KTU alumnai: grąžiname tai, ką gavome geriausio | KaunoDiena.lt

KTU ALUMNAI: GRĄŽINAME TAI, KĄ GAVOME GERIAUSIO

  • 1

Pasaulyje po studijų aukštosiose mokyklose nuo seno populiaru išlaikyti ryšį su savo alma mater per alumnų organizacijas. Taigi absolventai ir toliau lieka akademinės bendruomenės nariais ir prisideda prie jos gerovės. Tokią abipusiškai naudingą tradiciją vis labiau įtvirtina ir Kauno technologijos universiteto (KTU) bendruomenė.

Įkūrė Alumnų centrą

Kaip sakė KTU Alumnų centro vadovė Skaistė Valienė, universitetas – tai bendruomenė, kuri jungia studentus, absolventus, dėstytojus, mokslininkus, tyrėjus, neakademinius darbuotojus, emeritus.

„Visi šie žmonės kartu kuria universitetą, jo progresą, puoselėja jau esamas tradicijas ir kuria naujas. Kiekvienas KTU absolventas – KTU alumnas. O kiekvienas alumnas visuomet yra ir bus laukiamas universitete, tad kviečiame jungtis“, – sakė S.Valienė.

Pastaruoju metu KTU ypač didelį dėmesį skiria ryšiams su savo alumnais, kurių asociacija veikia jau dešimt metų. Šiems ryšiams stiprinti šiemet buvo ir įkurtas Alumnų centras. „Rektoriaus prof. Eugenijaus Valatkos iniciatyva įkurtas universiteto vidinis padalinys, kuris skatina ir kuria alumnų bendravimo ir bendradarbiavimo formas, stiprina alumnų vaidmenį universiteto ir asociacijos veiklose, taip plėsdamas KTU alumnų tinklą“, – pasakojo S.Valienė.

S.Valienė sako, kad kiekvienas KTU absolventas – KTU alumnas. O kiekvienas alumnas visuomet yra ir bus laukiamas universitete, kuris siekia burti ir vienyti visas KTU absolventų kartas. (Asmeninio archyvo nuotr.)

KTU alumnams suteikia galimybę išklausyti studijų modulį laisvojo klausytojo statusu. Tai padeda specialistams, vadovams, verslininkams gilinti savo žinias ir plėsti akiratį įvairiose srityse. „Vyksta daug paskaitų, kur mūsų alumnai dalijasi savo patirtimi, patys skaito pranešimus, dalyvauja mentorystės programose. Alumnai dalyvauja kuriant ir tobulinant studijų programas – juk jie geriausiai žino ekonomikos tendencijas, poreikius, aktualijas. Čia labai svarbus savanorystės principas, kai duodamas ir pats gauni bei realizuoji save“, – kalbėjo KTU Alumnų centro vadovė.

Grąža, kuri teikia naudą

KTU iš viso skaičiuoja apie 170 tūkst. absolventų, o KTU Alumnų asociacijos veikloje dalyvauja apie 1,4 tūkst. jų. Tai savanoriška, ne pelno siekianti organizacija, besistengianti burti ir vienyti visas KTU absolventų kartas, kurti ir stiprinti alumnų ir universiteto bendravimo bei bendradarbiavimo tradicijas. KTU studentų dedamos pastangos į mokslą ir užklasines veiklas kasmet yra atitinkamai įvertinamos alumnų, o aktyviausi studentai ir jaunieji mokslininkai sulaukia skatinamosios mecenato stipendijos.

KTU Alumnų asociacijos valdybos pirmininkas Darius Vaičiulis, kuris gerai žinomas kaip Dakaro ralio šturmanas, alpinistas, verslininkas, įkūręs daug sėkmingų verslų, pabrėžia, kad dalyvauti alumnų veikloje – prasminga grąža universitetui. „Daug kas klausia, kokia nauda dalyvauti alumnų veikloje. Materialių paskatų tikrai nėra – tai tam tikra grąža už tai, kad universitetas padėjo tapti tuo, kuo esi. Norime prisidėti prie aukštosios mokyklos vystymosi, švietimo tobulėjimo, nes, būdami praktikais, matome, ko reikia ekonomikai. Galiausiai tai savęs realizavimas ir galimybė pabūti su bendraminčiais, prisiminti studentiškus laikus“, – vardijo D.Vaičiulis.

Pasak jo, žmogus galutinai susiformuoja po mokyklos, toliau mokydamasis profesijos arba studijuodamas. „Universitetas man padėjo įgyti platesnį požiūrį į pasaulį. Studijavau pramoninę elektroniką ir tiesiogiai pagal specialybę niekada nedirbau, tačiau techninis, matematinis, kritinis mąstymas labai praverčia mano veikloje, – tvirtino D.Vaičiulis. – Techninis išsilavinimas formavo racionalų požiūrį, versle pasikliauju skaičiavimais.“

Yra kur stiprėti

D.Vaičiulis pasakojo, kad alumnai renkasi kartą per dvi savaites, diskutuoja, svarsto idėjas, kuo gali padėti universitetui. Būtent asociacijoje gimė programa „Pasimatuok alumno kėdę“, kai jaunuoliai gali tam tikrą laiką pabūti vadovų vietoje. Projektas skirtas parodyti, kuo gyvena tam tikrų profesijų žmonės. „Taip pat remiame KTU projektus, renginius. Dalyvaujame mokslo verslo projektų atrankoje, steigiame prizus“, – pasakojo D.Vaičiulis.

Alumnų asociacijos vadovybė keičiasi kas dvejus metus. „Džiugu, kad KTU mato, kad mes naudingi, teikia pagalbą. Stiprėti yra kur, nes dešimtmetis tokiam judėjimui – labai trumpas laikas. Reikia ne vieno dešimtmečio, kad pasiektume JAV alumnų lygį, kur šios tradicijos yra labai senos“, – sakė asociacijos valdybos pirmininkas.

Vienas KTU Alumnų asociacijos įkūrimo iniciatorių, IT sprendimų verslui bendrovės UAB „Sonaro“ vadovas Tomas Urbonas irgi sako, kad kol kas ši organizacija yra kūdikystės stadijoje, bet jau nuveikta daug realių darbų. „Alumnai remia gabius studentus, pavyzdžiui, suteikė paramą išvykstantiesiems stažuotis į NASA, renginyje „Technorama“ remiame arčiausiai komercializavimo esančius produktus. Taigi tai puiki platforma auginti ir remti naujus talentus“, – įsitikinęs T.Urbonas.

Neša gerą žinią

T.Urbonas pabrėžė, kad absolventus dalyvauti alumno veikloje visu pirma įkvepia noras atsidėkoti universitetui už tai, ką jis suteikė. T.Urbonas studijuodamas vadovavo studentų atstovybei ir sako, kad Alumnų asociacija jam yra tąsa, kuri leidžia toliau išlaikyti ryšius su alma mater. „Studijuodamas susipažinau su daugeliu kitų studentų – ne tik su grupės draugais. Dabar šie žmonės lydi iki šiol, su jais dirbame, turime verslo projektų. Dauguma mano vadovaujamos įmonės darbuotojų – irgi iš KTU“, – pasakojo T.Urbonas.

Alumnų asociacija yra kaip platforma įsidarbinti studentui ar atlikti praktiką. Daug asociacijos narių yra verslo savininkai ar profesijos srityje užaugę tiek, kad gali ne tik būti mentoriais, bet ir kviesti atlikti praktiką ar įdarbinti“, – pasakojo T.Urbonas.

T. Urbonas sako, kad Alumnų asociacija jam yra ta tąsa, kuri leidžia toliau išlaikyti ryšius su alma mater. (Asmeninio archyvo nuotr.)

Dar viena alumno funkcija yra ambasadorystė. Baigusieji KTU gali geriausiai perduoti gerą žinią apie universitetą ir tai yra geriausia reklama. „Tai galime daryti ne tik Lietuvoje. Globaliame pasaulyje alumnai gali skleisti tą žinią visur, nes universitetas yra globus ir stengiasi pritraukti studentų iš kitų šalių“, – mano T.Urbonas.

Jis taip pat pastebi, kad įmonių atstovams naudinga žinoti naujausias švietimo tendencijas, palaikyti ryšius su mokslininkais, laboratorijomis. „Dalyvaudami alumnų asociacijoje galime būti važiuojančio į priekį traukinio pirmuosiuose vagonuose“, – akcentavo T.Urbonas.

GALERIJA

  • Kvietimas: S.Valienė sako, kad kiekvienas KTU absolventas – KTU alumnas. O kiekvienas alumnas visuomet yra ir bus laukiamas universitete.
  • Ryšys: T. Urbonas sako, kad Alumnų asociacija jam yra ta tąsa, kuri leidžia toliau išlaikyti ryšius su alma mater.
  • KTU alumnai: grąžiname tai, ką gavome geriausio
  • KTU alumnai: grąžiname tai, ką gavome geriausio
KTU, asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vytautas

Suvaro per prievartą, nes kitaip panaikina turėtą KTU paštą.Negalima prisijungti prie banko, facebook,gauti asmeninius pranešimus. Tai tikra vergovė, nes KTU valdžiai reikia masiškumo. JAV tai vyksta savanoriškai, aukojami asmeniniai pinigai. Tai vyksta nekur kitur , bet Lietuvos Universitete. Tai kuo Lietuva skiriasi nuo Baltarusijos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS