Kaunui pabodo būti Vilniaus šešėlyje: panoro tapti didžiausiu miestu | KaunoDiena.lt

KAUNUI PABODO BŪTI VILNIAUS ŠEŠĖLYJE: PANORO TAPTI DIDŽIAUSIU MIESTU

  • 32

Prieš daugiau nei 10 metų per Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio rungtynes į aikštę dėl teisėjo sprendimo skridusios alaus skardinės tik pademonstravo, kad Kaunas visada nori nugalėti Vilnių, o Vilnius – Kauną.

Dabar konkurencijos, bent jau krepšinyje, mažiau. „Žalgiris“ 9 metus iš eilės tapo Lietuvos krepšinio lygos čempionu. 

Tačiau kova tarp sostinės ir laikinosios sostinės, gal ir netiesioginė, persikėlė į kitą lygmenį. Prieš savaitę Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pranešė apie norą prie miesto prijungti 13 rajono seniūnijų, kurių plotas 2 kartus didesnis už dabartinį miestą. Po tokių jungtuvių Kaunas taptų didesniu miestu už sostinę. 

Nors išskirtinių atvejų yra, tačiau dažniausiai šalių sostinės – ne tik svarbiausi valstybių ekonominiai ir kultūriniai centrai, bet ir didžiausi miestai pagal plotą. Vilnius nesijaudina, kad pastarąjį titulą gali prarasti. 

Dar visai neseniai Kaunas kvietė vilniečius vakarienės, o sostinėje atsirado reklamos, kviečiančios kauniečius sugrįžti gyventi į gimtąjį miestą. Apžvalgininkas Rimvydas Valatka tokiuose ir panašiuose Kauno veiksmuose įžvelgia ne tik norą lygiuotis į sostinę. 

Tiesa, ekonomistai sako, kad Kaunui būtų išties naudinga, jei miesto plotas padidėtų. 

Kuo pasigirti konkurencinėje kovoje Kaunas turi ir dabar. O pasigirti mėgsta. Štai neseniai Kauno savivaldybė pašiepė Vilnių. Kaunas stadioną jau stato ir kitą kartą Cristiano Ronaldo esą galės žaisti ne ant dirbtinės žolės Vilniuje. Prie nacionalinio stadiono griuvėsių Vilniuje žolė gal ir ne dirbtinė, tačiau statybomis dar negresia – sutartis bus pasirašyta tik lapkritį. 

2017 metais Kaunas atnaujino autobusų stotį – pavadino ją moderniausia Rytų Europoje. Vilniaus autobusų stotis tokiais epitetais dar svaidytis negali, nors apie paties stoties rajono atnaujinimą jau kalbama. 

Sostinės Lukiškių aikštėje vis dar nėra jokio memorialo. O Kaunas „Laisvės karį“ pasistatė. Ir dar nusprendė, kad jis turi būti tris kartus aukštesnis nei planuotas sostinėje. 

Tiesa, Vilniaus valdžia gali pasakyti – miestas vis dar moka didžiausias algas šalyje. Čia vis dar glaudžiasi svarbiausios valstybės institucijos, atnaujinamas autobusų parkas, per metus nutiesta apie 20 kilometrų dviračių takų. 

Sostinės meras sako į Kauną, kaip pavyzdį, nesižvalgantis. Vilniui konkurentai – visai kiti miestai. Vargu, ir ar laikinoji sostinė gali tapti svarbesniu miestu už sostinę. 

O Kaunas sako, kad jie su Vilniumi visai nekonkuruoja. 

Dar prieš 16 metų iškelta dvimiesčio idėja liko neįgyvendinta. Tačiau tam galbūt laikas dar ateis. 

Ar Kaunas iš tiesų taps didesnis nei Vilnius, nuspręs patys gyventojai. Organizuojamas mini referendumas, per kurį savo nuomonę tars Kauno rajono gyventojai. Tiesa, praėjusią savaitę prie miesto savivaldybės susirinkusios rajono bendruomenės prieš jungtuves protestavo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Kaunas "nepanoro pūstis" -

bet mieste važinėja tik naujausi troleibusai ir autobusai Pagrind. gatvės lygios, kaip stalas. Namų fasadai baigiami renovuoti (bent centrinėj dalį).2022m, Kaunas taps Europos Kultūros sostine. Ko,gero, prie Nemuno nestatysim kanalizacijos vamzdžio...

O visokie

Garliava, Ramučiai,Raudondvariai, Ringaudai ir kt miesteliai jau seniai,kaip ir Kaune.Nesuprantu, kodel ne Kauno jurisdikcijoj?

Arba Kauno LEZ,

gi Kaunas Bet ne- Kauno rajonas...Su visa pagarba p. Makūnui lenkiuosi ...KarmelavosTarptautinis oro uostas Kauno rajone?...Taip...Bet?//
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS