Ministras: dėl Kauno paraiškos UNESCO būtų sprendžiama tik komitete nelikus Rusijos | KaunoDiena.lt

MINISTRAS: DĖL KAUNO PARAIŠKOS UNESCO BŪTŲ SPRENDŽIAMA TIK KOMITETE NELIKUS RUSIJOS

Dėl Kauno paraiškos UNESCO įtraukti miesto modernizmo architektūrą į Pasaulio paveldo sąrašą bus sprendžiama tik Pasaulio paveldo komitete nelikus Rusijos, sako kultūros ministras Simonas Kairys.

Vis dėlto, anot ministerijos atstovų, situacija dėl Rusijos tolesnio pirmininkavimo UNESCO Pasaulio paveldo komitetui yra neapibrėžta, nes didesnė dalis organizacijai priklausančių valstybių nepalaiko siūlymų šalinti Rusiją iš formato dėl jos agresijos prieš Ukrainą.

„Jei ir įvyktų ta Pasaulio paveldo komiteto sesija, posėdis, tų prielaidų, kad jis įvyktų, yra mažai. Bet jei taip atsitinka, Lietuvos delegacija, bet kokiu atveju, ten nedalyvauja, jei pirmininkauja Rusija“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministras.

Spaudos pusryčiai Kultūros ministerijoje

L. Balandžio / BNS nuotr.

S. Kairys pabrėžė, kad Lietuva nesureikšmintų komiteto sprendimų pirmininkaujant Rusijai: „Aš abejoju, ar mes labai džiaugtumėmės, kad pateikus Kauno modernizmo, optimizmo dvasia persunktą paraišką, Rusija paskelbia, kad ji yra pripažinta UNESCO dalimi“.

„Neišvengiamai ateis laikas, kada pats Pasaulio paveldo komitetas turės formuotis iš naujo ir, tikėtina, tada jau neliks Rusijos, ir procesas grįš į vėžes“, – vylėsi jis.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą birželį turėjęs vykti UNESCO Pasaulio paveldo komiteto posėdis buvo atidėtas neribotam laikui. Posėdis yra svarbus Kaunui, nes jame turėtų būti svarstoma paraiška dėl miesto modernizmo architektūros įtraukimo į Pasaulio paveldo sąrašą.

Neišvengiamai ateis laikas, kada pats Pasaulio paveldo komitetas turės formuotis iš naujo ir, tikėtina, tada jau neliks Rusijos.

Kultūros viceministras Rimantas Mikaitis tvirtino, kad Rusijos pirmininkavimas „nebūtinai baigsis šiemet“, nes Lietuva ir kitos bendramintės neturi pakankamo kitų valstybių palaikymo dėl Rusijos eliminavimo iš komiteto.

„Situacija yra užšaldyta: jei Rusija neatsisako pirmininkavimo ir nesusidaro ta kritinė masė komiteto narių, kurie ryžtųsi daryti pakeitimą (reikia suprasti, kad europiečių ten yra ženkli mažuma), toliau nuo Europos nutolusioms šalims nėra taip svarbūs tie dalykai, karas, vykstantis Ukrainoje. Situacija gali persikelti į kitus metus, koks bus galutinis sprendimas – sunku prognozuoti (...) Neatrodo, kad taip gali atsitikti“, – tvirtino R. Mikaitis, paklaustas, ar realu būtų pašalinti Rusiją iš šio UNESCO formato.

S. Kairys taip pat akcentavo, kad Lietuvai laukiant sprendimų dėl Kauno, reikia atlikti ir namų darbus, nepadarytus per pastaruosius dešimtmečius, t.y. užbaigti Kernavės, Vilniaus senamiesčio valdymo, specialiuosius planus – tai, jo nuomone, gali būti nurodomi kaip šalies trūkumai komitete.

„Tikrai nemanau, kad Kauno paraiška galėtų būti atmesta, manau, pačiu blogiausiu atveju ten reikės kažką tobulinti. Bet Rusijai pirmininkaujant mes tiesiog nedalyvaujame procese su visomis išplaukiančiomis pasekmėmis“, – kalbėjo ministras.

Kaunas yra pateikęs UNESCO Pasaulio paveldo centrui Paryžiuje nominacinę paraišką „Modernusis Kaunas: Optimizmo architektūra, 1919–1939 m.“ dėl įtraukimo į Pasaulio paveldo sąrašą.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

čeburaška dabar tikras lietuvis. belytis

kažkodėl čia bureškos nieko nepirsnojo kai jankiai, britai ir kiti smulkūs natosų graužikai Iraką griovė, žmones šimtais tūkstanąių žudė. Tai nereiškia kad karas krapuose gėris. Bet kiek laiko krapai Donbase žudė? Natosai serbam tiek neleido.

tokią

gražią Kauno panoramą užgožė ......... matyt vėl COVID-19 artinasi

daktare čeburaschka,

ne jūsų suppistas reikalas ,su kuo ir už ką mes .Graudžiai juokinga kai Junesco vadovauja atstovai šalies griaunančios kitą šalį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS