Kauno savivaldybė daugiau nei dvigubai didina finansavimą „Mokslo salai“ | KaunoDiena.lt

KAUNO SAVIVALDYBĖ DAUGIAU NEI DVIGUBAI DIDINA FINANSAVIMĄ „MOKSLO SALAI“

Kauno miesto savivaldybė antradienį nusprendė daugiau kaip dvigubai – nuo 4,8 mln. iki 10,4 mln. eurų – didinti mokslo ir inovacijų centrui „Mokslo sala“ skirtą finansavimą.

Šį sprendimą taryba priėmė bendru sutarimu.

Savivaldybės duomenimis, bendra projekto vertė siekia beveik 28,6 mln. eurų, iš jų 18,2 mln. eurų bus gauta iš Europos Sąjungos lėšų.

Anksčiau skaičiuota, kad projektas galėtų kainuoti 25 mln. eurų. Kaip BNS sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis, tai buvo preliminari suma, nustatyta dar neturint nei pastato, nei ekspozicijos projektų.

„Mums pavyko padidinti ES lėšų dalį iki 18 mln. eurų. Dėl valstybės indėlio rastas būdas, kad valstybė pagal specialų PVM kompensavimo mechanizmą kompensuos“, – sakė jis.

Ši kompensacija projekte atsiranda vietoje anksčiau iš valstybės planuotų gauti 5 mln. eurų.

Mums pavyko padidinti ES lėšų dalį iki 18 mln. eurų.

Pasak T. Metelionio, 28,6 mln. eurų bendra projekto vertė jau nurodoma atskaičiavus šią kompensaciją. Į šią sumą įeina rangos darbai bei ekspozicijos kaina.

„Tas PVM iš viso yra apie 6 mln. eurų ir mes aplikuosime, yra paderinta su ministerija, kad bus kompensuojamas PVM“, – sakė jis.

Numatyta, kad pastato statybos kainuos 21,5 mln. eurų, nuolatinė ekspozicija – dar apie 6 mln. eurų. Beveik 800 tūkst. eurų kainuos virtualių projekcijų erdvė, 733 tūkst. eurų – laboratorijos.

Tarptautiniame architektūriniame mokslo populiarinimo centro idėjos konkurse nugalėtoju išrinktas pastato projektas, kurio pagrindinis akcentas – veidrodinė plokštuma, atspindinti dangų, žolę, šviečianti kaip mėnulis. Ji tiesiogiai perduos šviesą į patalpas, kuriose numatyta ekspozicija.

Pernai metų pabaigoje savivaldybė gavo leidimą mokslo ir inovacijų centro statyboms Kauno Nemuno saloje.

Planuojama, kad rangos darbų konkursas bus paskelbtas per kelias artimiausias savaites.

Rašyti komentarą
Komentarai (53)

Tegu stato,

bet pirmiau tegu baigia statyti, ko nepabaigia,tai: stadioną, tiltelį vedantį į studentų mokslo vietas... Taip... Pradėjus-pabaigus senesnes statybas ir tada toliau statyti. Kokybiškai.

...

JOKIŲ naujų statybų kol Miesto stadionas neatsatytas, TOKS yra visuomeninis interesas!

Baisi afera ir pasityčiojimas

Vietoje to, kad pinigus skirtų švietimui, mokslo pažangai ir skatintų Kauno ir valstybės vystymąsi, išplukdys pinigus cementui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS