Naujas turizmo sezonas – su laivais, aitvarais ir dviračiais | KaunoDiena.lt

NAUJAS TURIZMO SEZONAS – SU LAIVAIS, AITVARAIS IR DVIRAČIAIS

Plaukimas į Kadagių slėnį, vandenlenčių parkas Kulautuvoje, Tiškevičių apelsinų sriuba, gintaro istorijos, simbolinės kurortinių miestelių jungtuvės. Tokios naujovės šį turizmo sezoną bus siūlomos Kauno rajone.

Plukdys į Kadagių slėnį

Viena didžiausių naujienų šį turizmo sezoną – laivybos maršrutas iš Kauno marių prieplaukos į Kadagių slėnį ir atgal. Planuojama, kad nuo gegužės 13 d. laivas iš Kauno marių prieplaukos kiekvieną šeštadienį pajudės 10 val. ryto. Kelionė turėtų trukti apie 4,5 val. Maršruto organizatoriai, bendradarbiaudami su Kauno marių regioninio parko lankytojų centru, Kadagių slėnyje, kuris pasiekiamas gražiausiu pažintiniu taku Lietuvoje, ruošiasi pasiūlyti įvairias edukacijas, trumpas ekskursines programas.

Nuo gegužės jau įprastais maršrutais – iš prieplaukos prie Vytauto bažnyčios į Kulautuvą ir Raudondvarį – plukdys laivai "Tolstojus" ir "Kaunas". Atplaukusiųjų Raudondvario dvare lauks grafienė Rozalija arba jos kameristė Felicija, pasidalysiančios dvaro ir grafų Tiškevičių gyvenimo subtilybėmis.

Kas naujo Raudondvaryje?

Raudondvario dvare neturėtų nusivilti ir jau girdėjusieji Rozalijos ir Felicijos pasakojimus. Dvaro menų inkubatoriuje kuriantys menininkai ir amatininkai yra pasiruošę pasidalyti kūrybos paslaptimis edukacinėse programose. Pasak Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro (TVIC) direktorės Aistės Plūkaitės, Raudondvario dvare paruoštų edukacinių programų spektras pastaruoju metu itin išsiplėtęs: "Čia, rekonstruotame dvaro žirgyno pastate, liejamos žvakės, gaminamas muilas, gilinamasi į gintaro istoriją, galima pasigaminti savo gintarinį papuošalą ar keramikos dirbinį, išmokti dekupažo subtilybių, susikurti originalių šilkinių aksesuarų."

Dvaro pilyje įsikūręs Kauno rajono muziejus pristato šio krašto garsiausias asmenybes ir meno kūrinių parodas. Kai kurių pasaulinio garso menininkų darbai iš užsienio į parodas Raudondvaryje atkeliauja aplenkdami garsiausias šalies ekspozicijų sales. Didžiausia Kauno rajono muziejaus siūloma naujiena, itin didelio susidomėjimo sulaukusi tarptautinėje turizmo parodoje Vilniuje "Adventur 2017" – teatralizuota programa, kurioje Raudondvario dvaro istorija pristatoma kitaip, be to, siūloma paskanauti egzotiškos grafo Tiškevičiaus apelsinų sriubos.

Nuotykius siūlančios lenktynės

Ekstremalesnių pramogų mėgėjai laukiami Jadagoniuose, Zapyškio seniūnijoje, įsikūrusiame pramogų parke eXpedicija.lt. Jei į čia esančią aukščiausią Baltijos šalyse dirbtinę Pagonijos uolą jau ne kartą esate įkopę, leidęsi į orientacinius žygius, galite išbandyti purvo trasas arba multinuotykines lenktynes.

"Šios lenktynės tapo viena populiariausių mūsų siūlomų pramogų. Komandomis suskirstytas kolektyvas užrištomis akimis išvežamas į vietą x, iš kurios be ryšio priemonių turi kuo greičiau ir pigiau grįžti į pradinę vietą, pakeliui aplankant nurodytus taškus. Keliauninkai gali pasitelkti įvairias transporto priemones: traukinius, lėktuvus, vandens transportą, kelionę autostopu", – intrigavo pramogų parko atstovė Neringa Paukštienė. Tokios lenktynės rengiamos ne tik Kauno rajone – visoje Lietuvoje.

Vandenlenčių parkas Kulautuvoje

Nuo gegužės 1 d. lankytojų lauks ir vandenlenčių parkas "DOCK7" Noreikiškėse, Graužės tvenkinyje, su šuoliams į orą skirtais tramplinais. Ringaudų seniūnijoje įsikūręs vandenlenčių parkas laukia ne tik ekstremalų: dar praėjusią vasarą jame apsilankė nemažai naujokų, pirmą kartą stojusių ant vandenlentės. Šiemet naujokams sąlygos dar palankesnės, mat įrengta antroji kabelių linija, skirta vaikų bei pradedančiųjų treniruotėms.

"Ši trasa trumpesnė, mokomoji. Čia esančios figūros – mažesnės, paprastesnės, jas lengviau peršokti", – pasakojo parko įkūrėjas Dovydas Rekštys.

Vandens sporto entuziastas gegužės pabaigoje planuoja atidaryti ir naują vandenlenčių parką Kulautuvos karjere. "Čia mes įrengiame dviejų trasų vandenlenčių parką su poilsio zona, kurioje bus galima pažaisti tinklinį, biliardą, veiks kavinė, paplūdimyje įrengsime gultus. Čia lauksime ne tik norinčiųjų plaukti vandenlentėmis – ir tų, kurie norės tiesiog gerai praleisti laiką paplūdimyje", – užsiminė D.Rekštys.

Kviečia pabuvoti pelkėje

Kauno marių regioninis parkas vaikus ir suaugusiuosius vilioja edukacinėmis programomis, kuriose iš arti ir su meile pristatomi parko gamtos turtai: augalai, paukščiai, gyvūnai, vandens ekosistemos ir tai, kas yra po žeme. Lankomiausios parko vietos – Kadagių slėnio takas, Žiegždrių geologinė atodanga, Dubravos rezervatinė apyrubė, Girionių parkas. Per dalį šio parko, kur auga ir saugojami, retų rūšių medžiai, ir miško medžiai, driekiasi Pakalniškių ekologinis takas. Leidęsi į žygį šiuo taku, aplanko tufų buveinę, sufozinius cirkus, Vaišvydavos blindažą.

Viena populiariausių parko siūlomų programų – "Atradimai pelkėje". Tai edukacinė išvyka į Dubravos rezervatinę apyrubę, kurioje galima iš arti susipažinti su pelkių ekosistema.

Programas, kuriose susipažįstama su žemės gelmių paslaptimis Žiegždrių geologiniame take ar Pakalniškių take, atradimus pelkėje dažniausiai renkasi šeimos su vaikais.

Mėgstančiųjų ilgus pasivaikščiojimus gamtoje laukia ir pėsčiųjų takai kitose pakaunės vietose: Kulautuvos sveikatingumo takas, Šaltinių takas Kačerginėje, Jadagonių ekologinė trasa Zapyškio seniūnijoje.

Startą duos aitvarai

Naujajam pakaunės turizmo sezonui tradiciškai startą duos aitvarų festivalis "Tarp žemės ir dangaus" Zapyškyje. Šventėje, vyksiančioje gegužės 13 d. prie senosios Zapyškio bažnyčios, į orą vėl kils šimtai aitvarų. Šventėje dalyvausiantis kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius patars, kaip tinkamai susiplanuoti keliones, pristatys naujausias turizmo tendencijas.

Čia bus pristatyti ir Kauno rajono TVIC išleisti naujausi turistiniai leidiniai apie Kauno rajoną.

"Trumpame kelionių gide "Kauno rajonas. Pažink savo kraštą" rasite visą naudingą informaciją apie turizmą Kauno rajone: pagrindinius renginius, lankytinas vietas, dviračių ir pėsčiųjų maršrutus, organizuojamas ekskursijas ir edukacijas, apgyvendinimo, maitinimo įstaigas ir kitą naudingą informaciją. Lankstinuke "Raudondvario dvaras. Pažink savo kraštą" rasite trumpą informaciją apie tai, kas siūloma turistams šiame dvare. Be šių leidinių, TVIC toliau platina Kauno rajono žemėlapį "Pažink kraštą, kuriame gyveni" – jame sužymėta 60 lankytinų Kauno rajono vietų. Išleisti ir Kulautuvos, Kačerginės, Raudondvario, Vilkijos seniūnijų žemėlapiai su pažymėtais lankytinais objektais", – pasakojo A.Plūkaitė.

Įsigyti nemokamų leidinių ir gauti informacijos apie Kauno rajoną galima Raudondvario dvare įsikūrusiame Kauno rajono TVIC biure. Centro darbuotojai šiemet ruošiasi pratęsti tradiciją – toliau organizuoti pėsčiųjų žygius. "Praėjusiais metais daug dėmesio sulaukėme keliaudami partizanų takais iš Ežerėlio į partizanų žeminę. Šįmet žygis bus susijęs su piliakalnių metais – rudeniop planuojame aplankyti Raudondvario seniūnijos Bernatonių piliakalnį", – užsiminė TVIC direktorė, kol kas neatskleisdama žygio temos.


Komentaras

Valerijus Makūnas

Kauno rajono meras

Esu įsitikinęs, kad per keletą artimiausių metų turizmas mūsų krašte įgaus didelį pagreitį. Tam atsirado naujų prielaidų. Neseniai kartu su Kauno miesto savivaldybe pasiekėme puikią pergalę – tarptautinė komisija paskelbė Kauną 2022 m. Europos kultūros sostine. Per keletą metų bus daug investuota ne tik į kultūros, bet ir turizmo infrastruktūrą.

Dar vienas reikšmingas įvykis: Kulautuva, Kačerginė ir dalis Zapyškio gavo kurortinės teritorijos statusą. Visa tai įgalins pritraukti daugiau lėšų į turizmo sektorių.

Savivaldybė yra pasiryžusi tęsti Mažojo pakaunės turizmo žiedo darbus. Dviračiais jau galima numinti iki Kulautuvos. Kačerginės dviračių taką pratęsime iki Zapyškio.

Šį pavasarį, galbūt per Zapyškio aitvarų festivalį, planuojame simbolines visų trijų kurortinių miestelių jungtuves. Su kapitonu Rimantu Mažukna ir projektų vadovu Mindaugu Žiedeliu aptarėme galimybes ties Zapyškiu ir Kulautuva paleisti keltą, kuriuo galėtų per Nemuną persikelti pėstieji ir dviratininkai. Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad šie du vyrai ryžosi plukdyti poilsiautojus ir Kauno mariose – į Arlaviškių Kadagių slėnį.

Dėsime daug pastangų, kad būtų sutvarkytos Nemuno pakrantės ir piliakalniai, kurių Kauno rajone stūkso net 22.

Daug metų kartu su Kauno miesto savivaldybe remiame turistinį laivo "Tolstojus" maršrutą iš Kauno į Kulautuvą. Vis labiau populiarėja plaukiojimas plokščiadugniais laiveliais Nevėžyje. Svarstome galimybes įrengti mažųjų laivų uostą ties Šilelio kaimu arba Kačerginėje.

Turime daug gražios gamtos, tačiau turiningam poilsiui to nepakanka, reikia sutvarkytų laisvalaikio vietų, pramogų, įvairesnių paslaugų. Džiaugiuosi, kad į vykstančius pokyčius reaguoja ir verslas. Kulautuvos karjere netrukus įsikurs vandenlentininkai.

Pernai Kačerginėje atidaryto viešbučio "Kankorėžis" šeimininkai nesiskundžia lankytojų trūkumu. Jau šią vasarą duris atvers ir ekonominės klasės viešbutis šalia Karmėlavos oro uosto.

Dėsime daug pastangų, kad būtų sutvarkytos Nemuno pakrantės ir piliakalniai, kurių Kauno rajone stūkso net 22. Pyplių piliakalnį planuojame sutvarkyti jau šiemet. Tikiuosi, kad pagaliau pajudės ir Lietuvos bažnyčių motina vadinamos Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios restauravimo ir aplinkos tvarkymo darbai.

Vis labiau savo veiklą aktyvina Raudondvario dvaro pilyje įsikūręs Kauno rajono muziejus ir jo filialai Vilkijoje, Babtuose, Bernatonyse; parengtas ir bus įgyvendintas Tado Ivanausko sodybos Obelynėje sutvarkymo projektas.

Pakaunėje yra daug unikalių dalykų. Pyplių kaime veikia lietuviškos duonos kepimo mokykla, Jadagoniai garsėja tarptautinėmis šunų kinkinių varžybomis, Saliuose galima apžiūrėti sovietmečiu veikusią pogrindinę spaustuvę. Visame krašte yra daug vietų, susijusių su kovomis už Lietuvos laisvę. Tikiu – Europai ir pasauliui visa tai gali būti įdomu.

GALERIJA

  • Pasak A.Plūkaitės, Raudondvario dvare siūlomų edukacinių programų spektras pastaruoju metu itin išsiplėtęs.
  • Domeikavos seniūnijos Salių kaime galima apžiūrėti sovietmečiu veikusią požeminę pogrindžio spaustuvę.
  • Viktoro Reklaičio viloje įsikūrusioje Kačerginės seniūnijoje naudingos informacijos apie miestelį ir visą Kauno rajoną turistai gali rasti jau dabar.
  • Apelsinų sriubos pristatyme Raudondvario pilyje grafienė Rozalija ir grafas Benediktas Henrikas Tiškevičius pokštavo kartu su „Metų kaunietė 2016“ Dalia Jatautaite.
  • Būdai: multinuotykinių lenktynių dalyviai maršrutą bando įveikti plaukte, skriste, pėsti ir važiuoti.
  • V.Makūnas su R.Mažukna <span style=color:red;>(kairėje)</span> aptarė galimybes ties Zapyškiu ir Kulautuva paleisti nedidelį keltą, kuriuo per Nemuną galėtų persikelti pėstieji ir dviratininkai.
  • Vandenlentininkai netrukus įsikurs ne tik Graužės tvenkinyje Ringaudų seniūnijoje, bet ir Kulautuvos karjere.
V. Raupelio ir E. Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Zita

Aitvarai ir pramogos vaikams gerai!

susirūpinęs vilnietis

Šaunu, kad viskas plečiasi, Kauno rajonas tempiasi, stiebiasi, o šis šaunuolis kapitonas spėja visomis kryptimis paplukdyti, aprodyti mūsų gražią Lietuvą. Norėtumėm jį matyti su savo laivais Vilniuje, Trakuose, gal dar ir Druskininkuose, nes ten plaukioja jau gerokai pagyvenę laivukai... Tikrai džiaugtųsi žmonės galėdami taip pigiai paplaukioti ir tiek daug pamatyti.

Vietinis

Tai nesupratau Kulautuvoje vandenlenciu parkas Noreikiškėse kažkoks marazmas,taip kaip Gedimino pilis Kaune
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS