Miestas keičiasi: apie Ledo rūmus ir Neptūno įlanką | KaunoDiena.lt

MIESTAS KEIČIASI: APIE LEDO RŪMUS IR NEPTŪNO ĮLANKĄ

Kauno ledo rūmai šį pavasarį pagaliau pravers duris ir priims svečius pagal savo paskirtį. Per pandemiją didžiulė erdvė laikinai buvo tapusi vakcinavimo centru, tačiau kauniečiai vis domėjosi, kada joje bus galima sportuoti ar leisti laisvalaikį. Kauno marių teritorijoje, Neptūno įlankoje, prasidėjo pertvarkos darbai: bus įrengti nauji pontonai, nauja infrastruktūra. Apie tai – pokalbis „Kauno dienos“ studijoje su Kauno miesto mero pavaduotoju Andriumi Palioniu.

– Koks Kauno ledo rūmų likimas?

– Keičiasi pandeminė situacija ir norime greičiau paruošti ledą. Neseniai įvyko nuomos konkursas, paaiškėjo nuomininkas. Pavasario pirmomis dienomis nuomininkas planuoja visuomenei leisti naudotis abiem ledo aikštėmis ir pakviesti čiuožti visus kauniečius, miesto svečius.

– Nuomininkas, ne paslaptis, – „Žalgirio“ areną valdanti „Kauno arena“. Kaip seksis jiems tvarkytis, koks bus Ledo rūmų pobūdis?

– Veiklų spektras platus. Viskas priklauso nuo nuomininko fantazijos. Kaune ledo poreikis didelis. Tikrai tai išnaudos ir ledo ritulio komandos, dailiojo čiuožimo atstovai, sporto mokykla "Baltų ainiai". Vyks kiti renginiai, varžybos. Natūralu, kad nuomininkai nori kuo labiau įveiklinti rūmus, nes nuo to priklausys jų pelningumas. Tikimės, kad kiekvieną dieną užimtumas bus vis didesnis. Prieš statant šį objektą buvo išsikeltas lūkestis ir noras, kad kuo daugiau žmonių žaistų ledo ritulį ar čiuožtų.

– „Akropolyje“ buvo čiuožykla, bet vėliau uždaryta. Ar nesibaiminate panašaus likimo? Turbūt buvo atlikti tyrimai, kiek bus paklausūs Kauno ledo rūmai?

– Žinoma, išlaidos išlaikyti rūmus nemažos, teisingai sakote, kad „Akropolis“ čiuožyklą panaikino, nes ji buvo nuostolinga. Jei į visus objektus mieste žiūrėsime tik per pelningumo prizmę, kultūros objektų neturėsime. Šiam nuomininkui – pagrindinis iššūkis, nes nuomos sutartis sudaryta iki 2023 m. birželio. Iki to laiko tikimės paraleliai išsirinkti koncesininką, kuris įsipareigos padaryti tam tikrų investicijų ir valdyti objektą jau ilgesnį laiką.

– Kodėl iš pradžių vyko nuomininko, o tik vėliau koncesijos konkursas?

– Viską sujaukė pandemija. Galvojome, kad iškart ieškosime ir šio objekto operatoriaus, tačiau pamatėme, kad objektas negalės būti įveiklintas pagal paskirties veiklą, juolab nežinojome, kiek laiko reikės daug žmonių vienoje vietoje galinčio aptarnauti vakcinavimo centro. Nesiryžome daryti jokių įsipareigojimų ir su verslininkais, nes jie turi savų planų, skirsto finansus. Geriau, kad visi procesai vyktų ramiai, o miestiečiams svarbiausia tikrai ne nuomininkas ar koncesininkas. Jiems svarbi pati paslauga ir kad objektas veiktų.

A.Palionis pasidžiaugė, kad jau tvarkoma Neptūno įlanka. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

– Ledo rūmai yra rimtas ir didžiulis objektas, kurio, tikimės, laukia šviesi ateitis.

– Objektas yra dviejų ledo aikščių pastatas. Gali talpinti iki 800 žiūrovų, gali būti naudojamas varžyboms, treniruotėms. Išsikeltas lūkestis, kad regione taptume žiemos sporto šakų traukos tašku.

– Ar arenoje planuojama ir kitų renginių?

– Tikrai planuojama. Ypač vasaros metu, kai nėra turnyrų, varžybų, suderinus su savivaldybe yra galimybė, kad viena aikštė būtų naudojama kultūros renginiams, parodoms ar kitoms veikloms organizuoti. Yra įvairių meninių renginių organizatorių, kurie mato, kad galėtų išnaudoti tokią erdvę.

– Bus naujienų ir prie Kauno marių. Savivaldybė prieš kelerius metus nusprendė padaryti tvarką Neptūno įlankoje. Kodėl nuspręsta perimti šią teritoriją ir kas ten bus?

– Šioje teritorijoje nuo nepriklausomybės laikų vyravo anarchija – kas kaip nori, tas taip daro. Norėjosi įvesti tvarką, sutvarkyti infrastruktūrą. Atrodo, kad biurokratinius iššūkius pavyko įveikti. Pereiname prie įgyvendinimo etapo. Šiandien jau vežami pontonai, kurie bus įleisti į vandenį ir prie kurių žmonės galės tvirtinti, švartuoti savo laivelius, jachtas. Tikslas – kad šią vasarą jachtas jau būtų galima palikti įlankoje.

– Kas administruos?

– Administratorius bus viena iš savivaldybės įmonių. Pirmame etape tai gali būti viena įmonė, galutiniame – kita. Projektas išskaidytas į kelis etapus. Pirmas – suteikti galimybių laiveliams tvarkingai laikyti. Pavasarį bus įrengta daugiau kaip 200 vietų, iš viso bus galima išplėsti iki 500 vietų. Bus visos komunikacijos ir vanduo. Antras etapas – klausimai, susiję su buriavimo mokyklos infrastruktūra, sandėliais įrangai ir papildomomis prieplaukomis. Norisi, kad tai būtų maloni sporto ir laisvalaikio erdvė sportininkams, buriuotojams, miesto svečiams.

Jei į visus objektus mieste žiūrėsime tik per pelningumo prizmę, neturėsime kultūros objektų.

– Patogiai pasivaikščioti trukdė į krantą iškeltos jachtos. Kur laikyti priemones šaltuoju metų laiku?

– „Parkavimas Kaune“ yra pasiūlęs kelias aikšteles mieste, kur būtų galima laikyti iškeltus laivus, įkainiai nesikandžioja. Taip būtų atlaisvinta teritorija nuo laivų, nes jie dažnai statomi ne tik ant asfalto, bet ir ant miško paklotės.

– Turistinių burlaivių asociacija buvo kreipusis į teismą. Ar procesai dar vyksta?

– Procesas teisminiu klausimu vyksta toliau. Tačiau žmonės, pamatę, kokie ruošiami pontonai, jau teiraujasi, kokiomis sąlygomis ir nuo kada galima švartuoti savo laivus prie naujų ir modernių pontonų. Sutvarkyta visa inžinerinė infrastruktūra.

– Laivų daugėja, bet, ko gero, žmones, norinčius įsigyti laivą, stabdydavo nežinomybė, kur jį laikyti.

– Mūsų miestas labai palankioje vietoje – yra dvi didelės upės, Kauno marios. Turime gamtos dovaną, kuria reikėtų naudotis. Kad kuo daugiau žmonių tuo galėtų naudotis, reikia sutvarkyti infrastruktūrą. Dabar tikslas – kuo greičiau visuomenei leisti naudotis infrastruktūra. Kalbu ne tik apie pontonus, bet ir apie geresnes sąlygas sporto mokyklos sportininkams, apie tai, kad daugelis žmonių šią vietą turėtų atrasti kaip aktyvaus laisvalaikio erdvę.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Anonimas

Kai prisimeni ankstesnę valdžią, kuri per 8 savo kadencijos metus sugebėjo pastatyti tik "auksinį tualetą", tai kyla pasididžiavimas dabartiniu meru ir jo komanda. Galima būtų ir Lietuvije taip tvarkytis, tik reikia sąžinės ir savigarbos, o tai didelis deficitas...

kaunietis

Vaikščiojant atkreipiau dėmesį į stadiono išorėje pritvirtintų vamzdžių , prie kurių greičiausiai bus tvirtinamos medinės išorės apdailos lentos, lygumą...Baisu... Pagal tai kaip dabar atrodo tie vamzdžiai , tai stadionas tikrai neturės ovalo formos. Tas ovalas bus "sulankstytas", lyg nedūžtantis , o lenktinas paviršius būtų "mėtomas ir įlinkęs".... Gal kažko nežinau ?

Kauniečiui

jei mama buvo tokia neraštinga, kaip Tamsta, tai nieko nuostabaus. O per tuos metus suprato, kaip prie NV prieiti ? 50 proc. ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS