Mokslininkų ir ekologijos aktyvistų komanda ketina apeiti Baltijos jūrą | KaunoDiena.lt

MOKSLININKŲ IR EKOLOGIJOS AKTYVISTŲ KOMANDA KETINA APEITI BALTIJOS JŪRĄ

  • 13

Mokslininkų, visuomenininkų ir ekologijos aktyvistų komanda kitąmet planuoja apeiti Baltijos jūrą, siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į „avarinę“ jos būklę.

Šeštadienį Kaune, Žalgirio arenos pakrantėje, vyks ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją!“ pristatymas.

Šio žygio sumanytojas ir vedlys – gamtosauginės prezidento Valdo Adamkaus premijos laureatas, visuomenininkas Giedrius Bučas.

Aplink Baltijos jūrą aštuoniose valstybėse ekspedicijos dalyviai kasdien pėsčiomis žygiuos kone visus 2024 metus. Startas planuojamas vasario mėnesį, finišas – gruodžio.

Keliaujant bus gilinamasi į Baltijos jūros būklę: biologinę įvairovę, nevietines rūšis, komercinių žuvų išteklius, eutrofikaciją, jūros dugno trikdymo lygį, teršalus ir šiukšles, povandeninį triukšmą. Gautos išvados pasitarnaus toliau saugant Baltijos jūrą.

Šeštadienio renginyje bus pristatyta ir G. Bučo sukurta meninė instaliacija „Jūra prasideda čia“.

„Instaliacija noriu paprastai ir aiškiai parodyti, kokie daiktai bei mūsų įpročiai teršia Baltijos jūrą. Kažkas kūrinyje pamatys skalbimo mašiną, kažkas vonią, tai galbūt pakvies stabtelti perskaityti aprašymų tekstus, įkvėps tose srityse įpročius keisti tvaresniais“, – sakė G. Bučas.

Instaliacija noriu paprastai ir aiškiai parodyti, kokie daiktai bei mūsų įpročiai teršia Baltijos jūrą.

Anot jo, Baltijos jūra šaukiasi pagalbos, kenčia nuo eutrofikacijos (ekosistemos kitimo, sukelto cheminių maisto medžiagų pertekliaus), turi vieną didžiausių pasaulyje „negyvųjų zonų“. Tai dėl taršos susidarę plotai, kuriuose yra labai mažai deguonies. Dėl to šiose zonose išnyko gyvūnai ir augalai. Šių zonų plotas Baltijoje užima maždaug tiek, kiek visa Lietuva.

„Plauname indus, tręšiame veją, prausiamės, skalbiame su sintetinėmis priemonėmis ir retas susimąstome, kad visa tai niekur nedingsta, nuteka į dirvožemį, upes, galiausiai, jūrą, teršia ir žaloja ją“, – teigė G. Bučas.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

teisingai

tik tegu nepamiršta pasiimti šiukšlių maišų, bus ką rinkti.

Keista

kai didžiuliai gaisrai sprogstančios gamyklos ir laboratorijos Ukrainoje ar Amerikos, Kinijos, Indijos neprisijungimas prie tarptautinės taršos mažinimo programos niekam nekelia pergyvenimų dėl ekologijos o va karvių bezdalai Olandijoje ar kokia nevalų meškeriotojų palikta šiukšlė prie Marių jau yra nusikaltimas. O jei nerūšiuoji šiukšlių iš maisto gamintojų pakuočių ir nesudedi atskirai kur plastmasė o kur popierius ar stiklas tai tu visiškas nusikaltėlis..:D) Gentviliokas okupavęs Aplinkos ministeriją jau ketvitrą karta uždėjo tokį pat taršos mokestį bet kaip jis nueis taršos mažinimui nesiteikė paaiškinti

Greenpeace

Greenpeace aktyvistai-mokslininkai nustate, jog Saturno ziedai sunyks po 200mln metu ! Nebukime abejingi, susitelkime visi kartu kad issaugoti Saturno ziedus ! Saskaitos nr: LT## #### #### ####. Kiekvienas inasa svarbus !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS