Kauno rajono gyventojai nuotoliniu būdu turiningai leidžia ir laisvalaikį | KaunoDiena.lt

KAUNO RAJONO GYVENTOJAI NUOTOLINIU BŪDU TURININGAI LEIDŽIA IR LAISVALAIKĮ

  • 0

Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka (KRSVB) parengė projektą "Draugaukime ir kurkime kartu" viešosios bibliotekos ir dešimties padalinių vaikams.

Šį projektą, skirtą neformaliojo vaikų švietimo veikloms, finansavo Kauno rajono savivaldybė. Rengiant projektą buvo suplanuoti fiziniai susitikimai ir įvairios veiklos, o šalyje įsisiūbavus pandemijai, teko atsižvelgti į galiojančius saugumo reikalavimus ir planuotas veiklas perkelti į nuotolinę erdvę. "Tai buvo nauja patirtis, leidusi į neformalųjį švietimą pasižiūrėti kūrybiškai. Rašydami projektą iš anksto buvome numatę alternatyvias edukacijas, kurias vesime nuotolinėje erdvėje. Vaikams nuotoliniai mokymai jau ne naujiena, bet laisvalaikio praleidimas turiningai prie kompiuterio kai kuriems buvo naujas dalykas", – sakė KRSVB Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Jurgita Bartkevičiūtė.

Programos dalyviai išbandė keturias edukacijas: "Išmok kurti interaktyvų žaidimą", "Pelėda iš žurnalo lapų", "3D modeliavimas su programa "Tinkercad" ir "Kuriame grožį iš senų knygos lapų". Dvi iš šių edukacijų buvo orientuotos į darnų vartojimą, antrinį medžiagų panaudojimą. "Vaikai sužinojo, kaip iš jau nereikalingų daiktų pagaminti ką nors naujo ir įdomaus. Buvo svarbu išsiaiškinti, kas yra antrinė žaliava, o kas yra šiukšlė. Nenaudojamų daiktų galima rasti beveik kiekvieno žmogaus namuose. Bibliotekos edukatorė Kristina Meilutė davė puikių pavyzdžių, kaip galima daiktus prikelti naujam gyvenimui. Nuotolinių užsiėmimų metu buvo sudarytos sąlygos vaikų saviraiškai, įvairiapusiam kultūriniam meniniam ugdymui", – pasakojo KRSVB atstovė.

Trimačių objektų modeliavimo užsiėmimo metu, kurį vedė bibliotekos edukatorė Vaiva Steponaitienė, vaikai susipažino su nemokama "Tinkercad" programa, kuri padeda mokytis kurti trimačius daiktus ir juos atspausdinti su 3D spausdintuvu. Edukacijos metu vaikai mokėsi iš pateiktų figūrų, naudodamiesi įvairiomis priemonėmis, formuoti trimačius namelius, medžius ir kitus objektus, sujungti skirtingas formas į vieną. Savo kūrybinius projektus moksleiviai gali tęsti visą gruodžio mėnesį atskiruose virtualiuosiuose susitikimuose. Šio užsiėmimo metu buvo lavinamas erdvinis mąstymas, teorinės žinios apie erdvines figūras pritaikomos praktiškai, suteikiama galimybė eksperimentuoti.

Edukacijos "Išmok kurti interaktyvų žaidimą" metu moksleiviai susipažino su vaikams pritaikyta programavimo kalba "Scratch" ir sekdami vaizdo įraše pateikta instrukcija išmoko susikurti žaidimo veikėją bei jį valdyti žaidimo erdvėje. Viešoji biblioteka yra sukūrusi ir daugiau virtualiųjų edukacijų šia tema bei jomis pasidalijusi "YouTube" kanale, todėl vaikai savarankiškai galėjo tęsti mokymąsi šia programavimo kalba.

Pagal sudarytą programą vaikai dalyvavo užsiėmimuose ne tik per "Zoom" platformą, taip pat jiems buvo siunčiamos ir trumpos papildomos užduotys, kurias atlikę jie dalijosi su bibliotekų darbuotojais. Nuotolinės edukacijos buvo įkeltos ir į bibliotekos "Youtube" kanalą, kad visi vaikai, kurie negalėjo numatytu laiku prisijungti prie tiesioginių edukacijų, atliktų jas vėliau patogiu laiku.

"Neformaliojo vaikų švietimo veiklose dalyvavo 117 vaikų, o iš viso nuotolinėse edukacijose – 468 lankytojai. Bendraujant su vaikais paaiškėjo, kad jiems patiko tokio pobūdžio užsiėmimai, bet jie vis dar laukia ir gyvo kontakto: ateiti į biblioteką ir pabendrauti tarpusavyje. Daugumai dalyvių programos metu vykę užsiėmimai buvo labai įdomūs ir naudingi. Bibliotekininkai taip pat labai laukia gyvų susitikimų su vaikais, kad būtų galima suplanuotas tęstines veiklas vykdyti ir toliau bibliotekose", – sakė J.Bartkevičiūtė.

Tikimasi, kad projekto metu atskleistas vaikų kūrybiškumas augs ir skleisis, o įgytos patirtys ir prisiminimai dar ilgai šildys visus projekto dalyvius. Visi norintys tęsti pradėtas veiklas gali naudotis bibliotekos puslapiu krsvbiblioteka.lt ir dalyvauti naujose nuotolinėse edukacijose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS