Kvartalinė renovacija svarbi ne tik Lietuvos, bet ir ES mastu | KaunoDiena.lt

KVARTALINĖ RENOVACIJA SVARBI NE TIK LIETUVOS, BET IR ES MASTU

  • 8

Renovacijos programos įgyvendinimas prisideda ne tik prie gyventojų gerovės kūrimo, bet ir prie ekonominio konkurencingumo stiprinimo bei energetinės nepriklausomybės didinimo. Ir nors Lietuvoje daugiabučių atnaujinimas vyksta gan sėkmingai – šiuo metu yra daugiau nei 2 300 modernizuotų pastatų, tobulėti yra kur. Daugiau teigiamų pokyčių atneštų ne pavienių namų atnaujinimas, o kvartalinė renovacija.

 

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) organizuotoje konferencijoje „Savivaldos indėlis įgyvendinant energinio efektyvumo didinimo programas“ teigė, kad turimų rezultatų prioritetinėje daugiabučių atnaujinimo srityje tiek nacionaliniu, tiek savivaldos lygiu padėjo pasiekti nuoseklus savivaldybių darbas.

Reikia iniciatyvos

Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės vadovas Marius Narmontas pabrėžė, kad greitesniam renovacijos progresui pirmiausia reikia iniciatyvos – savivaldybės turėtų parengti Kvartalo energinio efektyvumo didinimo programas.

„Viena iš prioritetinių krypčių visose šalies savivaldybėse turėtų tapti kvartalinė renovacija. Mums svarbu, kad būtų tinkamai panaudota jų sukaupta patirtis ir įgytos kompetencijos bei galėtume sklandžiai pereiti prie kvartalų energinio efektyvumo didinimo programų įgyvendinimo. Artimiausiu metu reikia nuo pavienių pastatų atnaujinimo pereiti prie kompleksinių priemonių atnaujinant šilumos tiekimo sektorių, gatvių apšvietimą ir pan.“, – sako M.Narmontas.

Jam pritaria ir BETA direktorius Valius Serbenta: „Kol renovacijos programos neapims kvartalų ar pastatų grupių, sunku tikėtis žymesnio energinio efektyvumo atskirose savivaldybėse, juo labiau – valstybės mastu.“

Šiuo metu pagal pasirengtas kvartalinės renovacijos programas pirmauja Vilniaus miesto savivaldybė. Tačiau net 25 savivaldybės nėra parengusios nė vienos kvartalinės renovacijos programos.

Ieško papildomų būdų skatinti projektų įgyvendinimą

Siekdama paskatinti renovacijos programos įgyvendinimą Aplinkos ministerija svarsto galimybę didinti daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administravimo užmokestį ir pagreitinti jo išmokėjimą, jeigu projektas būtų įgyvendinamas greičiau nei įprastai.

„Svarstome galimybę iš karto išmokėti visą sumą administratoriui, remdamiesi principu: greičiau dirbi – daugiau užsidirbi. Žinoma, tikimės, kad darbų projektų įgyvendinimas pagreitės su naujai išrinkta valdžia“, – sako M.Narmontas.

Savivaldybėse svarstoma, ar neteks pačioms savivaldybėms didelė finansinė našta baigti pradėtus renovacijos darbus, kai sumažės finansavimas iš ES (ES) fondų. Finansų viceministrė Loreta Maskaliovienė tikina, kad finansavimas renovacijos projektams nenutrūks.

„Lėšos renovacijai dar nesibaigė – rezervo turime artimiausiems keleriems metams. Naujų finansavimo šaltinių per šį laikotarpį atsiras, nes energijos taupymas, kaip ir kitos klimato kaitos mažinimo priemonės, tampa vis svarbesniu prioritetu visoje ES. Tokia ateities perspektyva turėtų paskatinti savivaldybes galvoti apie renovacijos projektų tęstinumą kompleksinės renovacijos perspektyvoje“, – sako viceministrė.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

kaunietė

pirmiausia sutvarkykite įstatymus,kad būtų teisingai perkamos medžiagos,kad būtų galima atskirti degias plokštes nuo mažiau degių,kad galima būtų patikrinti įdėtų medž.kokybę [kas prisiims finansinę atsakomybę?] Gana jau tų apgaulių....Žuvis genda nuo galvos.

...

Kvartalinę renovaciją reikia daryt TIK atsisakant centralizuoto šildymo tinkų, TIK per juos mes mokam DVIGUBAI nei kainuotų šildytis patiems! NES - 20% šilumos prarandama trasose (o juk tai MES sumokam!), DAR 30% SAU pasiima kaip pelno mokestį, o kur DAR pridėtinės išlaidos, KIEK vien už gyvatuką (che, ir už vandens skaitiklių 'aptarnavimą' sumokam)... biokuras JAU per brangus, o dujas galim ir pas save sudegint - ir šildytumės KADA norim, KIEK norim, KOKIŲ mokesčių už gyvatukus ir kažkokius 'skaitiklius', jokių mokesčių už trasas bei už šilumininkų valgomą ikrą! Nes dabar AIŠKU: ta 'renovacija' tai TIK šiluminininkų BIZNIS, jie taip bando savo egzistenciją prasitęst.

klaipediete

jeigu valdzia labai nori renovuoti namus darykite uz ACIU kodel pensininkas uz savo pensija likusi gyvenima turi moketi uz renovacija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS