Pakaunėje ketinama sutvarkyti aštuoniolika kiemų | KaunoDiena.lt

PAKAUNĖJE KETINAMA SUTVARKYTI AŠTUONIOLIKA KIEMŲ

Pakaunėje dar šį mėnesį prasidės daugiabučių namų kiemų tvarkymo darbai. Šiemet ketinama sutvarkyti aštuoniolika daugiabučių namų kiemų.

Įvertinus, kad gyventojams finansiškai pernelyg sunku atnaujinti ir savo namą, ir daugiabučio aplinką, šiemet Kauno rajono savivaldybės biudžete patvirtinta nauja – Daugiabučių kiemų sutvarkymo – programa. Jai numatyta 1 mln. eurų.

Pradžia buvo vangoka

Patvirtinus biudžetą ir naujosios programos tvarkos aprašą, nuo vasario 15 d. iki kovo 31 d. buvo laukiama prašymų finansavimui skirti. „Gyventojai iš pradžių buvo neaktyvūs, tačiau seniūnai padėjo šioje situacijoje, gyventojams aiškino apie šio projekto naudą ir kvietė aktyviai dalyvauti“, – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas informavo, kad savivaldybė gavo 32 paraiškas. Dalis paraiškų buvo užpildytos nesilaikant reikalavimų ir jas teko atmesti.

Esame apsisprendę, kad projektas bus tęstinis.

Kauno rajono savivaldybės administracijai pateikti prašymai vertinti ir reitinguoti atsižvelgiant į keturis kriterijus. Svarbiausi: daugiabučio namo dydis, ar namas dalyvavo daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, ar namų sklypai ribojasi ir į jų kiemus patenkama bendra įvaža.

Startuos šį mėnesį

Projektas maksimaliai galėjo surinkti 13 balų. „Nė viena paraiška nesurinko tokio balų skaičiaus, aukščiausias – 9 – balų vertinimas skirtas daugiabučiui Garliavoje“, – sakė M.Rikteris. Daugiausiai tinkamų paraiškų pateikė Karmėlavos II kaimo ir Garliavos miesto daugiabučių namų gyventojai – po keturias.

Būtent Karmėlavos ir Garliavos seniūnijoje šiemet daugiausia kiemų pasikeis iš esmės. Šiose teritorijose ir vyrauja daugiabučiai. Karmėlavos seniūnijoje numatyta atnaujinti penkis, Garliavos – keturis kiemus.

„Kad darbai prasidėtų sklandžiai ir būtų užbaigiami kiek įmanoma greičiau, šiuo metu baigiami derinti išdėstymai su daugiabučių namų gyventojais. Taip pat kai kuriuose daugiabučių kiemuose vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo paslaugas teikiančios įmonės turi atlikti būtinus tinklų remonto darbus. Pirmieji darbai prasidės kiemuose, kuriuose mažiausiai šalutinių trukdžių, bet ne vėliau kaip šį mėnesį“, – patikino administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Spąstai: palijus duobės tampa klastingos: jose ir ratus galima palikti. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Paprašytas pasidalyti pastebėjimais, su kokiomis problemoms tenka susidurti vykdant šį projektą, M.Rikteris sakė, kad pagrindinės diskusijos vyksta su gyventojais, kuriems sunkiausia priimti bendrą sprendimą. „Nuomonės skiriasi dėl aikštelių konfigūracijos: vieni nori želdinius išsaugoti, kiti mano, kad juos galima atsodinti ir geriau įsirengti automobiliams statyti skirtų vietų. Taip pat nemažai iškyla klausimų ir įmonėms, kurios į daugiabučius tiekia vandenį ir šilumą. Mat tinklai kiemuose jau nusidėvėję ir ateityje gali gadinti sukurtą infrastruktūrą. Tačiau visi klausimai sprendžiami geranoriškai, nes siekiamas rezultatas bus akivaizdus ir suteikiantis pasitenkinimą gražėjančiomis aplinkomis“, – patikino pašnekovas.

Programa bus tęstinė

Jei pasidairytume Kauno rajone, rastume įvairių daugiabučių kiemų. Gerųjų pavyzdžių nestinga Ežerėlyje, jų galima rasti Vilkijoje, Akademijoje. Šiuo metu Kauno rajone yra apie 100 daugiabučių namų kiemų, kuriuos reikia tvarkyti.

Vieni nori želdinius išsaugoti, kiti mano, kad juos galima atsodinti ir geriau įsirengti automobiliams statyti skirtų vietų.

Kauno rajono mero pavaduotojas Antanas Nesteckis „Kauno dieną“ patikino: „Esame apsisprendę, kad projektas bus tęstinis, nes per vienus metus už 1 mln. eurų nepavyks sutvarkyti visų Kauno rajono daugiabučių namų kiemų. Mūsų skaičiavimais, vieno daugiabučio namo kiemo sutvarkymas – automobilių stovėjimo aikštelės asfaltavimas, paviršinio vandens surinkimas ir nuvedimas, kiti darbai – kainuoja apie 50 tūkst. eurų. Gal kitais metais biudžete pavyks skirti daugiau lėšų.“

Problema: nesant tvarkingų aikštelių, gyventojai automobilius priversti statyti ant šaligatvių, vejos ir pan. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Vicemeras atkreipė dėmesį, kad dėl tvarkymo darbų finansavimo gali kreiptis bendrijos, jei daugiabučio gyvenamojo namo statybos data – 1994 m. arba ankstesnė; valdytojas žemės sklypą valdo nuosavybės teise arba nuomos pagrindais; tvarkymo darbams pritaria 51 proc. ar daugiau daugiabučio gyvenamojo namo butų ar kitų patalpų savininkų. Paraiškos, kurios šiemet liko už brūkšnio, kitais metais turės būti teikiamos iš naujo be jokių lengvatų.

GALERIJA

  • Vaizdas: štai ką pro langus mato kai kurių daugiabučių gyventojai.
  • Spąstai: palijus duobės tampa klastingos: jose ir ratus galima palikti.
  • Problema: nesant tvarkingų aikštelių, gyventojai automobilius priversti statyti ant šaligatvių, vejos ir pan.
  • Antanas Nesteckis
  • Mantas Rikteris
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS