Mažėja kandidatų į Kauno merus | KaunoDiena.lt

MAŽĖJA KANDIDATŲ Į KAUNO MERUS

Kovą vyks savivaldybių tarybų ir mero rinkimai, tačiau siekti valdžios lemta ne visiems. Kaune iš pradžių buvo trylika kandidatų į mero postą, bet vienai partijai nepavyko surinkti parašų.

Rinkimuose nedalyvaus

Rinkimų kodeksas numato, kad rinkėjų parašų konkrečioje savivaldybėje rinkti neturės tos politinės partijos, kurios toje savivaldybėje kelia kandidatą į merus ir kandidatų į tarybos narius sąrašą 2023 m. savivaldybių tarybų rinkimuose ir kėlė juos praėjusiuose – 2019 m. vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose.

Norint patekti į Kauno miesto savivaldybės tarybą tiems kandidatams, kurie niekada prieš tai nebuvo rinkti, teko pavargti. Rinkėjai galėjo pasirašyti keliais būdais: internetu ir specialiuose Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) išduotuose rinkimų lapuose. Šie rinkėjų parašai nereiškia, kad žmogus ir balsuos už tą politinę jėgą. Tai tik leidimas kandidatams dalyvauti rinkimų kovoje. Parašų skaičius priklauso nuo konkrečios savivaldybės gyventojų skaičiaus.

Tam, kad politikai galėtų varžytis dėl Kauno miesto tarybos nario mandato, reikėjo surinkti 1 230 rinkėjų parašų.

„Jau sutikrinome partijų rinktus rinkėjų parašus. Kauno mieste parašus rinkti turėjo devynios politinės jėgos, kitoms ši prievolė netaikyta, nes partijos dalyvavo ankstesniuose rinkimuose. Lietuvos regionų partijos sąrašui pritrūko balsų. Jie surinko 813 balsų, todėl dabar viskas VRK rankose, bet juk įstatymai galioja visiems, tad neturėtų būti jų sąrašas teikiamas“, – dienraščiui teigė Kauno miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Audronė Bendokienė.

Lietuvos regionų partija į Kauno merus buvo iškėlusi Salvijos Buzelienės kandidatūrą, bet, nesurinkus reikiamo skaičiaus rinkėjų parašų, durys į miesto valdžią užsiveria ir jai.

Lietuvos regionų partijos sąrašui pritrūko balsų  – surinko tik 813.

Lieka preliminarus kandidatų į Kauno mero postą dvyliktukas: Mantas Bertulis (Laisvės partija), Ieva Budraitė (Lietuvos žaliųjų partija), Vytautas Juozapaitis (Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Gintautas Labanauskas (Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“), Visvaldas Matijošaitis („Vieningas Kaunas“), Nijolė Putrienė (Liberalų sąjūdis), Darius Razmislevičius (Lietuvos socialdemokratų partija), Darius Treičiakauskas (Krikščionių sąjunga), Dainius Varnas (partija „Laisvė ir teisingumas“), Marijus Velička (Darbo partija), Aurelijus Veryga (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) ir Rūta Zabelienė (Tautos ir teisingumo sąjunga).

„Kandidatai dar oficialiai neregistruoti. Per sausį jie gali atšaukti pareiškinius dokumentus ir atsisakyti kandidatuoti (tai galima padaryti iki sausio 24 d.). Taip pat dar vyksta jų dokumentų tikrinimas. Galutinis kandidatų į merus ir miesto tarybą sąrašas bus aiškus vasario 3 d.“, – pastebėjo VRK narys, atsakingas už Kauno miestą, Maksimas Reznikovas.

Nubyrėjo ir daugiau

VRK skelbia, kad dalis kandidatų į savivaldybių tarybas netinkamai užpildė dokumentus, nepateikė reikiamų deklaracijų, todėl politikai neįtraukti į partijų sąrašus. Visoje Lietuvoje iš rinkimų sąrašų išbraukta daugiau nei 500 kandidatų, penkiolika iš jų bandė kandidatuoti Kauno mieste.

Sausio 17 d. VRK nusprendė neregistruoti politinių partijų, politinių komitetų keliamų kandidatų, neatitinkančių Rinkimų kodekso reikalavimų.

Dokumentų tinkamai neužpildė tiek mažiau žinomos politinės jėgos, tiek ir keli didžiųjų partijų kandidatai, todėl jie nebegali tęsti rinkimų kovos ir durys į Kauno miesto tarybą per šiuos rinkimus jiems užvertos.

Štai Krikščionių sąjungos ir „Tautos ir teisingumo“ sąjungos koalicijos „Stipri šeima – stiprus Kaunas“ keturi kandidatai neregistruojami tolesnei rinkimų kovai. Antanas Andziulis braukiamas iš sąrašų dėl to, kad, likus 65 dienoms iki rinkimų, neatliko anksčiau paskirtos bausmės, Vilma Eizentienė ir Lina Mickevičienė nepateikė nuotraukų, o Leosė Smailienė VRK nepateikė biografijos.

Lietuvos socialdemokratų partijai Kaune taip pat teko keturiais kandidatais trumpinti sąrašus. Šios partijos kandidatės Monika Barkauskaitė ir Jolita Buškevičienė laiku nepateikė biografijos, o Paulius Labanauskas ir Alvydas Murauskas Kaune nedeklaravo gyvenamosios vietos, todėl taip pat iškrito iš žaidimo.

Tris kandidatus į Kauno miesto tarybą dėl netinkamai užpildytų dokumentų prarado Lietuvos regionų partija. Dvi kandidatės – Genė Jasienė ir Greta Masaitytė nėra oficialios Kauno miesto gyventojos, nes čia nedeklaravo gyvenamosios vietos. Dar vienas šios partijos kolega Paulius Sidaras likus 65 dienoms iki rinkimų dar nebuvo atlikęs bausmės.

VRK du kandidatus išbraukė iš Laisvės partijos sąrašo. Marijus Gintaras ir Karolis Ramoška laiku nepateikė biografijų. Vieną kandidatą į Kauno miesto tarybą prarado ir Liberalų sąjūdis. Mindaugas Kreipavičius taip pat nespėjo tapti oficialiu Kauno gyventoju, todėl rinkimų kova baigėsi dar neprasidėjusi.

Pasiruošimo darbai

A. Bendokienė „Kauno dienai“ nurodė, kokie pasiruošimo rinkimams darbai jau padaryti. Pasak Kauno rinkimų komisijos pirmininkės, artėjančiuose rinkimuose šiek tiek keičiasi apylinkių ribos, atsiranda Bivylių apylinkė. Artimiausiu metu rinkėjams bus išdalyti ir informaciniai lapeliai, kada ir kur reikės balsuoti.

„Kaip tik dabar formuojamos apylinkės, renkami pirmininkai, jie buria savanorius, šie duoda priesaikas. Bendradarbiaujame su savivaldybe, tad ji padeda su infrastruktūra, tokia kaip balsadėžės, balsavimo kabinos. Jei ko trūks, tuo pasirūpins ir, tikiuosi, per rinkimus viskas bus gerai“, – teigė A. Bendokienė.

Pasak Kauno rinkimų komisijos pirmininkės, dabar organizuojamas balsavimas namuose, tikrinami rinkėjų sąrašai, aiškinamasi, kurie žmonės turi teisę balsuoti namuose, ligoninėse, senelių namuose, specialiuose paštuose, kiek iš viso rinkėjų yra registruota savivaldybės teritorijoje.

„Šią informaciją turėsime iki vasario 18 d. Dabar ji tik renkama, nes per kiekvienus rinkimus vis kažkas keičiasi. Kai bus suformuoti rinkėjų sąrašai, pradėsime dalyti informacinius rinkimų lapelius. Jie nevardiniai, bet pagal rinkėjų sąrašus apylinkių nariai matys, kas gali balsuoti, ir jiems įteiks tuos informacinius lapelius, kuriuose nurodyta, kada vyks rinkimai ir kur žmogus turi eiti balsuoti“, – nurodė A. Bendokienė.

VRK atstovų teigimu, artimiausiu metu bus išspausdintos partijų rinkimų programos, jas taip pat viešai rinkėjai galės rasti ir komisijos puslapyje.

Sąrašai: galutiniai kandidatų į savivaldybių tarybas sąrašai bus skelbiami vasario 3 d. (Laimio Steponavičiaus nuotr.)

Išankstinis balsavimas

Rinkimų komisija ruošiasi ne tik pagrindinei savivaldybių tarybų rinkimų dienai (kovo 5 d.), bet ir išankstiniam balsavimui.

Rinkėjai, rinkimų dieną negalintys atvykti balsuoti į savo apylinkę, išankstinių rinkimų metu gali balsą atiduoti bet kurioje savivaldybėje, net jei joje ir nėra registravę gyvenamosios vietos.

Išankstinio balsavimo vietose bus išspausdintas rinkėjo bilietas ir žmonės galės atiduoti balsą už norimus savo miesto kandidatus į tarybą ir mero postą.

Kaune iš anksto bus galima balsuoti dviejose vietose – Kauno miesto savivaldybėje (Laisvės al. 96) ir Kauno rajono savivaldybėje (Savanorių pr. 371).

Išankstiniai savivaldybių tarybų rinkimai vyks vasario 28, kovo 1–2 d. nuo 7 iki 20 val.

Naudinga informacija

Rinkimų komisijos pirmininkė primena, kad visą informaciją apie rinkimus galima rasti interneto svetainėse rinkejopuslapis.lt, vrk.lt.

Atsakymus į rūpimus klausimus, susijusius su rinkimais, jų apylinkėmis, ar asmuo įrašytas į rinkėjų sąrašus ir pan., galima sužinoti nemokamu telefonu 1855.

Savivaldybių tarybų rinkimai vyks kovo 5 d. Jei jų metu nebus išrinktas meras, reikės antrojo turo. Pakartotiniai išankstiniai rinkimai vyks kovo 14–16 d., o kovo 19 d. – pakartotinis balsavimas. Žmonės prie balsadėžių bus leidžiami nuo 7 iki 20 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (100)

Violeta

Turėtu būti pateiktos visų kandidatų į merus biografijos. Visa jų veikla iki kandidatavimo į postą. Dabar gi nieko nematom, apart portaluose skleidžiamo melo , laiupses vieniem ir niekinimą kitų. Tai labai lietuviška, bet taip neturėtu būti. Iki šios dienos dar negavau balsavimo biuletenio. Ka ir kaip dirba ta rinkimų kmisija, ar taip dirbama specialiai, kad kuo mažiau balsuotų.

JONAS

BALSUOSIU TIK UŽ VALSTIEČIU VERYGA NES JIS PAŽADĖJO ATVERTI KAUNO GYVENTOJAMS DURIS I MERIJA SENIUNIJAS O TAI JAU BJAURU KAIP NEI VIENAS TELEFONAS NEATSAKO I VIDU NEPAPULSI NEUŽSIREGISTRAVES IR MĖN PALAUKES PAS ŠUDPONIUS VIZITO

Dangė

12 kandidatų į Kauno merus, o nėra ką rinkti. Miesto meras turi būti ne politikas, gebentis tik kalbas iš tribūnų rėžti. Jis turi „ūkininkas“ – gaspadorius. Čia reikia išmanyti investavimus, finansavimus, planavimus ir t.t., ir visas miesto vadeles laikyti rankose. Dainininkai, pedagogai ar psichiatrai toje kėdėje „priskaldys malkų“. Konservatoriai neturėjo ką pasiūlyti, tai vilniečio Juozapaičio „tapkes“ komandiravo (nei jis Kaune gyventi ruošiasi tame Ramutės 2 kambarių bute, nei meru patapti. O jei per stebuklą juo pataps, tai negi iš Vilniaus važinės? Vienas juokas...) Iš12 blogybių reikės rinktis tinkamiausią Kauno miestui... Kol kas mero poste matau vienintelį - dabartinį merą, kuris prieš tai buvusių merų nustekentą Kauną padarė šiuolaikiniu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS