Kauno rajono moksleiviai su šiuolaikine lietuvių literatūra susipažino gyvai | KaunoDiena.lt

KAUNO RAJONO MOKSLEIVIAI SU ŠIUOLAIKINE LIETUVIŲ LITERATŪRA SUSIPAŽINO GYVAI

  • 0

Šiuo metu Kauno rajone gyvena per 100 tūkst. gyventojų, dauguma – atokiau nuo kultūriškai gyvų centrų. Šiose šeimose auga daugybė vaikų bei paauglių, kurių galimybės pasisemti kultūros yra labai menkos. Tačiau ar tokiems vaikams jos reikia mažiau? Atvirkščiai – jiems ypač reikalingos tvirtos vertybės, kurios būtų ne brukamos, o tarsi susiinstaliuotų savaime. Kaip tai padaryti? Pagrindinėmis kultūrinėmis erdvėmis atokiau gyvenantiems ir dalyvauti kultūriniame gyvenime neturintiems vaikams tampa Kauno rajono viešoji biblioteka (KRVB) ir 30 jos padalinių.

Nuo šių metų kovo bibliotekoje vykdytas Lietuvos kultūros tarybos finansuojamas projektas "Iš ko susideda Lietuva?", kuriuo siekta supažindinti Kauno rajono moksleivius su 4 esminėmis literatūrinės ir kultūrinės "dėlionės" dalimis, parengiant renginių ciklą: "Lietuvą formuojantys įvykiai", "Paslaptingosios mitologinės būtybės", "Uždegantys žmonės" ir "Lietuvos gamta pro objektyvą". Šiame projekte buvo pakviesti dalyvauti šiuolaikiniai lietuvių kūrėjai, jau turintys autoritetą tarp jaunimo, tikintis, kad tokiu būdu vaikai ir paaugliai pamatines vertybes įsisąmonins paprasčiau ir natūraliau.

Išaugino stebuklingą mišką ir susipažino su mitinėmis būtybėmis

Pasak vyr. bibliotekininkės Šarūnės Baltrušaitienės, kovo mėnesį pirmąją dėlionės dalį – "Lietuvą formuojantys įvykiai" – pristatė "Metų knygos rinkimų 2018" nugalėtojos, knygos "Sibiro haiku" autorė Jurga Vilė ir dailininkė Lina Itagaki. Abi kūrėjos papasakojo vaikams apie savo kūrybinio kelio pradžią bei apie knygos tokia neįprasta vaikų literatūroje tema kūrimo užkulisius. Dauguma moksleivių jau buvo skaitę šią knygą ir aptarę su savo mokytojomis, todėl kūrėjoms jie turėjo daugybę klausimų.

Autorės lankėsi viešojoje bibliotekoje Garliavoje, taip pat Domeikavos ir Ežerėlio bibliotekose, o Zapyškyje vaikai po knygos pristatymo dalyvavo ir ypatingose meninėse dirbtuvėse – išaugino stebuklingą kalbantį mišką! Vaikai kartu su autorėmis iš spalvoto popieriaus kūrė trimačius medžius, kurie, įgavę savo pavidalą, palikdavo žinutę apie save.

Balandį apie paslaptingas mitologines būtybes vaikams ir paaugliams patrauklia jaunimo kalba pasakojo jauna kūrėja Kotryna Zylė, trijų knygų – "Mažylis milžinas", "Didžioji būtybių knyga" ir neseniai išleistos mistinės knygos paaugliams "Sukeistas", kuri šiuo metu pretenduoja tapti 2019 metų knyga paaugliams, autorė. Viešojoje bibliotekoje Garliavoje ir jos padalinyje Piliuonoje pristatydama pirmąsias savo dvi knygas, skirtas vaikams, autorė papasakojo ne tik apie šių knygų idėjų kilimą, bet atskleidė ir daug smagių iliustracijų atsiradimo niuansų. Kitų dviejų susitikimų Vilkijoje ir Raudondvaryje metu K.Zylė pristatė savo knygą paaugliams.

S. Paltanavičius

Apie istoriją ir pasirinkimus

Besibaigiant mokslo metams, viešojoje bibliotekoje ir jos padalinyje Babtuose lankėsi rašytojas, bardas, režisierius, dramaturgas Vytautas V.Landsbergis. Susitikimų tema buvo "Istorinės pasakos: partizanai – istorija ir mitas", tad ji atitiko net dvi "literatūrinės dėlionės" dalis.

V.V.Landsbergis – ne tik žymus įvairių knygų vaikams autorius, parašęs ir keletą knygų partizanų tema, kurių paskutinioji – naujausia rašytojo knyga "Žalčių karalienė" (beje, ši knyga taip pat pretenduoja tapti 2019 m. knyga paaugliams laureate), tačiau ir dramaturgas bei režisierius, sukūręs nemažai filmų svarbiomis Lietuvai temomis bei apie Lietuvos šviesuolius. Susitikimo metu su vyresnių klasių moksleiviais jis papasakojo daug faktų apie partizanus, atskleidė daug įdomių ir netikėtų jų gyvenimo detalių, kurias sužinojo iš dar gyvų esančių partizanų.

Taip pat bendraudamas su jaunimu kūrėjas kalbėjo ir apie jų laukiančius gyvenimo pasirinkimus, apie tai, kokiai kastai kiekvienas priklausome, galime priklausyti ir kas tai lemia. Paprastai išsakytos mintys pasėjo po stambų grūdą daugelio moksleivių galvose.

M. Čepulis

Pažintis su gamtos fotografais ir uždegančiais žmonėmis

Prasidėjus naujiesiems mokslo metams, Kauno rajono bibliotekas aplankė vaikų rašytojas, gamtininkas ir fotografas Selemonas Paltanavičius. Jis pristatė ketvirtąją dėlionės dalį – "Lietuvos gamta pro objektyvą". Garliavoje ir Ringauduose vykę susitikimai pritraukė itin gausų mažųjų skaitytojų būrį, netrūko jų ir Karmėlavos bei Ramučių padaliniuose. Ir nenuostabu – juk turbūt sunkiai būtų galima rasti bent vieną pradinuką, kuris nebūtų skaitęs ar nors vartęs kurios iš daugiau nei 70-ies autoriaus per gyvenimą parašytų knygų.

Spalio mėnesį Pakaunėje lankėsi žymus gamtos fotografas ir ornitologas Marius Čepulis, kurio fotoklajones stebi jau daugiau kaip 73 tūkst. sekėjų, taip pat kalbėjęs apie "Lietuvos gamtą pro objektyvą". Dviejų knygų – "Metai. Gamtos fotografo dienoraštis" suaugusiesiems ir interaktyvios knygos "Visa tiesa apie gyvūnus" vaikams – autorius moksleiviams išsamiai ir šmaikščiai papasakojo apie gamtos fotografo kasdienybės užkulisius.

Balandžio ir spalio mėnesiais Zapyškyje bei Karmėlavoje lankėsi mokytoja Rita Pauliukaitienė, atskleidusi vieną iš projekto dalių – "Uždegantys žmonės" – ir paskaičiusi dvi paskaitas apie iškilią, nors ir ne taip gerai plačiojoje visuomenėje žinomą lietuvių giminę – Krikščiūnus iš Ašmintos.

Lapkritį įvyko jau paskutinis projekto renginys – viešojoje bibliotekoje svečiavosi ir savo paveikslėlių knygą "Per balas link aušros. Pasakojimas apie daktaro Jono Basanavičiaus keliones ir darbus" pristatė Monika Vaicenavičienė. Gražiausia pripažintos 2018-ųjų metų knygos, kuri taip pat atskleidžia temą "Uždegantys žmonės", autorė Garliavos moksleiviams papasakojo daug įdomių faktų apie Joną Basanavičių, pateiktose skaidrėse vaikai galėjo matyti ne tik žaismingas ir meniškas pačios autorės iliustracijas, bet ir to meto nuotraukas.

GALERIJA

  • Kauno rajono moksleiviai su šiuolaikine lietuvių literatūra susipažino gyvai
  • Kauno rajono moksleiviai su šiuolaikine lietuvių literatūra susipažino gyvai
  • Kauno rajono moksleiviai su šiuolaikine lietuvių literatūra susipažino gyvai
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS