Kultūros ministras apie situaciją Zapyškyje: tai labai agresyvus sprendimas | KaunoDiena.lt

KULTŪROS MINISTRAS APIE SITUACIJĄ ZAPYŠKYJE: TAI LABAI AGRESYVUS SPRENDIMAS

Aplinkos tvarkymo sprendimas šalia Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo yra agresyvus ir netinkamas, teigia Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

„Tai yra labai agresyvus sprendimas, ardantis kraštovaizdį (...) pasirinktas sprendimo būdas, ministerijos požiūriu yra netinkamas“, – Seimo Kultūros komiteto posėdyje trečiadienį sakė ministras.

Jis taip pat teigė inicijuojantis patikrinimą Kultūros paveldo departamento Kauno skyriuje bei ieškosiantis teisinių galimybių pakeisti šiuo metu vykdomą projektą.

„Manau, kad taip, kaip yra dabar, negali būti“, – teigė M. Kvietkauskas.

Seimo Kultūros komitetas trečiadienį priėmė sprendimą toliau tęsti parlamentinę šio klausimo kontrolę ir sulaukti institucijų išvadų.

Manau, kad taip, kaip yra dabar, negali būti.

„Tyrimas turi būti ir tyrimas turi būti išsamus, tyrimas turi duoti išvadą (...) Laukiam tyrimo išvadų, tęsiam parlamentinę kontrolę ir tikimės, kad tai neužsitęs“, – posėdyje teigė komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Kultūros paveldo departamento vadovas Vidmantas Bezaras posėdyje teigė, kad nesidžiaugia matydamas išlietą betono aikštelę šalia bažnyčios, tačiau sutinka, kad prieiti vieningos nuomonės šiuo klausimu yra sudėtinga.

„Pagrindinė problema yra požiūris ir dermė kraštovaizdyje. Šitoje vietoje labai sunku būtų pasakyti vieną bendrą nuomonę. Bet tai, ką matau dabartinėje situacijoje, tikrai manęs nedžiugina“, – sakė V. Bezaras.

Jis taip pat teigė, kad šiuo metu Kultūros paveldo departamente atliekamo tarnybinio patikrinimo metu bus patikrinti dokumentai ir tai, kaip jų buvo laikytasi.

„Patikrinsim svarbiausias administracines procedūras, kaip jų buvo laikytasi“, – teigė departamento vadovas.

Posėdyje dalyvavęs erdvės sutvarkymo autorius, architektas Gintaras Prikockis sakė, kad betonine aikšte buvo siekiama atkurti toje vietoje buvusią turgavietę.

„Miestelis buvo būtent aplink bažnyčią (...) Visa esmė mūsų manymu yra miestelyje. Tas tikrasis Zapyškis buvo aplink bažnyčią“, – teigė G. Prikockis.

„Mes nusprendėme atkurti turgaus aikštę tiksliai pagal ikonografinius duomenis. Jos perimetras, jos forma buvo padaryta taip, kaip mes radome istorinėje medžiagoje“, – sakė architektas.

Sprendimui panaudoti betoną atnaujinant erdvę aplink Zapyškio bažnyčią taip pat pritarė ir Architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius.

„Mes dabar turbūt neturėtume vertinti penkių statybos aikštelės nuotraukų. Dabar tas betonas šviežias, šviesus ir šiek tiek kontrastuoja. Esu tikras, kad netrukus jis bus pilkas ir visai kitaip atrodys“, – posėdyje sakė jis.

Viešojoje erdvėje pastarosiomis dienomis sklido šalia unikalios gotikinės bažnyčios esančios erdvės renovacijos nuotraukos.

Jose matyti, kaip dalyje teritorijos, kurioje anksčiau žaliavo žolė, nulieta betono aikštelė. Tuo socialiniuose tinkluose piktinosi kai kurie architektai, gamtosaugininkai ir politikai.

Bažnyčios aplinkos tvarkymo projektą finansuoja Žemės ūkio ministerija ir savivaldybė. Šio projekto vertė siekia 850 tūkst. eurų, iš kurių 200 tūkst. skyrė ministerija, likusią dalį – savivaldybė.

XVI amžiuje statyta Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia yra vienas reikšmingiausių gotikinės architektūros paminklų Lietuvoje. Ši bažnyčia saugoma valstybės.

Taip pat saugoma ir daugiau nei septynių hektarų erdvė aplink bažnyčią – Zapyškio senojo miesto vieta.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Vidui

Projektavo vienas geriausių architektų, tikrai ne toks, kaip tamsta, kuris nieko neišmanote. Šis architektas išmano ir istoriją, ir paveldą, ir saugo, kur reikia, neklykia, kur nereikia, kaip koks Karalius.... Pasidomėk šio architekto darbais, pasidomėk architektų nuomonėm...O pats esi architektas?

ALGIS

Ten geriausiai tiko danga , kaip Palangos parke , natūrali danga .

Anonimas

Net baisiausiam sapne nesusapnuotum tokios baisybės. Šalis be architektų, užuojauta tau...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS