Koks yra Kauno miesto simbolis? | KaunoDiena.lt

KOKS YRA KAUNO MIESTO SIMBOLIS?

  • 16

Jeigu išgirsite sakant, kad stumbras yra Kauno miesto simbolis, neapsigaukite.

Lietuvos zoologijos sodo darbuotojai primena, kad Kauno miesto simbolis iš tikrųjų yra ne stumbras, o jau išnykęs jo giminaitis – tauras. Taurai, kaip ir stumbrai, laukinėje gamtoje kadaise buvo išnaikinti dėl besaikės medžioklės.

1919 m. balandį Lenkijoje buvo nušautas paskutinis laisvėje gyvenęs lygumų stumbras. Dėl zoologijos sodų ir privačių kolekcijų ši rūšis atkurta ir vėl gyvena laisvėje. Į Lietuvą stumbrai vėl buvo atvežti 1969 m., o pirmieji penki stumbrai į laisvę iš aptvarų buvo paleisti 1973 m. Stumbrai Lietuvoje vėl gyvena jau daugiau kaip 40 metų.

Dabar Lietuvoje laisvai ganosi apie 130 stumbrų, juos galima rasti Vidurio Lietuvos miškuose, susiskirsčiusius į kelias kintančias bandas. Pagrindinis stumbrynas Lietuvoje – Pašilių stumbrynas Panevėžio rajone. Šiuo metu pasaulyje gyvena apie 3,5 tūkst. stumbrų. Jie įrašyti į Tarptautinę ir Lietuvos raudonąsias knygas.

Stumbras – stambiausias dabartinis Europos laukinis žvėris. Stambus patinas gali sverti net iki vienos tonos! Pažiūrėjus į šiuos gyvūnus, į akis iškarto krenta įspūdinga jų ketera. Ragai ,palyginti su gyvūno dydžiu, nėra dideli. Juos turi ir patelės, ir patinai.

Stumbrai gyvena bandomis. Įdomu tai, kad stumbrų bandoje vyrauja matriarchatas – bandai vadovauja vyriausia, daugiausia gyvenimiškos patirties sukaupusi patelė.

Stumbrai yra geri plaukikai. Nors ir atrodo labai grėsmingai, jie nėra agresyvūs.

Kai kurie Lietuvos vietovardžiai ir vandenvardžiai – Stumbragiriai, Stumbrai, Stumbrinė, Stumbrys – rodo čia buvus stumbrų. Kauno Ąžuolyno parke 1979 m. pastatyta stumbro skulptūra.

Lietuvos zoologijos sodas kviečia gyvai susipažinti su šiais įspūdingais gyvūnais!

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Balamutas

Kauno simbolis yra tauras. Ąžuolyne stovėjo paminklas žymintis vietą, kurioje Vytautas Didysis su mano protėviu Vladu iš Hanibalų giminės, puotavo kepdami jų susimedžiotą taurą. Deja, dabartiniai barbarai paminklą nugriovė.

Simbolis

Krabas jau seniai asocijuojasi su Kaunu

Paminklo neleido

Statyti kauno raudonųjų architektų chunta kurių raudoną lenino aikštę sunaikino
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS