Kauno vaiduoklio dienos suskaičiuotos? | KaunoDiena.lt

KAUNO VAIDUOKLIO DIENOS SUSKAIČIUOTOS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vakar paskelbta, kad Kauno mero Visvaldo Matijošaičio valdoma bendrovė "Vičiūnų grupė" įsigijo Kauno centre esantį apleistą viešbutį "Respublika". Ar metų metus žarstyti pažadai atgaivinti pastatą-vaiduoklį šįkart taps realybe?

Giria sūnaus sandorį

"Vičiūnų grupės" valdoma bendrovė "Kauno saulėtekis" iš įmonės "Kauno arka" nupirko Karaliaus Mindaugo prospekte esantį pastatą, kuriame kadaise turėjo įsikurti viešbutis "Respublika".

"Esame iš tų, kurie mėgsta pokyčius. Tikimės, kad šis sandoris taps naudinga verslui investicija. Sandorio suma tegul lieka verslo paslaptis, – pareiškė "Vičiūnų grupės" valdybos pirmininkas Šarūnas Matijošaitis.

"Pritariu tokiam sprendimui. Daug metų ieškojome, kur įkurti besiplečiantį mūsų biurą, dabar sūnus su bendrovės valdyba priėmė sprendimą. Man, kaip kauniečiui, ta "Respublika" jau skersai gerklės stovi, nes Kaunas nuolat kritikuojamas dėl miestą darkančių vaiduoklių. Gal pagaliau bent šią problemą išspręsime", – sakė Kauno meras V.Matijošaitis. Jis tikino, kad savivaldybė šiam sandoriui neturėjo jokios įtakos, tik įspėjo, kad reikės laiko, kol ši vieta pasikeis.

"Reikės gerokai padirbėti su architektais, kad nesugadintų šios vietos", – pridūrė meras.

Reikės bent dvejų metų

"Vičiūnų grupė" nebetelpa savo biure. Turime kelias vietas Kaune, kur išsibarstę mūsų darbuotojai, ir kelerius metus intensyviai ieškojome vietos, kur galėtume įsikurti. "Respublikos" viešbutis nebuvo vienintelė vieta, bet ji pasirodė patraukliausia, rinkodaros požiūriu labai palanki – turbūt nėra nė vieno kauniečio, kuris apie tą pastatą nežinotų", – džiaugėsi iš tėvo valdymą "Vičiūnų grupei" perėmęs Š.Matijošaitis.

Jis sakė, kad buvo dairomasi ir į jau esamus pastatus, tačiau patrauklių ir tinkamų neatsirado. "Kaune trūksta aukštesnės klasės biurų. Paklausa yra, o pasiūlos nėra, todėl nusprendėme įsigyti šią vietą ir statyti naują pastatą. Manau, kad tą pastatą, kuris dabar stovi, bet kuris kaunietis nupieštų užmerktomis akimis, net jeigu jo ir nebūtų. Manau, kad Kaunui jo jau nebereikia", – nusijuokė Š.Matijošaitis.

Pasak jo, vieta yra labai patogi, lengvai pasiekiama, o ir panorama, atsiverianti aplink pastatą ,– išskirtinė. "Manome, kad biurai greitai užsipildys mūsų darbuotojais, bet yra susidomėjusiųjų ir iš kitų kompanijų", – apie galimybę nuomoti laisvas patalpas užsiminė "Vičiūnų grupės" valdybos pirmininkas.

Ar naujajame statinyje bus kokių nors viešosios paskirties erdvių, Š.Matijošaitis sakė dar neturintis tikslaus atsakymo. "Palikime spręsti architektams dėl pastato išorės, aukščio, plotų ir kas turėtų patalpose įsikurti, bet pagrindinė paskirtis vis tiek bus biurai", – tikino "Vičiūnų grupės" vadovas.

Anot jo, naujo pastato projektavimas gali užtrukti apie metus. Antra tiek laiko greičiausiai prireiks ir pastatyti didžiulį pastatą. "Tikriausiai nėra tokio dydžio objektų, kurie būtų pastatyti greičiau", – pastebėjo Š.Matijošaitis.

Žadėjo prieš rinkimus

Bendrovės "Kauno arka" pagrindinė akcininkė (55,93 proc.) yra Gintaro Kviliūno ir architektų biuro "G.Natkevičius ir partneriai" valdoma įmonė "Turanijus", dar 25,89 proc. priklauso Nyderlandų įmonei "Kauli", 9,02 proc. – Pauliui Jaruševičiui, 6,67 proc. – Danutei Kviliūnienei, 1,01 proc. – Gintarui Ruseckui, 0,97 proc. – įmonei "Baltų žemė", 0,48 proc. – Juliui Urbaičiui.

1988 m. pradėta "Respublikos" statyba įstrigo 1993-iaisiais. Nuo to laiko kelis kartus keitėsi jo savininkai, tačiau statyba nebuvo atnaujinta. Viešbutis stovi apie 85 a ploto žemės sklype, kurį "Kauno arka" nuomojo iš valstybės.

 

Metų pradžioje objekto įsigijimu domėjosi statybų bendrovė "Vėtrūna" ir verslininkas Marius Budrikis, skelbę planuojantys statyti biurų kompleksą, tačiau skambios kalbos rezultatų nedavė. Neoficialiai kalbama, kad apie derybas ir galimą sandorį neatsitiktinai paskelbta artėjant Kauno mero rinkimams – tai galėjo būti bandymas sustiprinti buvusio mero Andriaus Kupčinsko pozicijas.

Viešbučio istorija ir pažadai

1988 m. viešbutį pradėjo statyti lenkų bendrovė "Budimex".

1990 m. viešbučio statyba pradėjo rūpintis įregistruota valstybės įmonė "Respublika". Po dvejų metų ji tapo viena iš bendros Lietuvos ir Šveicarijos įmonės "Respublika-Falkenhorst" steigėjų.

1993 m. statyba užkonservuota.

1998 m. Kauno miesto savivaldybės taryba nusprendė likviduoti valstybinę įmonę "Respublika". Dėl to iš privatizavimo lėšų buvo skirta beveik 728 tūkst. litų įmonės nuostoliams padengti.

2001 m. sutarta, kad savivaldybė įmonei "Falkenhorst AG" visas savo akcijas parduos už 2,8 mln. litų, tačiau miestas negavo nė lito ir prarado visas teises į viešbutį.

2002 m. iškelta bankroto byla. Parduoti akcijų neliko galimybių.

2004 m. viešbutį įsigijo bendrovė "Kauno verslo rūmai".

2006 m. "Kauno verslo rūmai" kartu su bendrove AAA viešbučiui valdyti įkūrė "AAA Respublika". Steigėjai kalbėjo, kad viešbutis duris pravers 2007 m. Į viešbutį žadėta investuoti 100 mln. litų.

2007 m. gegužę paskelbta, kad investicija į viešbučio rekonstrukciją sieks 120 mln. litų, o darbai bus atlikti iki 2009 m. pradžios.

2009 m. vietoj bendrovės "AAA Respublika atsirado "Kauno arka".

2010 m. kovą paaiškėjo, kad savivaldybė apleistame viešbutyje nori įkurdinti administracijos darbuotojus – naujo savivaldybės pastato nuomos konkurse liko vienintelis kandidatas – "Respublikos" viešbutis. Skelbta, kad bendrovė "Kauno arka" pasiryžo pritaikyti pastatą tarnautojų poreikiams per 12–14 mėnesių. Pastate žadėta įrengti 280 kabinetų, kuriuose galėtų dirbti 600 tarnautojų. Planuota įrengti 150 vietų konferencijų salę, pasitarimų kambarius, o ateityje prireikus tarnautojams skirtus plotus plėsti.

2012 m. pavasarį dėl skolos, susikaupusių delspinigių ir bendrovės turto arešto savivaldybė kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą. Nebaigtą statyti "Respublikos" viešbutį valdanti ir po juo esantį žemės sklypą nuomojanti bendrovė "Kauno arka" nuo 2010 m. Kauno miesto savivaldybei nemokėjo žemės nuomos mokesčio.

2014 m. kovą patvirtintas "Respublikos" viešbučio sklypo detalusis planas ir paskelbta, kad "Respublikos" savininkai galės greitai kreiptis dėl statybos leidimo, kuris leis atnaujinti užšaldytą viešbučio statybą. Vienas "Respublikos" savininkų G.Kviliūnas tuomet žadėjo, kad statyba gali prasidėti 2012 m. Tada žarstyti pažadai čia įrengti studentų bendrabutį, administracines patalpas, konferencijų sales, kavines, biblioteką, laboratorijas ar net sveikatingumo centrą. Kitame bokšte esą jau beveik planavo įsikurti keturių žvaigždučių viešbutis.

2015 m. vasarį paskelbta, kad už maždaug 2 mln. eurų "Respubliką" turėtų įsigyti verslininkai Vytautas Banys ir M.Budrikis, žadėję pastato rekonstrukciją pradėti dar šiemet. Žadėta įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.

Neoficialiomis žiniomis, nebaigtą statyti viešbutį jo savininkai už daugiau nei 2,02 mln. eurų (7 mln. litų) taip pat siūlė įsigyti įvairioms nekilnojamojo turto plėtros bendrovėms.

GALERIJA

  • Kauno vaiduoklio dienos suskaičiuotos?
Evaldo Virkečio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

taip

Kaunui nebus gerai kai viskas vieno rankose

JONUKAS

Pagal mero nuveiktus darbus ir jų spartą ...Leidžia tikėtis, kad tokio "gumos tempimo", kap buvo anksčiau, prie ankstesnio [-ių ] mero nebus ir pagaliau atsikratysime nors vienu "monstru"

Giria sūnaus sandorį

man mazu maziausiai keistai tai skamba nes manau kad abudu ilgai kalbejoi priimant toki prendima.o kas ieis manauvel mes matysime kai bus pilstoma is tuscio i kiaura.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS