Logotipe telpa visas Kaunas | KaunoDiena.lt

LOGOTIPE TELPA VISAS KAUNAS

Kaune vyksiantis Europos jaunučių merginų čempionatas suteikė galimybę pagal mainų programą Kauno kolegijoje studijuojančiai turkei atverti asmeninius tobulėjimo klodus. Mergina džiaugėsi, kad jai pavyko pajusti bendrą krepšinio ir Kauno pulsą.

Dizaino praktika

Kaune rugpjūčio 17– 25 d. vyks Senojo žemyno pirmenybės, kuriose jėgas išmėgins 16 stipriausių jaunučių (iki 16 metų) rinktinių. Šiam Europos jaunučių merginų čempionatui reikėjo sukurti logotipą, kuris pulsuotų jaunyste, krepšinio veržlumu ir Kauno akcentais.

Šį darbą Lietuvos krepšinio federacija (LKF) patikėjo studentams. Surengus konkursą paaiškėjo, kad geriausiai šią krepšinio fiestą Kaune atspindės iš Turkijos atvykusios Irem Karaoglu sukurtas logotipas.

Turkijos Stambulo universiteto animacijos studentė šiuo metu pagal "Erasmus" mainų programą mokosi Kauno kolegijoje grafinio dizaino specialybės.

Kauno kolegijos atstovai džiaugėsi savo studentės laimėjimu ir tikino, kad dizaino studijų studentai gauna nemažai praktikos, todėl išmoktus įgūdžius gali panaudoti ne tik aukštojoje mokykloje, bet ir darbo rinkoje.

"Pas mus užduotys derinamos su realiais užsakovais. Bendradarbiaujame ir su savivaldybėmis, ir su gamyklomis, kurioms kuriame pakuočių dizainą. LKF kreipėsi į studentus, nes norėjo kitokio logotipo sprendimo, tad jų konkursą įtraukėme į mokymosi procesą. Patys studentai įsitraukia į tokias užduotis. Žinoma, jas sudėtingiau atlikti, nes yra iškelti tam tikri užsakovo reikalavimai, o sukurtas dizainas turi atitikti realių vartotojų poreikius", – teigė Kauno kolegijos Dizaino katedros vedėja Gintarė Jarašienė.

LKF pasiūlytas Europos jaunučių merginų čempionato logotipo konkursas tapo iššūkiu Kauno kolegijos studentams. Geriausią logotipą sukūrusiai studentei iš Turkijos, tai buvo pirmasis toks kūrinys.

"Logotipą kūrė kelios grupės, kurias sudarė 22 studentai. Mes gavome labai griežtas taisykles, kaip ženklas turi būti kuriamas. Buvo reikalavimai, kad logotipe atsispindėtų Lietuvos, Kauno, krepšinio simboliai, jaunystė, merginos. Studentai logotipo idėjas gvildeno maždaug pusantro mėnesio. Studentė iš Turkijos buvo mano grupėje. LKF patys iš visų darbų rinkosi šešis geriausius logotipus, o po to iš jų tinkamiausią ženklą viešo balsavimo metu išrinko kauniečiai. Labai džiaugiamės, šiuo konkursu, nes jis ne tik labai kūrybiškas, bet ir tikslus, todėl ir studentams buvo įdomu", – kalbėjo Dizaino katedros vedėja.

"Kauno dienai" iš Turkijos atvykusi studentė I.Karaoglu papasakojo, kaip jai pasisekė nurungti kitus ir pajusti Kauno ir krepšinio ritmą bei jį atspindėti logotipe.

 

– Papasakok apie save. Kokie tavo pomėgiai?

– Man 19 metų, atvykau iš Stambulo, kur studijuoju animaciją. Tai mano antrieji studijų metai. Aš mėgstu viską piešti, tai darau nuo vaikystės. Šis pomėgis mane pastūmėjo į studijas. Keista, nes anksčiau į piešimą žiūrėjau tik kaip į hobį, bet ne į darbą. Bet paauglė nusprendžiau stoti į dailės mokyklą. Po jos – studijuoti animaciją. Man labai patinka kurti įvairius piešinius, modeliuoti atskiras detales.

– Kodėl per "Erasmus" programą pasirinkai Kauno kolegiją?

– Mano koordinatorius sakė, kad ši mokykla labai gera. Atvykusi čia nė kiek nepasigailėjau savo pasirinkimo. Tik čia studijuoju ne animaciją, o dizainą.

– Papasakok daugiau apie studijas Kaune.

– Čia dėstytojai tikrai labai mieli, jie man labai padeda. Kiti studentai taip pat malonūs. Čia gali daryti ką nori, nėra spaudimo, kaip tik jie suteikia kūrybos laisvę ir galimybes įgyvendinti idėjas. Tai plačiai mąstantys žmonės. Aplinka taip pat palanki mąstymui ir gali aiškiai girdėti savo mintis. Esu tikrai laiminga būdama čia ir galėdama pasisemti patirties.

– Kaip sekėsi kurti logotipą Europos jaunučių merginų krepšinio čempionatui?

– Aš visuomet kurdavau piešinius su gamtos ir dizaino elementais, bet niekada nebuvau sukūrusi logotipo. Nors studijų metu turime dizaino pamokų, tačiau tai nėra tas pats. Kai dėstytoja pasakė, kad dalyvausime logotipo kūrimo konkurse, kurį organizuoja LKF, aš per daug to nesureikšminau. Norėjau sukurti logotipą pažymiui, o ne pirmai vietai. Kurdama logotipą, tikrai negalvojau, kad laimėsiu, nes aš juk animaciją studijuoju savo šalyje, aš nežinau taisyklių, kaip kurti grafikos dizaino logotipus.

Tačiau kai nejauti spaudimo, dirbi atviromis mintimis, tada gali sukurti geriausius dalykus. Šį kartą sukūriau tai, ką pajutau.

Tačiau dėstytoja apibrėžė temas. Pasakė, kad tai turi būti susiję su Kaunu, jaunomis moterimis ir krepšiniu. Tada visas šias temas sumaišiau savo galvoje ir galvojau, kad tai bus paveikslėlis, o ne logotipas. Teko ieškoti informacijos apie viską: Lietuvą, Kauną, krepšinį. Ėjau į skirtingas vietas tam, kad pajusčiau atmosferą. Ieškojau žmonių, kaip jie jaučiasi, reaguoja. Visa tai buvo labai sudėtinga perkelti į logotipą. Žaidžiau su spalvomis, logotipo dinamika, nes jis juk skirtas jaunoms merginoms.

Buvau nupiešusi kelis eskizus. Dėstytojai patiko, bet sakė, kad dar kažko trūksta. Kai padariau pirmąjį logotipą, nesitikėjau, kad jis laimės. Logotipe esantis kamuolys simbolizuoja energiją. Mane sužavėjo Kauno senamiestis, todėl jo akcentai taip pat yra logotipe. Žinoma, yra ir Lietuvos vėliavos spalvų. Pabandžiau sumaišyti visas nurodytas temas. Man tikrai buvo sudėtinga kurti, nes tai buvo pirmas kartas, kai kūriau logotipą. Tačiau kai nejauti spaudimo, dirbi atviromis mintimis, tada gali sukurti geriausius dalykus. Šį kartą sukūriau tai, ką pajutau.

– Lietuviai tiesiog pamišę dėl krepšinio. Ar nesijautė didelės atsakomybės lietuviams kurti logotipą, susijusį su krepšiniu?

– Žinau, kad jūs labai mėgstate krepšinį. Mano tėvai dar prieš man čia atvykstant sakė, kad Kaunas yra krepšinio sostinė ir čia jis labai mėgstamas. Šis faktas manęs nesutrikdė, kaip tik padėjo man geriau pajusti dvasią.

– Kaip reagavai, kai sužinojai, kad laimėjai LKF skelbtą konkursą?

– Man buvo šokas, nustebau, tačiau buvau labai laiminga bei kupina pasididžiavimo. Tai suteikė pasitikėjimo savimi, kad aš galiu nuveikti kur kas daugiau. Gali būti, kad šis laimėjimas šiek tiek pakoreguos mano ateities planus ir šalia animacijos galėsiu kurti ir logotipus.

– Minėjai, kad ieškojai informacijos apie Kauną. Galbūt ieškodama atradai sau mylimiausią vietą?

– Man geriausia Kauno vieta – Senamiestis, nes labiau patinka ne modernūs pastatai, o istoriniai. Kai nueini į Senamiestį, gali jausti jo atmosferą ir istoriją. Tai tikrai įkvepianti vieta.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tikrai

Šaunuolė!!!

Bernardas

Pagarba Kauno kolegijos menų fakultetui.

zinovas

Puikus logotipas!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS