Kavinės ir restoranai atidarė lauko terasas: keičiasi meniu ir kyla kainos | KaunoDiena.lt

KAVINĖS IR RESTORANAI ATIDARĖ LAUKO TERASAS: KEIČIASI MENIU IR KYLA KAINOS

  • 4

Nors pavasaris įsibėgėja iš lėto, tačiau kavinės ir restoranai, atidarę lauko terasas, tikisi gero sezono, nes bus pirmoji vasara be jokių apribojimų. Jie neslepia, kad patiekalų kainos jau pakilę, kai kas iš meniu visai išimta. O ar gyventojai ruošiasi keisti ėjimo į kavines įpročius? Apie tai – LNK reportaže.

Kaune kavinių, restoranų, barų savininkai į lauką išneša pastatomus meniu, išskleidžia skėčius. Rotušės aikštėje jau dėliojamos ir kėdės bei stalai. Verslininkai pastebi – šiemet lauko sezonas prasideda vėliau. Visgi tikimasi, kad sezonas bus kitoks nei du praėję, nes ribojimų jau nebėra.

„Labai jau laukiame gerų orų. Prisimename pernai metus, kai jau balandžio gale judėjo žmonės ir visi buvo išsiilgę. Šiemet orai nelepina“, – teigė restorano „Antis rūsy“ vadovas Almantas Kirvaitis.

Norime pritraukti kuo daugiau žmonių ir jau matome, kad srautai grįžta.

Restoranai tarpusavyje pradeda konkuruoti dėl klientų.

„Mes tikimės vis daugiau klientų, nes saulė pakviečia žmones į lauko terasas, tai visos kavinės tarpusavyje jaučia konkurenciją. Puošiamės, vazonines gėles sodiname. Norime pritraukti kuo daugiau žmonių ir jau matome, kad srautai grįžta“, – sakė restorano „Sushi lounge“ vadovė Daiva Breivė.

Sugrįžimo į lauko terasas laukia ir gyventojai. Vieni teigė, kad lauke „skaniau valgosi“, kiti, kad nusibodo sėdėti namie.

„Tokį šaltą pavasarį turėjome, tai labai laukiame, kada sušils oras ir galėsime iš namų pabėgti“, – sakė Laisvės alėjos praeivė.

Kauno savivaldybė šį sezoną viešojo maitinimo įstaigoms nebetaikys mokesčių lengvatų, buvusių per pandemiją, tačiau leis pasididinti lauko terasas. 

„Jau po truputį atsigauna tas verslas, tai nusprendėme, kad vietinę rinkliavą reikės mokėti, bet paliekame galimybę maksimaliai išsiplėsti lauko kavinėms“, – teigė Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėja Sonata Šėlienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Visgi verslininkai turi ir kitą galvos skausmą: ką daryti su maisto kainomis. Už tą patį patiekalą šiemet mokėsime daugiau nei pernai. Labiausiai brango žuvis. 

„Jau keičiasi, kiek žinau, pas visus kolegas ir konkurentus jau spausdinami nauji meniu. Kainos keičiasi maždaug apie 20 proc.“, – teigė D. Breivė.

Kitų prognozės kiek pozityvesnės.

„Dėl degalų kainų pakilimo nuo gegužės 1 dienos kyla maisto ir gėrimų kainos. Apie 10 proc. turėtų padidėti“, – prognozavo A. Kirvaitis.

Atsisakėme kai kurių dalykų, kurie jau yra per brangūs gaminti.

Meniu galite neberasti pamėgtų patiekalų. Valgiaraščiai keičiami, nes kai kurių patiekalų žmonės tiesiog nebeįpirktų.

„Truputėlį meniu keitėsi ir pas mus jau prieš šiltąjį sezoną. Atsisakėme kai kurių dalykų, kurie jau yra per brangūs gaminti ir tiesiog neverta jų laikyti“, – kalbėjo restorano „Le Garden“ direktorė Eglė Ambrazaitytė.

Asociatyvi Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kylančios kainos negąsdina gyventojų. Laisvės alėjoje kalbintos praeivės teigė, kad nepaisant kanų kilimo, vis tiek lankysis restoranuose.

„Turbūt ribosime. Gal ne tiek, kiek norėtųsi, bet vis tiek eisime (į restoranus – red. past.)“, – sakė moteris.

Savivaldybė skaičiuoja, kad šiemet verslai sugrįžta vangiau nei prieš pandemiją. Nemažai yra ir bankrutavusių: vieni dėl pandemijos, kiti dėl to, kad Vilniaus gatvė rekonstruojama. 

„Pagal priešpandeminį lygį maždaug pusė kavinių sugrįžo. Per metus išduodame maždaug 70–80 leidimų lauko kavinėms. Dabar yra apie 40, bet nepamirškime, kad Vilniaus gatvėje kol kas lauko kavinių būti negali“, – teigė S. Šėlienė. 

Daugiausia lauko kavinių turėtų būti Laisvės alėjoje, Rotušės, Nepriklausomybės ir Vienybės aikštėse. 

GALERIJA

  • Kavinės ir restoranai atidarė lauko terasas: keičiasi meniu ir kyla kainos
Asociatyvi Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

atidarė ne terasas ,o UŽĖMĖ š a l i g a t v i u s ,

kad užkliūtų praeivis - tai žemos kultūros Lietuvoje , "verslininkų" l a i k y s e n a .

reikia

vyti is Laisves al. tuos dviratininkus ir su tais debiliskais paspirtukais, laksto lyg tai reiktu vaziuoti 100 km atstuma, as pensininke visa Laisve4s al. pereinu pesciomis letai per 20 min, o cia tie pienburniai laksto issizioje ir ju reikia saugotis kaip automobiliu, pajudinkit biski savo pasturgalius bukagalviai, o ne lakstykit issizioje. Nuo Smetonos laiku Laisves al. priklause tik pestiesiems, vazinekit gatvemis buduliai

Kaunietis

Staliukais užimta pusė Laisvės, o kita puse laksto paspirtukai, dviračiai su maisto vežiojimais. Marazmas, nėra kur su vaikais pasivaikščioti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS