Mažos maisto parduotuvės: išsilaikys ar bus pasmaugtos didžiųjų prekybos tinklų? | KaunoDiena.lt

MAŽOS MAISTO PARDUOTUVĖS: IŠSILAIKYS AR BUS PASMAUGTOS DIDŽIŲJŲ PREKYBOS TINKLŲ?

Kai kurių daugiabučių namų sienas puošia užrašai „Maisto prekės“. Juose įrengtoms nedidelėms maisto prekių parduotuvėlėms sunku konkuruoti su didžiaisiais prekybos centrais. Pastarųjų asortimentas milžiniškas, o kainos – mažesnės.

„Nesuprantu, kaip nebankrutuoja mažos maisto prekių parduotuvės, įsikūrusios daugiabučių pirmuose aukštuose. Jose beveik niekada nieko neperku, tačiau prieš keletą dienų prireikė grietinės, o vien dėl jos patingėjau eiti į prekybos centrą. Nukeliavau į šalia esančią parduotuvėlę ir atkreipiau dėmesį, kad dauguma produktų kainuoja kur kas brangiau nei didžiuosiuose prekybos centruose. Įdomu, kaip tos parduotuvėlės išsilaiko, kas jose perka“, - portalo kauno.diena.lt teiravosi kaunietis Romas.

Ne viena Kaune buvusi maža maisto prekių parduotuvėlė, neatlaikiusi konkurencijos su kur kas galingesniais konkurentais, turėjo užsidaryti. O kaip sekasi toms, kurios ir toliau dirba?

Ši parduotuvėlė Šiaurės prospekte jau uždaryta

Žmonės į mažas parduotuves dažniausiai užsuka tada, kai pritrūksta vieno ar kito produkto – duonos, pieno, kefyro, sviesto, dešros.  Tokios prekybos vietos patogios žmonėms, turintiems ribotą judėjimo laisvę.  Dar viena kategorija pirkėjų – stikliuko mėgėjai. Jie nesivargina kulniuoti iki prekybos centro, todėl alų perka šalia esančiuose parduotuvėlėse. Alaus butelių vyrai į krepšius nesideda, neša juos laikydami rankose, o neretai išgeria lauke, šiek tiek paėjėję toliau nuo parduotuvės.

Apsilankiau maisto prekių parduotuvėlėje, esančioje šalia Savanorių ir Taikos prospektų sankryžos bei maisto produktais prekiaujančiame kioske P.Lukšio gatvėje.

„Parduotuvė, kurioje dirbu, gyvuoja jau 23 metus. Mūsų pagrindiniai lankytojai – aplinkinių namų gyventojai ir silpnaregiai. Pastariesiems nepatogu keliauti į didžiuosius prekybos centrus ir ieškoti reikalingų prekių. Pas mus jie gali atvykti be palydos, nesivaržydami pasiklausti“, - portalui kauno.diena.lt sakė parduotuvėlės netoli Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos darbuotoja Rasa.

Mūsų pagrindiniai lankytojai – aplinkinių namų gyventojai ir silpnaregiai.

Ji nenorėjo sutikti, kad viską pardavinėja brangiau nei dideli prekybos centrai. „Stengiamės laviruoti su kainomis. Sulčių, įvairių padažų gauname su nuolaidomis, todėl ir pirkėjams siūlome geras šių prekių kainas. Sultimis prekiaujame pigiau nei kitur“, - tikino moteris.

Rasa pripažino, kad į jos parduotuvę užsukę žmonės neperka didelį kiekį produktų. „Žinoma, jie neprisikrauna maisto tokį didelį krepšį, kaip „Maximoje“ ar kitame dideliame prekybos centre. Pas mus kauniečiai dažniausiai ateina nusipirkti duonos, pieno, dešros“, -  teigė pardavėja.

Į pokalbį įsitraukė ir čia maistą pirkusi moteris: „Ne viskas mažose parduotuvėse yra brangu. Į šią parduotuvę užsuku, nes joje randu kai kurių patinkančių prekių, kurios kitur brangesnės. Kokių? Pavyzdžiui, vienos rūšies estiškų ledų. Jie čia pigesni“.

Prie parduotuvės sutiktas Gediminas teigė, kad gyvena tame pat pastate, todėl kai ko nors pritrūksta, o į prekybos centrą eiti nesinori, užsuka į parduotuvėlę. „Dažniausiai joje perku alų, rečiau – kefyrą, batoną“, - sakė vyras.

Gediminas į parduotuvėlę užsuka, nes gyvena tame pačiame pastate

Paklausta, ar vasarą gauna vaisių, daržovių tiesiai iš ūkininkų, Rasa atsakė: „Ankstesniais metais ūkininkai padarydavo nuolaidą svogūnų laiškams, krapams. Kaip bus šiemet – nežinau. Ūkininkai labiau linkę bendradarbiauti su prekybos tinklais“.

Pardavėja atviravo, kad tarp jos ir nuolatinių pirkėjų susiklostė labai šilti santykiai: „Viena pirkėja per Kalėdas mane pamalonino pyragu, o kita per Velykas atnešė margučių“.

P.Lukšio gatvėje esančiame kioske maisto produktais prekiaujanti Sonata teigė, kad jeigu reikėtų samdyti pardavėją, mokėti už prekybos patalpų nuomą, neišsilaikytų. „Esu šio pastato savininkė, pati prekiauju, tai sunkiai, bet išsilaikyti pavyksta. Kas mūsų pirkėjai? Aplinkinių daugiabučių močiutės. Tačiau jos perka nedaug“, - pasakojo moteris.

„Sutinku, kad prekybos tinklai dažnai skelbia įvairias akcijas, tačiau pas mus kai kas ir be akcijų pigiau“, - tikino Sonata.

Pienas, grietinė, kefyras šiame kioske kainuoja nebrangiai, kainos nėra didesnės nei didžiuosiuose prekybos centruose.

„Alkoholiu neprekiauju, nes kioskuose jį pardavinėti draudžiama. Tabako gaminių taip pat nepardavinėju, nes šalia stovi spaudos kioskas, kuriame galima įsigyti cigarečių“. – sakė moteris.

GALERIJA

  • Mažos maisto parduotuvės: išsilaikys ar bus pasmaugtos didžiųjų prekybos tinklų?
  • Mažos maisto parduotuvės: išsilaikys ar bus pasmaugtos didžiųjų prekybos tinklų?
  • Mažos maisto parduotuvės: išsilaikys ar bus pasmaugtos didžiųjų prekybos tinklų?
  • Mažos maisto parduotuvės: išsilaikys ar bus pasmaugtos didžiųjų prekybos tinklų?
Gairės: skaitytojo naujiena, mažos parduotuvės, prekybos centrai, prekybos tinklai, maisto prekių parduotuvės
Rašyti komentarą
Komentarai (62)

Anonimas

Jo, geras kioskas

Anonimas

Šita parduotuvėlė įsikūrusi prie stotelės,šalia spaudos kioskas,ir žmonems labai patogu.Tvarkinga,prekės šviežios,ir kai kurios pigesnės negu PC.Tegul tik dirba,visi vietiniai gyventojai patenkinti.

ei ei, smulkieji!

Gal jau laikas kažką konkrečiai daryti o ne kentėti ir tylėti?Susirinkite į ratelį ir susitarkite rimtai ką daryt. Biznį sukti proto užtenka, tai tikrai sugalvosit ką ir kaip priremti prie sienos kad galėtumėt dirbti ne apsurdo sąlygomis.O tai dabar visoki maumai panašūs į ,,investicijų skatintojas" skyrienes ar ,,laisvo elgesio"institutą, kasdien nukaitę veikia ne tik NE jūsų smulkieji, bet ir NE mūsų vartotojų labui. Ar ne laikas kaip mokytojams užspausti valdžią dėl netikusių sąlygų? Manau kad visuomenė tikrai palaikytų, jeigu pamatytų jūsų protingą ir reikalingą iniciatyvą. Kiek-gi galima diskriminuoti čia gyvenančius?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS