Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet | KaunoDiena.lt

MONSTRO GALAS: APLEISTO VIEŠBUČIO NEBELIKS DAR ŠIEMET

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Neigiama miesto įvaizdžio dalimi tapęs apleistas "Britanikos" viešbutis dar šiemet turėtų būti nušluotas nuo žemės paviršiaus. Gauti visi reikiami leidimai. Sovietmečiu statyto vaiduoklio vietoje iškils kur kas mažesnis pastatas.

Neliks per kelis mėnesius

Daugelį metų bergždžiai pukšėję verslininkai ir architektai pagaliau triumfuoja. Rudenį sklype, esančiame prie Kęstučio ir A.Mickevičiaus g. sankryžos, pagaliau užvirs darbai. "Viskas labai stipriai juda į priekį", – situaciją apibūdino architektas Gintautas Natkevičius.

"Labai gerai, kad jį planuojama griauti, – pareiškė savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius. – Norėjome, kad tik kas nors ten būtų daroma."

Kelis dešimtmečius merdėjęs pastatas bus išardytas. Dar šiemet iš jo turėtų nelikti nė ženklo.

Griovimo darbams jau gauti visi reikiami leidimai. Kol kas "Britanikos" viešbučio teritorijoje – įprastas štilis. Laukiama, kol pajudės derybos su potencialiais šioje vietoje iškilsiančio naujo pastato nuomininkais.

Kol kas griozdo ramybę trikdo tik nelegalūs įsibrovėliai: nuotykių ir romantikos ieškantys paaugliai, jaunimas arba prieglobsčio neturintys benamiai.

Kainuos milijonus

Ilgai kalbėta, esą šis pastatas bus rekonstruotas, bet dabar galutinai nuspręsta – sovietmečiu statyto monstro neliks. "Toks sprendimas priimtas ne šiaip sau: nėra nuotaikos, griauname, o po ilgų derybų ir skaičiavimų", – kalbėjo architektas. Abi išeitys – griauti arba rekonstruoti – reikalautų didžiulių investicijų.

"Tai yra didžiulis pastatas. Nėra paprasta jį nugriauti. Aplink yra gyventojų, tad reikia atsižvelgti ir į būsimą triukšmą, ir į dulkes", – vardijo architektas.

Anksčiau skaičiuota, kad nugriauti šį monstrą prireiks apie 3 mln. litų. Dabar ši suma šiek tiek sumažėjo, bet vis tiek liko įspūdinga.

Pastato rekonstrukcija kainuotų dar brangiau. Viešbutis pastatytas nekokybiškai, neracionaliai išdėstytos ir suplanuotos patalpos. Kambariai labai maži, žemi. Daug ir plačių koridorių, praėjimų, kitų nereikalingų erdvių. "Be to, būtų sunku kokybiškai atlikti apdailą ir panašiai", – kalbėjo pašnekovas.

Pasak G.Natkevičiaus, statant naują pastatą bus stengiamasi panaudoti senojo statybines medžiagas. Jis būtų griaunamas palaipsniui. Pravers metalas, armatūra ir betonas.

"Atsiranda technologijos, kaip betono skaldą sutrupinti, sumalti ir iš jos vėl statyti. Taip bus galima sumažinti statybos išlaidas", – kalbėjo architektas.

Mažesnis pastatas

Verslininkų planai – nugriauto viešbučio vietoje iškils mažesnis pastatas. Toks sprendimas priimtas, suskaičiavus, kad didžiuliam monstrui būtų sunku rasti operatorių.

Tad nuspręsta vietoje 46 m aukščio vaiduoklio statyti 26 m  naujoką, jį išskaidant dalimis. Taip 27 tūkst. kv. m ploto patalpos sumažės iki 18 tūkst. kv. m.

Keisis ne tik aukštis, bet ir paskirtis. Vietoje viešbučio atsiras biurų pastatas su butų korpusu ir požemine automobilių stovėjimo aikštele.

"Naujasis pastatas bus trijų tūrių. Prie Kęstučio g. bus dalis, skirta biurams. Į kvartalo gilumą iškils dviaukštis biurų korpusas su vidiniais kiemeliais. Išilgai pagal senąjį pastatą bus penkių aukštų gyvenamasis korpusas", – aiškino G.Natkevičius.

Architektas pastatui parinko santūrią išvaizdą ir lakoniškas formas. Didžiulė teritorija bus apstatyta šviestuvais, dalį jos planuojama apželdinti, kitą – grįsti akmens trinkelėmis, pastatyti suoliukų.

"Tai bus lyg miestas mieste", – palygino G.Natkevičius. Bus atsižvelgiama ir į patogią teritorijos strateginę vietą.

"Tuo sklypu einant tiesiai galima išeiti į Laisvės al. arba į A.Mickevičiaus g., tiesiai prieš pat Karininkų ramovę. Bandysime išnaudoti tokią pėsčiųjų sankryžą", – vylėsi architektas.


Komentaras

Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus

Pritariu sprendimui griauti šį pastatą. Dėjome daug pastangų, kad tik neliktų tų monstrų, nes jie yra visiems kauniečiams įkyrėję iki gyvo kaulo. Jau 20 metų, kai miestas bando tvarkytis, bet tie kaip monumentai vis dar tebestovi. Jie yra tarsi bejėgiškumo, neįgalumo simbolis. Darko miesto siluetą, nes yra per dideli, merdintys. Kartu su architektu G.Natkevičiumi dėl "Britanikos" esame sudeginę daug kalorijų, bet tarpusavyje nereikėjo stumdytis alkūnėmis, ieškoti kompromisų. Teritorija – didžiulė. Eikite ir darykite. Blogiau, nei yra, nebus. Nekilo problemų ir dėl aukštingumo. Pagal reikalavimus šioje teritorijoje galima statyti ne aukštesnius kaip 26 m. pastatus. Aukštesnio nenori ir jie patys.


Traukia nelaimes

Visuomenei kelia nerimą ne tik tai, kad apleisti pastatai bjauroja miestą, bet ir juose įvykstančios nelaimės.

Pernai gegužę prie "Britanikos" viešbučio skubėjo ir ugniagesiai, ir medikai.

Jie gelbėjo nuo stogo į šachtą įkritusį jaunuolį. Po didelių pastangų iškeltas vaikinas dar ilgai gydėsi per nelaimę lūžusią koją.


Savivaldybė prarado milijonus?

Keturiolikos aukštų, 500 vietų viešbutis Kęstučio g. pradėtas statyti 1986 m.

Dar 1998 m., kai Kaunui vadovavo konservatorius Henrikas Tamulis, dėl nebaigto viešbučio statybos su bendrove "Britanika" savivaldybė pasirašė jungtinės veiklos sutartis. "Britanikos" atstovai  žadėjo ne tik baigti įspūdingo tūrio keturiolikos aukštų statinį, bet ir nudažyti Kauno rotušę.

Per daugiau nei dešimtmetį nebuvo įvykdytas nė vienas procentas įsipareigojimų, "Britanika" ėmė valdyti 80 proc. puikioje vietoje esančio objekto akcijų, o savivaldybei liko vos 20 proc.

Ekonominės policijos pareigūnai stebėjosi, kad didžiulių investicijų reikalaujantis statinys buvo patikėtas padėvėtais ir naujais drabužiais prekiaujančiai bendrovei "Britanika", kuri iš savivaldybės nuomojosi Vytauto pr. esančią nedidelę parduotuvę. Beje, nuomininkai neatrodė turtingi – savivaldybei nesugebėjo mokėti net nuomos mokesčio.

Savivaldybėje būta bandymų teisiniais keliais susigrąžinti nebaigtą statyti viešbutį, bet viskas netikėtai nutrūko.

2007 m. paskelbta, kad su "Britanika" pasirašyta taikos sutartis mainais į įsipareigojimus, jog pastatas bus atnaujintas iki 2010–2011 m. Vis dėlto ir šis planas netapo realybe. Viešbutis visam laikui išslydo iš savivaldybės rankų.

Savivaldybei liko tik trupiniai – per aukcioną už 2,73 mln. litų pavyko parduoti likusias 20 proc. akcijų. Galima tik spėlioti, kiek savivaldybė prarado milijonų, neaiškiais būdais atidavusi 80 proc. akcijų.

GALERIJA

  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
  • Monstro galas: apleisto viešbučio nebeliks dar šiemet
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Apygardos Prokurorai

Buvo parasyta kad bus nugriautas pastatas bet jis stovi dar vis kaip brangus paminklas buvusiu politiku biurokratizmo ir korupcijos Laisvei Kaune

jongalvis

o kodel ten neirengti savivaldybes?biurokratu tiek priveise, kad toks pastatas butu kaip tik.

si

Centre biurų tikra trūksta, tad būtų puiku, jei atsirastų naujas biurų kompleksas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS