Gimdyvė ligoninėje pasijuto nesaugi: atvykstu sveika, o namo ne tik su kūdikiu, bet ir COVID-19? | KaunoDiena.lt

GIMDYVĖ LIGONINĖJE PASIJUTO NESAUGI: ATVYKSTU SVEIKA, O NAMO NE TIK SU KŪDIKIU, BET IR COVID-19?

Su "Kauno diena" susisiekusi moteris yra įsitikinusi – gimdyti atvykusi sveika nėščioji namo gali parsivežti nemalonią dovanėlę – koronavirusą. Medikai tikina, jog tokių atvejų, kad gimdyvės užsikrėstų ligoninėje, nėra buvę.

Trise vienoje palatoje

"Ar jūs žinote, kad pačios Kauno klinikos gali platinti koronavirusą? Atvažiavusioms gimdyti moterims atliekamas COVID-19 testas – dėl to viskas gerai, tokios taisyklės, bet jeigu nėra skubių gimdymų, gimdyvės uždaromos izoliacinėje palatoje trise laukti koronaviruso testo rezultato, pačios nežinodamos – serga ar ne", – piktinosi Kristina.

Pašnekovė nerimąstingai svarstė: jei po paros sulaukus COVID-19 testo rezultato paaiškėja, kad, pavyzdžiui, dvi gimdyvės, buvusios trivietėje izoliacinėje palatoje, yra užsikrėtusios, o trečioji – ne, kas gali garantuoti, kad ji nuo jų taip pat neužsikrės.

"Paklausiau, ar tai – normalu, kad vienoje palatoje izoliuojamos trys gimdyvės, kurios nežino, ar serga koronavirusu, sakė, kad nenormalu, bet nežino, ką daryti. Juk Kauno klinikose dažniausiai guli moterys, kurių nėštumas – rizikingas. Namie yra senyvo amžiaus tėvai, mažylė, tai atsakė: "Nieko nepadarysi – tik taip yra dabar. Manau, situacija tikrai nenormali", – įsitikinusi moteris.

Asociatyvi / freepik.com nuotr.

Laikosi reikalavimų

Komentuodamas Kristinos papasakotą situaciją Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas sakė, kad, pagal šiuo metu galiojančią Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) tvarką, atvykę dėl planinių paslaugų ir stacionarizuojami pacientai, nejaučiantys COVID-19 būdingų simptomų ir neatitinkantys epidemiologinių infekcijos kriterijų, tyrimo dėl COVID-19 atsakymų gali laukti toje pačioje palatoje.

"Visos į Akušerijos ir ginekologijos kliniką atvykstančios pacientės, nejaučiančios COVID-19 infekcijai būdingų simptomų ir neturėjusios kontakto su ligoniu, stacionarizuojamos į dvivietę palatą. Esant išskirtinių atvejų, kai per dieną į Gimdymo ir Akušerijos skyrius atvyksta daugiau nei šešiolika pacienčių, jos guldomos į trivietes palatas. Visos šios palatos turi sanitarinius mazgus, todėl pacientėms nereikia kontaktuoti su kitais žmonėmis ar lankytis bendrose erdvėse. Į ligoninę atvykusios nėščiosios ir gimdyvės raštu įsipareigoja, kad visą laiką dėvės apsauginę veido kaukę ir laikysis kitų higieninių reikalavimų", – teigė jis.

Užsikrėtimo atvejų nebuvo

Pašnekovas tvirtino: tokių duomenų, kad gimdyvė COVID-19 infekcija užsikrėstų ligoninėje nuo medikų ar palatos kaimynės, neturi.

Jeigu visos pacientės tinkamai dėvi apsauginę veido kaukę ir laikosi kitų taisyklių, tikimybės užsikrėsti infekcija praktiškai nėra.

"Jeigu visos pacientės tinkamai dėvi apsauginę veido kaukę ir laikosi kitų taisyklių, tikimybės užsikrėsti infekcija praktiškai nėra", – įsitikinęs jis.

Pasak M.Kliučinsko, jeigu į Gimdymo skyrių atvyksta moteris, kuri jau žino, kad yra užsikrėtusi COVID-19 infekcija, ar jaučia bent vieną infekcijai būdingą simptomą, yra nedelsiant izoliuojama vienvietėje palatoje.

Tokia pati tvarka, esą, taikoma ir moterims, kurioms COVID-19 tyrimo teigiamas atsakymas nustatomas ligoninėje.

"Per visą šį karantino laikotarpį ligoninėje yra buvę pavienių atvejų, kai dvivietėje palatoje vienai iš moterų nustatoma COVID-19 infekcija. Tokiu atveju ji iš karto izoliuojama vienvietėje palatoje, personalas sveikatos priežiūros paslaugas tokiai pacientei taip pat teikia pagal iš anksto numatytas rekomendacijas, ligoninės vidaus tvarką, dėvi atitinkamo lygio apsaugos priemones", – detalizavo Kauno klinikų atstovas.

COVID-19 – nuo mamos

Įdomu tai, kad vadovaujantis Lietuvos akušerių ginekologų rekomendacijomis, po gimdymo naujagimis neatskiriamas nuo mamos, jis žindomas, nepaisant to, ar moteris užsikrėtusi COVID-19 infekcija, ar ne.

Profesoriaus pateiktais duomenimis, nuo spalio ligoninėje COVID-19 infekcija buvo nustatyta dviem naujagimiams, kurie ja užsikrėtė nuo sergančios mamos.

Asociatyvi / freepik.com nuotr.

M.Kliučinskas pridūrė, kad visos moterys ir naujagimiai, kurių sveikatos būklė nereikalauja tolesnio gydymo ligoninėje, yra išleidžiami į namus. O tos, kurioms buvo patvirtinta COVID-19 infekcija, išvykdamos namo pasirašo sutikimą izoliuotis pagal SAM nustatytus reikalavimus.

39 koronaviruso atvejai

Pasak Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovo, nuo antrojo karantino pradžios Kauno klinikose gimdė 387 moterys, ligoninėje gimė 405 naujagimiai.

Šiuo laikotarpiu Akušerijos ir ginekologijos klinikoje buvo nustatyti 39 COVID-19 infekcijos atvejai: dvylika atvejų ginekologine patologija sergančioms pacientėms, du atvejai gimdyme dalyvaujantiems vyrams, 25 atvejai – nėščiosioms ir gimdyvėms.

Trims nėščiosioms, sergančioms COVID-19 liga, pasireiškė sunki jos forma – diagnozuota virusinės kilmės pneumonija su deguonies poreikiu, tačiau visos moterys pasveiko. Visais kitais atvejais, profesoriaus teigimu, COVID-19 infekcija nustatyta moteriai atvykus į ligoninę ar išryškėjo per pirmas dienas nuo stacionarizavimo pradžios.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Va Tau

pirma pradekit nuo saves, kodel devit kaukes netinkamai, kad burna uzsidenget tai jus vadinasi neuzkresit kitu ar patys apsikresit????? cia buvo retorinis klausimas.... pats vazineju viesuoju transportu ir matau kaip zmones devi kaukes, nosis neuzdengta bet ciaudi smarkiai, ir maza to net neprisidengia, ir jus galvojat kad taip neplinta virusas? dar ir kaip plinta.... kita atvaziave is svetimos salies argi jus izoliuojates, o gi ne, jus dar aplankot velniai zino kiek vietoviu ir zmoniu, nekalbant kad iskart stengiates darytis testa, kol patiem nepasidaro blogai tol jus platinat virusa, o tik paskui visa gerkle rekiat kodel jums nieks nepadeda ar kodel vyriausybe to nesukontroliuoja.... PRADEKIT NUO SAVES.....

jei užsikrečiama ligoninėse,reiškia tyrimai neatliekami greiti,patalpos nedezinfekuojamos po kiekvieno užsikrėtusio išvažiavimo, bordakas ,nėra atsakomybės tose ligoninėse, o paskui dejuoja kad sergančių daug,nėra kam dirbti ir tt . O kodėl ligoninėse nėra greitujų testų nors darbuotojams, bet ir ligoniams kad neplistų epidemija,kur ministerija,kur ligoninių vadovybės????? miega pasiskiepyje...

Va Tau

ka cia pezat?.... viena testo atsakymas gaunamas per nepilna para, priklauso nuo uzimtumo. Antra nedarbinguma gauni ~14d skaiciuojant savaitgalius, beto po teigiamo testo vel daryt testa nera prasmes nes antikuniai ar kaip ten jie, islieka organizme ilgai nors tu ir sveikas, bet testas vistiek rodys kad tu uzsikretes..... Trecia namie gymdyt gali tik priziurint specialistei, ne "mociutei", kuri sutiko ir atsako uz viska kas ivyks, kitu atveju gali but patrautas i baudziamaja atsakomybe.... yra niuansu kai to isvengt negalima buvo....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS