Kauno valdininkai grįžta į kabinetus | KaunoDiena.lt

KAUNO VALDININKAI GRĮŽTA Į KABINETUS

Karantinas jau nebėra toks griežtas, tad vis daugiau darbuotojų grįžta į įprastas darbo vietas. Kauno miesto savivaldybės specialistai – ne išimtis.

Prastovų nebuvo

Privatūs verslai ne vieną darbuotoją karantino metu išsiuntė dirbti nuotoliniu būdu, nes kitaip nebūtų buvę galima užtikrinti saugumo reikalavimų. Miesto savivaldybės specialistai karantino metu arba dirbo iš namų, arba prižiūrėjo vaikus, todėl prastovomis naudotis neteko.

"Karantino metu Kauno miesto savivaldybės administracijos darbuotojams neteko būti prastovose. Balandžio mėnesį 323 darbuotojai, dauguma jų patenkantys į rizikos grupę, dirbo nuotoliniu būdu. Kai kurie nuotoliniu būdu dirbo vos dieną, kiti – visą mėnesį. Dirbant nuotoliniu būdu galiojo Administracijos patvirtinta nuotolinio darbo tvarka", – kaip griežtojo karantino laikotarpiu buvo organizuotas valdininkų darbas, "Kauno dienai" komentavo Personalo valdymo skyriaus vedėjos pavaduotoja, atliekanti skyriaus vedėjo funkcijas, Jurgita Kvedaravičienė.

Ji pridūrė, kad daliai darbuotojų, auginančių mažamečius vaikus, kurie dėl sustabdyto ugdymo proceso turėjo likti namuose, buvo išduoti nedarbingumo pažymėjimai.

Kauno miesto taryba iš pradžių dar rinkosi į Didžiąją salę ir gyvai sprendė miestui svarbius klausimus, tačiau Vyriausybė pakeitė tvarką ir leido dėl visų klausimų balsuoti nuotoliniu būdu, todėl jau balandžio mėnesio tarybos posėdis taip pat persikėlė į internetą. Tuomet tarybos nariai prisijungė prie dviejų programų. Per "Zoom" platformą politikai galėjo diskutuoti, o per kitą sistemą – balsuoti už pateiktus siūlymus.

Vienas miesto tarybos posėdis taip pat vyko nuotoliniu būdu.

Pasirūpinta saugumu

Sveikatos apsaugos ministerija vis laisvina karantino sąlygas. Lauke jau nebe privaloma, o tik rekomenduojama dėvėti apsaugines kaukes, atsidaro kavinės, į darbus gali sugrįžti tie, kurie dirbo iš namų.

Savivaldybės atstovai tikino, kad ir įvairūs specialistai taip pat sugrįžta į darbo kabinetus. Tačiau dirbant ne namuose, išlieka prievolė dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Pasirūpinta ir dezinfekcija.

"Darbuotojai grįžta į įprastą darbo ritmą ir yra aprūpinti apsauginėmis kaukėmis bei dezinfekciniais skysčiais. Taip pat įpareigoti vadovautis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – 2020 m. gegužės 11 d. sprendimu Nr. V-1118 "Dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymo priemonių valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų, valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių darbo vietoms", kuriame nurodyta visa tvarka", – pažymėjo J.Kvedaravičienė.

Atnaujintas aptarnavimas

Karantino metu specialistai gyventojus jiems rūpimais klausimais konsultavo telefonu arba elektroniniu paštu. Nuo šios savaitės pradžios atnaujintas ir gyvas aptarnavimas.

"Prioriteto tvarka lankytojai įstaigoje aptarnaujami nuotoliniu būdu, tačiau jei tai neįmanoma, jie jau gali atvykti ir į įstaigą. Asmenys Kauno miesto savivaldybės administracijoje bus aptarnaujami vadovaujantis minėtu Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu", – nurodė Personalo valdymo skyriaus vedėjos pavaduotoja, atliekanti skyriaus vedėjo funkcijas.

"Kadangi vienu metu ribojamas aptarnaujamų lankytojų skaičius, jiems sudaryta galimybė pasiskambinus telefonu iš anksto informuoti apie planuojamą atvykimo laiką ir jį rezervuoti", – apie galimybę iš anksto rezervuoti susitikimo laiką priminė J.Kvedaravičienė.

Karantino iššūkiai

Daugelis Lietuvos piliečių neprisimena, kad kada nors jų gyvenime visoje šalyje būtų įvestas karantinas, todėl dažnas elgėsi taip, kaip manė tinkamas. Kadangi niekas neturėjo patirties, kaip gyventi karantine, kilo ir įvairių iššūkių.

Vienas tokių – reikėjo išmokti greitai prisitaikyti prie pakitusių darbo sąlygų, atrasti interneto erdvę ir visus darbus perkelti iš patogių biurų į namus, kvepiančius skaniais pietumis ir už sienos stūksančia miegamojo lova.

"Karantino metu daugelis darbų nenutrūko ir vyko toliau, tačiau daliai darbuotojų keitėsi ir darbo pobūdis, kai kurie darbai buvo atliekami iš namų, teko vykdyti naujas, darbuotojams neįprastas užduotis, organizuoti piliečių, grįžtančių iš užsienio saviizoliacijos, pervežimo klausimus, pirkti daugybę apsaugos priemonių, įrengti patalpas saviizoliacijai, koordinuoti savanorius, spręsti švietimo sistemos iššūkius. Darbuotojai puikiai mobilizavosi, dirbo visu pajėgumu. O darbų optimizavimas ir procesų tobulinimas vyksta nuolat, karantino laikotarpis tam jokios įtakos nedaro", – apie tai, kaip karantino metu buvo planuojami darbai, komentavo J.Kvedaravičienė.

323 – tiek miesto savivaldybės darbuotojų balandį dirbo nuotoliniu būdu.

Ji pripažino, kad karantinas atskleidė ne vieną gerą patirtį ir darbuotojų gebėjimą prisitaikyti prie pakitusių sąlygų, mobilizuotis, žaibiškai ieškoti įvairių nestandartinių užduočių.

"Džiaugiamės, kad įtempta situacija parodė, kiek motyvuotų ir profesionalių darbuotojų turime. Kaip jau minėta, be įprastų užduočių, darbuotojai organizavo karantinuojamų asmenų apgyvendinimą, pervežimą, vyko į oro uostus, mobiliosios patikros punktus, bendradarbiavo su šauliais, medikais, pareigūnais.

Darbas nuotoliniu būdu taip pat parodė, kad tam tikros užduotys be jokių trukdžių gali būti atliekamos iš namų. Tai suteikia papildomos motyvacijos darbuotojams. Manome, kad ši patirtis padės ir ateityje formuojant personalo valdymo politiką: organizuoti kvalifikacijos tobulinimą, ieškoti naujų darbo formų ir optimizuoti procesus bei siekti didesnio efektyvumo darbuose", – apie išmoktus naujus darbuotojų įgūdžius ir atrastas papildomas darbo formas kalbėjo laikinoji Personalo skyriaus vedėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

...

KĄ tie valdinYkai veikia?.. - va, kavinėse nė kaukių nereikia, 'Mano kaunas' ir toliau nedirba (nors ten mokesčių priėmimo technika stovi, žmonių kaip ir nereikia). NORS mokesčių nepriima, NORS priimtas nutarimas delspinigių neskaičiuot, BET - vis vien 'Kauno energija' savo nepriimamus mokesčius perdavė mokesčių išmušinėjimo agentūrai... deja, 'Kauno energija' save VIRŠ Valstybės kelia; KAS jai leido antivalstybinę veiklą vykdyt?

...,gyvenimas paMAZU NORMALIZUOJASI...,

valdininkai pasiILGO KABINETU, KABINETAI VALDININKU... TASKAS

Kęstas

Kokiu atveju daugybė Covid-19 aukų Švedijoje, gyvenusioje be griežtų karantino apribojimų, pasiteisintų? Tik vienu, mažai tikėtinu atveju - jei vakcina ar vaistai nuo koronaviruso nepasirogys ilgai, todėl kituose kraštuose aukų skaičius milijonui gyventojų taps lygiu švediškam. Priešingu atveju tam jų gražuoliui epidemiologui, atsisakiusiam nuo karantino visai šaliai, tenka bėgti iš Švedijos. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS