Kauno kiemuose – pavojingos vaikų žaidimų aikštelės: jos ir užsiliks? | KaunoDiena.lt

KAUNO KIEMUOSE – PAVOJINGOS VAIKŲ ŽAIDIMŲ AIKŠTELĖS: JOS IR UŽSILIKS?

  • 11

Didžiojoje dalyje Kauno daugiabučių kiemų stūkso nuo sovietinių laikų likusios vaikų žaidimo aikštelės, kurios seniai netinkamos naudoti ir gali būti netgi pavojingos. Tėvai, norėdami gerai praleisti laiką su vaikais, dažnai priversti eiti į parkus ir aikštelės, nes tai vienintelės vaikų pramogų vietos, praneša LNK.

Trijų vaikų mama Laura su jauniausia atžala vaikščiojo po Draugystės parką, sako, kad čia smagiau, nes šalia daugiabučių žaidimo aikštelių arba nėra, arba jos jau atgyvenusios.

„Auginant trečią vaikiuką nėra aikštelių. Apvaikštai kvartalus – tikrai mažai naujų ir gražių aikštelių“, – sako mama Laura Masaitienė

Kiemuose galima rasti niekada remonto nemačiusių sovietmečiu statytų sūpynių ir savavališkai bandytų sutaisyti. Tokių ne prieš vieną dešimtmetį statytų sūpynių daugiabučių kiemuose dar likę nemažai, tačiau dauguma jų sulūžę. Tėvai sako, kad vaikus baisu ir į kiemą išleisti.

Gyventojai pastebi, kad tokiose aikštelėse iki nelaimės – vos vienas žingsnis. Daugiabučio gyventoja Regina pasakoja, kad vaikai netvarkingose aikštelėse žaidžia dažnai.

Visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, kad vaikų žaidimo aikštelės turi būti nuolat tikrinamos.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Vaikų žaidimo aikštelių savininkas yra įsipareigojęs vieną kartą per savaitę ir vieną kartą į ketvirtį atlikti pastovią vaikų aikštelių ir įrenginių dangos priežiūrą“, – su taisyklėmis supažindina Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Violeta Lapelienė.

Pasak savivaldybės, aikštelių tvarkymas – gyventojų reikalas. Žmonės atkerta, kad tvarkytųsi, jei nereikėtų klaidžioti biurokratijos džiunglėse. Kaunas jau septynerius metus įgyvendina „Svajonių kiemo“ programą. Už sutvarkytą daugiabutį ir jo aplinką buvo numatyta iki 50 proc. savivaldybės kompensacija.

„Labai dideli reikalavimai ir nėra paprasta. Mes irgi norime pasidaryti aikštelę, kieme vyksta tvarkymo darbai, bet iš savivaldybės lėšų“, – sako mama L.Masaitienė.

Tačiau šiemet paramą savivaldybė gerokai apkarpė. Pvz., tvarkant tik vaikų žaidimo aikštelę, kompensuojama tik 30 proc.

„Jei vykdomi pavieniai tvarkymo darbai, namas nerenovuojamas, sklypas tik tam vienam namui, intensyvumas yra 30 proc.“, – teigė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Pasak A.Pakalniškio, gyventojai skatinami tvarkytis kompleksiškai – kelis namus iš karto, tada kompensacija didesnė.

„Jeigu keli daugiabučiai formuojasi vieną sklypą, kompleksiškai sprendžia sklypo problemas, jie gali pretenduoti į didžiausią intensyvumą – iki 90 proc.“, – supažindina A.Pakalniškis.

Pernai „Svajonių kiemo“ programai skirta apie 200 tūkst. eurų, daugiausia sklypams formuoti ir techniniams projektams rengti. Dažniausia paramos prašyta kiemams ir įvažoms tvarkyti.

GALERIJA

  • Kauno kiemuose – pavojingos vaikų žaidimų aikštelės: jos ir užsiliks?
  • Kauno kiemuose – pavojingos vaikų žaidimų aikštelės: jos ir užsiliks?
LNK stop kadrai
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

keistas planas

Žukausko 33 namo kieme išrovė želdinius,išvartė suoliukus ir paliko vaizdą kaip po karo.

dauguma

dauguma,dabartinių tėvelių tinginiai.Vietoje to,kad bendromis jėgomis patys sutvarkytų aikštelės dėl savo vaikų ir net anūkų,tai geriau visi kiurksos prie kompiuterių, televizorių ar įbedę nosis į telefonus. Nemaža dalis šiuolaikinių mamyčių ir tėvelių,patys nesuinteresuoti mokinti vaiko tvarkingai palikti žaidimų aikštelę,o ir patys,jei pažaidė vaikas smėlio dėžėje,tai išeidami neuždaro smėlio dėžės.

Stebėtojas

žiūrėkit, kad apskritai vaikų aikštelių nesunaikintų. Juk kur krabiniai nagus prikiša, ten aikštelės tampa nebeprivalomos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS