiau ši informacija nepasitvirtino. Mūsų patruliai į tokias situacijas kol kas nepateko. Kalbant apie iškvietimus ir jų pobūdį, natūralu, kad padaugėjo nusikaltimų artimoje aplinkoje. Patruliavimas keliuose kiek apmažėjo reaguojant į esamą situaciją, tačiau dėmesys eismo kultūrai kaip buvo, taip ir yra vienas iš mūsų prioritetų.

Esamos situacijos kontekste, šylant orams ir vis daugiau norint pabūti gryname ore, palinkėsiu neprarasti sąmoningumo ir pirmiausia saugoti save. Tada ir aplinkiniai, ir visos specialiosios tarnybos bus saugūs. Tokiu būdu sėkmingiau įveiksime šį laikotarpį ir grįšime į įprastą ritmą.

GALERIJA

  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
  • Kauno policija kovoja ne tik su virusu: didžiausi iššūkiai ir pokyčiai per karantiną
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (28)

P

Plikiai užsidėkit kepures ir reklamokit save

lirt

ne pirmas str ta pačia tema , kodel kaune niekas nepagauna narkomanų , parkuose metosi ,švirkštų adatos ,,ar iš tikrųjų yra kaip piešiama

užuojauta

Ne visiems skanus pampalas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS