Koronavirusas braunasi į Kauno mokyklas | KaunoDiena.lt

KORONAVIRUSAS BRAUNASI Į KAUNO MOKYKLAS

Vakar COVID-19 Kaune sirgo 160 mokinių ir 23 pedagogai, nors dar pirmadienį – 104 mokiniai, dešimt pedagogų ir keturi mokyklų administracijos darbuotojai. Izoliacijoje pirmadienį buvo 647 mokiniai. Prieš savaitę sirgo ketvirtadaliu mažiau vaikų.

Yra mokyklų be užkrato

"Panašius sergamumo skaičius stebime ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose", – sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Milda Labašauskaitė, komentuodama statistiką.

Pateikti sergamumo COVID-19 Kaune skaičiai apima ir privačias, ir ministerijai pavaldžias ugdymo įstaigas bei profesines mokyklas.

Viliamasi, kad situacija mokyklose stabilizuosis, nes Kaunas pagal mokinių vakcinavimo tempus rodo, pasak pašnekovės, solidžius rezultatus. "Tarp didžiųjų šalies miestų esame vieni iš sparčiausiai skiepijančių ir viršijame šalies vidurkį", – teigė skyriaus vedėja.

12–15 metų grupėje bent viena vakcinos nuo COVID-19 doze paskiepyta kiek daugiau nei trečdalis (35 proc.), abiem dozėmis – ketvirtadalis (26 proc.) mokinių. "16 metų ir vyresni mokiniai vakcinuojami sparčiau, nes patys gali priimti sprendimą, tačiau tikslios procentinės dalies pateikti negalime, nes duomenų bazėje fiksuojama imtis yra nuo 16 iki 24 metų", – aiškino pašnekovė.

Pirmadienio duomenimis, 33-ose Kauno ugdymo įstaigose neužfiksuota nė vieno COVID-19 atvejo ir tarp mokinių, ir tarp mokytojų. 68 miesto ugdymo įstaigose sveiki visi pedagogai. "Neabejotinai tam įtakos turi didelis pasiskiepijusiųjų ar persirgusiųjų procentas", – teigė M.Labašauskaitė.

Panašius sergamumo skaičius stebime ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose.

Atvejų daugėja

Daugiausia susirgusiųjų, savivaldybės duomenimis, pirmadienį buvo Kauno Jono Pauliaus II gimnazijoje. Iki tol nustatyta vienuolika COVID-19 atvejų.

Gimnazijos direktorė Ramutė Latvelienė "Kauno dienai" trečiadienio rytą patikslino, kad gimnazijoje serga jau trylika vaikų, iš kurių trys yra pradinukai. Dėl jų izoliuotos šešios klasės – viena pradinė ir penkios vidurinės.

Iš viso šioje gimnazijoje mokosi beveik 1,5 tūkst. mokinių, tai didžiausia švietimo įstaiga Kauno mieste. Kiek tiksliai mokinių izoliuojasi, direktorė pasakyti negalėjo, nes jie skaičiuoja klasėmis, o ne pavieniais mokiniais. Vienoje klasėje vidutiniškai mokosi apie 25 mokinius.

"Izoliuojasi ir viena mokytoja, kuri buvo neskiepyta. Bet dabar susirgo jos vaikas, tai ji pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą. Koronavirusu sergančių mūsų mokinių ligoninėse tikrai nėra, visi jie namuose. Mūsų gimnazijoje testuojama apie 45 proc. mokinių, bet yra nemažai ir paskiepytų mokinių bei mokytojų", – situaciją apžvelgė Jono Pauliaus II gimnazijos vadovė.

Pirmadienio duomenimis, Žaliakalnio, Simono Daukanto ir Kazio Griniaus progimnazijose, Kauno mokykloje-darželyje "Šviesa" buvo registruota iki septynių koronavirusinės infekcijos atvejų, kitose – pavieniai atvejai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė "Kauno dienai" teigė, kad vien per antrąją rugsėjo savaitę registruoti 65 nauji moksleivių COVID-19 ligos atvejai. Tuomet devyniose Kauno ugdymo įstaigose nustatyta po du tris COVID-19 ligos atvejus, kitose – pavieniai atvejai.

Profilaktiniai testai

Situaciją mokyklose suvaldyti padeda saugumo priemonės, skiepai, operatyvus naujų atvejų išaiškinimas.

Dėl profilaktinio testavimo sutiko 80 proc. Kauno mokinių tėvų ar globėjų. Rugsėjo 6-ąją Kaune pradėti aplinkos paviršių ėminių tyrimai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose. Jie bus reguliariai kartojami kas dvi savaites. Testuoti paviršius yra pasirinkę septyniolika Kauno įstaigų. Trylika jų jau turi pirmuosius rezultatus: iš paimtų 200 mėginių visi buvo neigiami.

Rugsėjo 13 d. pradėtas testavimas kaupinių metodu. Juo 36 mokyklų vaikai, kurių tėvai sutiko, bus tikrinami kas savaitę. Šią savaitę, pirmadienį, pradėta savikontrolė greitaisiais SARS-CoV-2 antigenų testais. Šį tyrimą pasirinko 53 ugdymo įstaigos.

"Ištyrus 740 kaupinių, apie 4,5 tūkst. vaikų, nustatyta vos penkiolika galimai teigiamų ėminių. Dauguma mažamečių tėvelių registravo savo vaikus į mobilųjį testavimo punktą COVID-19 ligai patvirtinti ar paneigti. Tie mažamečiai ir jų šeimos nariai, kurie nusprendė nesistestuoti PGR metodu, lieka saviizoliacijoje. Šią savaitę jau atlikti 423 kaupiniai, iš jų šeši buvo teigiami. Vakar dieną startavo testavimas greitaisiais antigeno testais. Testavosi 6 100 mokinių, iš jų dvylika teigiamų", – antradienį teigė M.Labašauskaitė.

Anot jos, turimais duomenimis, lyginant sergamumą pagal amžiaus grupes, jis šiek tiek didesnis tarp pradinukų. "Tai neturėtų stebinti. Mažamečiams sunkiau išlaikyti atstumus, laikytis higienos reikalavimų. Pirminiais duomenimis, dabar serga 39 šių klasių mokiniai. Vyresnėlių statistika rodo, kad skaičiai mažiausi toje amžiaus grupėje, kur esama pasiskiepijusių mokinių", – lygino M.Labašauskaitė.

Pirmadienį sirgo 34 penktų–aštuntų klasių mokiniai ir 31 vyriausių grupėje. Praėjusią savaitę pusė sirgusiųjų buvo pradinukai.

Priima kaip būtinybę

Tyrimai dėl koronavirusinės infekcijos atliekami tose ugdymo įstaigose, kurių bendruomenės išreiškė norą vykdyti reguliarų testavimą dėl COVID-19 ligos, pridūrė savivaldybės atstovai. Priklausomai nuo mokinių amžiaus, ugdymo programų ir bendruomenės išreikšto poreikio profilaktiškai tirtis, ligai diagnozuoti gali būti taikomi trys metodai – aplinkos paviršių testavimo, kaupinių arba savikontrolė greitaisiais antigeno testais.

Priklausomai nuo mokyklose vykdomų ugdymo programų (pradinio, pagrindinio ar vidurinio), taikomas vienas ar keli profilaktinio testavimo metodai. Tėvai gali bet kada atsisakyti, kad jų atžalos būtų testuojamos, taip pat leidžiama apsigalvoti ir testavimui anksčiau nepritarusiems tėvams.

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė komentavo, kad Kauno mokyklų bendruomenės supranta pandemijos grėsmes ir esamos situacijos svarbą, tad srautų valdymą, saugių atstumų ir kitų saugumo priemonių užtikrinimą priima kaip būtinybę.

Atmosferą, šiuo metu vyraujančią Kauno mokyklose, ji apibūdino taip: "Į mokyklas sugrįžęs džiugus šurmulys – tiek mokiniai, tiek pedagogai džiaugiasi galimybe būti drauge, o ne per nuotolį. Tačiau ši situacija kelia ir iššūkių, siekiant užtikrinti mokyklos bendruomenės narių, ypač mokinių ir mokytojų, saugumą."

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

.

Nemeluokit viešuose straipsniuose apie koronas.Atėjo ruduo. Vaikai gal suslogavo, šiek tiek sušalo nešildytose patalpose, viską nurašo koronai. Nenormalūs straipsniai apie koronas.

kelmutis

na pas mus klasej, keli su snargliais tai neina į mokyklą, nes negalima, kazkur persalo. Kovidu nieks neserga.

aha

karona su staciu iesko mokykloj jaunu mokytoju
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS