Kurortas keičiasi: kas naujo Kulautuvoje? | KaunoDiena.lt

KURORTAS KEIČIASI: KAS NAUJO KULAUTUVOJE?

Pirmasis šalies kurortas – Kulautuva – žavi savo gamta, kultūriniais renginiais, bet miestelyje jaučiamas pagyvėjimas ir kitose srityse. Įgyvendinti ar baigiami svarbūs miestelio infrastruktūros, visuomeninių paslaugų teikimo projektai.

Stadionas jau baigtas

Atnaujintame Kulautuvos stadione jau pelnytas ne vienas įvartis, nubėgtas ne vienas kilometras.

Futbolo aikštėje paklota kokybiška dirbtinė danga, įrengti patogūs bėgimo takai, šuolių į tolį sektorius, pėsčiųjų takas žmonėms su negalia, badmintono aikštelė, sumontuotos 30-ies vietų tribūnos, modernūs treniruokliai, atlikti kiti svarbūs darbai už daugmaž pusę milijono eurų.

Kulautuvos seniūnė Dalia Šiušienė džiaugėsi, kad stadionas atviras plačiajai visuomenei. Jis tarnaus ir kasdieniam fizinio aktyvumo skatinimui, ir kaip puiki erdvė renginiams.

„Gyventojai labai noriai naudojasi ir naujais objektais, ir įrengtais jau anksčiau. Anksčiau didžiajame Akacijų alėjos parke įrengti treniruokliai taip pat labai populiarūs, dėl dažno naudojimo juos jau reikėtų atnaujinti“, – planus dėliojo seniūnė.

Labai populiarėja parke sudaryta galimybė žaisti diskgolfą. Nemažai žmonių į Kulautuvą atvyksta vien dėl jo.

Erdvė: atnaujintame Kulautuvos stadione jau pelnytas ne vienas įvartis. R. Zakšensko nuotr.

Vandentiekis ir kanalizacija

Kulautuvoje pakloti nauji vandentiekio ir nuotekų tinklai. Tvarka šioje srityje svarbi ir aplinkosaugine, ir patogumo prasme.

Vykdant projektą paklota apie 12,2 km vandentiekio tinklų Kulautuvoje, Ramučiuose, Šlienavoje, Žiegždriuose. Planuojama, kad Kulautuvoje prie vandens tiekimo tinklų prisijungs 381 namas/butas, o prie nuotekų surinkimo tinklų – 294 gyventojai.

Dalis gyventojų iki šiol visai neturėjo centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tvarkymo tinklų.

Alėjos rekonstrukcija

Pernai Kulautuvoje buvo visiškai atnaujinta Akacijų alėja bei V. Augustausko gatvė. Šių abiejų gatvių ilgis – 2,09 km.

Po rekonstrukcijos gatvių važiuojamoji dalis išplatinta iki šešių metrų. Tuo pačiu rekonstruoti ir pėsčiųjų takai, šaligatviai. Į kiemus ir kitas šalia gatvės esančias teritorijas suprojektuotos ir įrengtos nuovažos.

Akacijų alėjoje ir V. Augustausko gatvėje įrengtas naujas modernus apšvietimas, atsirado nauji suoliukai, šiukšlinės, sutvarkyti želdynai.

Šaligatviai prie šių gatvių buvo ir anksčiau, bet jie jau buvo iškilnoti, nelygia danga, buvo sudėtinga jais važiuoti su vaikišku ar neįgaliojo vežimėliu, dviračiu, nesaugu eiti pėstiesiems. Vienoje pusėje šaligatvis įrengtas su integruotu dviračių taku.

„Dabar laukiame Nemuno ir Pamario gatvių rekonstrukcijų. Čia bus atnaujinta danga, gatvės bus sutvarkytos iš esmės. Bus keičiamas apšvietimas, įrengti dviračių takai, atskiras takas pėstiesiems ir t. t.“, – vardijo pašnekovė.

Gaiva: fontanas tapo dar viena miestelio puošmenų. R. Zakšensko nuotr.

Dviračių tinklas

Kulautuva įsilieja į bendrą Kauno rajono dviračių takų tinklą, kuris vasarą toks populiarus, kad kone tampa dviračių greitkeliu.

Žavesio prideda ne tik Kauno rajono gamta ir besikeičiantis peizažas, bet ir ties Kulautuva kursuojantis keltas, keliantis dviračius per Nemuną į Zapyškį ir atgal. „Praėjusį savaitgalį prie kelto nusidriekė eilė“, – pastebėjo D. Šiušienė.

Tačiau dviračių takas turi ir probleminę vietą – ties Kernavės sodų bendrija. Ties ja baigiasi dviračių takas, nuo ten tenka minti gatve. Situaciją spręsti reikia, variantas – susėdus ir sutarus visoms suinteresuotoms pusėms, imtis plėsti esamą taką ties minima vieta.

„Dėl to kyla nepatogumų. Daug žmonių ten dviračiais važiuoja. Didelis srautas ypač savaitgaliais. Daug ir vietinių. Jie dviračiais važiuoja į sodus“, – aiškino seniūnė.

Pastatų rekonstrukcijos

„Laukiame didžiojo pastato renovacijos“, – apie šiuo metu koreguojamą projektą, pagal kurį naujam gyvenimui bus prikeliamas šiuo metu apleistas buvusios sanatorijos pastatas.

Po rekonstrukcijos jame ketinama įkurdinti laisvalaikio salę, biblioteką, sporto klubą, medicinos punktą, šeimos gydytojo kabinetą, seniūniją, kultūros centrą. Jeigu neatsiras nenumatytų kliūčių, įkurtuvės čia bus švenčiamos po dvejų metų.

„Šiuo metu šios įstaigos veikia senose vilose. Dėl jų ateities dar neapsispręsta. Vilos nepritaikytos visuomeninės paskirties veiklai, nepritaikytos neįgaliesiems, tėvams su mažais vaikais, pasenusi šildymo sistema, elektros instaliacija, pastatai neekonomiški, stogai kiauri. Vasarą karšta, žiemą šalta. Trūksta vietos“, – vardijo seniūnė.

Darželio renovacija

Darbai verda ir Kulautuvos lopšelyje-darželyje – atliekamas kapitalinis remontas. „Keičiamas stogas, langai, sanitariniai mazgai – beveik viskas, pastate liks tik lauko sienos. Pastato vidus bus perplanuotas, kiemas pertvarkytas“, – apie bendruomenės laukiamus pokyčius kalbėjo D. Šiušienė.

Darbus tikimasi baigti iki rugsėjo. Mažuosius laikinai priėmė mokykla.

Projekto autoriams buvo iškelta užduotis suprojektuoti modernų, žaismingą fasadą ir parinkti kapitalinio vidaus remonto sprendinius. Ypatingas dėmesys skirtas lauko erdvėms. Išskirtinė Kulautuvos gamta tą savaime įpareigoja. Atnaujintame lopšelio-darželio pastate bus keturios grupės: viena – lopšelio ir trys – darželio.

Fontanas ir biuvetė

„Labai džiaugiamės fontanu. Išbandėme dar pernai, bet visu gražumu pradėjo veikti šiemet“, – pasakojo Kulautuvos seniūnė. Spalvotasis fontanas papuošė teritoriją prie Narėpos upelio miestelio centre.

Fontanas veikia 12–23 val. Jo eksploatacijos išlaidas, kurias sudaro elektros sąskaita, padengia seniūnija.

Mineralinio vandens biuvetė Akacijų alėjoje, miestelio centre, veikia ištisus metus. Mineralinis vanduo trykšta iš 150 metrų gylio gręžinio. Vanduo – mažos mineralizacijos, labai tyras ir švarus.

Biuvetės teritorija sutvarkyta ir pritaikyta neįgaliesiems, įrengti suoleliai, dviračių stovai.

GALERIJA

  • Įkurtuvės: po vieno dabar apleisto pastato rekonstrukcijos, jame bus įkurdinta laisvalaikio salė, biblioteka, sporto klubas, šeimos gydytojo kabinetas, seniūnija ir kultūros centras.
  • Kurortas keičiasi: kas naujo Kulautuvoje?
  • Kurortas keičiasi: kas naujo Kulautuvoje?
  • Kurortas keičiasi: kas naujo Kulautuvoje?
  • Kurortas keičiasi: kas naujo Kulautuvoje?
  • Kurortas keičiasi: kas naujo Kulautuvoje?
  • Kurortas keičiasi: kas naujo Kulautuvoje?
  • Kurortas keičiasi: kas naujo Kulautuvoje?
  • Kurortas keičiasi: kas naujo Kulautuvoje?
  • Kurortas keičiasi: kas naujo Kulautuvoje?
  • Kurortas keičiasi: kas naujo Kulautuvoje?
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

nesupratau?

tai dbr jau visi kaimai bus kurortai ar kaip?

Zanavyks

Sovietmeciu Kulautuvoje buvo bufetas-girdykla, teko prisipilti gurkli. Zapyskis turi kavine, ir dviraciu taka iki Kauno !

to Ventus

Pritariu 100proc. ! Turėtų greitai baigtis automobilių judėjimas dviračių taku.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS