Nauji horizontai itin gabiems mokiniams Kaune: duris atveria universitetai ir teatrai | KaunoDiena.lt

NAUJI HORIZONTAI ITIN GABIEMS MOKINIAMS KAUNE: DURIS ATVERIA UNIVERSITETAI IR TEATRAI

  • 2

Po karantininės pauzės Kaunas pratęsė unikalų projektą Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Tarpdisciplininės itin gabių mokinių ugdymo programos tikslas – sistemingai ir įvairiapusiškai lavinti 3–11 klasių mokinius su aukštesniu IQ. Net 8 aukštojo mokslo įstaigose ir teatruose integralius mokslus tęs apie 170 vaikų, kurių ugdymą pernai pavasarį sustabdė pandemija. Taip pat startuoja atranka į laisvas vietas 2022 metams.

Studentų batuose – mokiniai

„Kaunas gali didžiuotis turėdamas itin talentingų ir sumanių vaikų, kuriems mokyklinė programa yra gerokai per lengva. Norint, kad jie ir toliau tobulėtų bei įgytų naujų žinių, sudarome sąlygas visapusiškam ir įdomiam ugdymui.

Tarpdisciplininė itin gabių mokinių programa leidžia vaikams išbandyti „studentiškus“ batus, suvokti, kaip atskiros mokslo sritys persipina ir gali būti naudojamos kasdieniame gyvenime. Tai padeda ne tik plėtoti prigimtinius jų gebėjimus, bet ir pilnai atskleisti kiekvieno vaiko potencialą“, – kalbėjo Kauno mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Savivaldybės inicijuota itin gabių vaikų programa sudaryta iš užsiėmimų, ugdančių asmenybinius mokinių gebėjimus ir integraliai derinant skirtingas mokslo kryptis: matematiką, gamtos, socialinius, humanitarinius mokslus bei sportą ir menus. Jaunuoliams skirtos paskaitos sudaro 60 akademinių valandų per mokslo metus, o užsiėmimai vyksta 4 kartus per mėnesį.

Tarpdisciplininės itin gabių mokinių ugdymo programos veiklas koordinuoja Kauno švietimo inovacijų centras. Centro direktorė Rasa Bortkevičienė džiaugiasi inovatyvia projekto metodika, papildomais užsiėmimais, kurie leidžia mokiniams ugdytis asmenines kompetencijas pagal ugdymosi poreikius, patirtį, prigimtines galias, charakterio savybes.

Projekto edukatoriais dirba savo sričių profesionalai – patyrę akademikai bei scenos profesionalai. Programos partneriai – Kauno technologijos, Lietuvos sveikatos mokslų, Lietuvos sporto, Mykolo Romerio ir Vilniaus universitetai. Meno sritį kuruoja Nacionalinis Kauno dramos ir Kauno valstybinis muzikinis teatrai bei Vilniaus dailės akademija.

Kaunas gali didžiuotis turėdamas itin talentingų ir sumanių vaikų, kuriems mokyklinė programa yra gerokai per lengva.

Programos paremtos tarpdiscipliniškumu

Itin gabių mokinių programa paremta universitetine praktika – žinių sisteminimu, aktyviu mokinių dalyvavimu projektiniuose darbuose, bandymuose, kūrybinėse dirbtuvėse, tyrimuose ir praktinėse veiklose. Visi užsiėmimai vyksta po pamokų universitetuose bei teatruose.

Pagal vaikų amžių sudaromas patrauklus turinys, susidedantis iš asmenybinio, matematikos ir gamtos mokslų, socialinių ir humanitarinių, menų bei sveikatingumo modulių. Mokomų dalykų temos apima psichologiją, biochemiją, komunikaciją ir kalbas, vaiko teises, ekonomiką, politologiją, kibernetinį saugumą ir daugelį kitų. Visų amžiaus grupių programas galima rasti internete.

Šiuo metu programoje dalyvauja jau beveik du šimtai Kauno 5–10 klasių mokinių. Šį skaičių planuojama padvigubinti – tikimasi, kad 2022 m. sausį programoje dalyvaus apie 350 mokinių, o nuo rugsėjo 1-osios programos dalyvių skaičius sieks 400 mokinių.

Dėstytojai programos dalyviams padeda ruoštis olimpiadoms, kuruoja jų projektus. Visą paskaitų kursą  išklausiusiems vaikams išduodami programos baigimo pažymėjimai, o dvyliktokams sudaromos galimybės klausyti universiteto studentams dėstomų paskaitų.

Pretendentams – stojamieji testai

Šiuo metu formuojamos trys naujos 3–4 klasių grupės, kuriose mokysis ne daugiau kaip po 15 vaikų. Tėvelių, globėjų ar mokyklų bendruomenių paraiškų laukiama iki šių metų gruodžio 17 d.

Visi vaikai, norintys dalyvauti tarpdisciplininėje itin gabių mokinių programoje, turi atitikti jiems keliamus reikalavimus. Pateikiant paraiškas būtina pridėti individualiai atlikto „Wechslerio trumposios intelekto skalės“ testo (angl.  Wechsler Intelligence Scale for Children, WISC) rezultatus.

Vaikams nuo 6 iki 16 metų skirtas egzaminas atspindi vaiko intelekto, gebėjimų ir bendrųjų žinių lygį. Jį sudaro kalbinės užduotys, erdviniai ir loginiai uždaviniai, samprotavimo bei atminties testai. Programos kandidato bendrasis intelekto koeficientas negali būti žemesnis nei 120 IQ.

„Tiek tėveliams, tiek mokykloms rekomenduojama į gabių vaikų programą kreipti tuos vaikus, kurių pradinio ar pagrindinio ugdymo programų rezultatai yra itin aukšti. Tai yra pirmoji nuoroda, kad vaikams reikia naujų iššūkių, būtina stiprinti mokomąjį kursą, padėti sąmoningai rinktis tolesnio mokymosi kryptį bei suvokti savo galimybes“, – apie kandidatų atranką kalbėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Pasak jos, pradinukų J. C. Raveno testų rodikliai turėtų siekti 90–99 procentus, o vyresnėlių gimtosios ir užsienio kalbų, matematikos, istorijos, gamtamokslių ar biologijos dalykų vidurkis – ne mažesnis kaip 9–9,5 balai.

Kandidatų testų rezultatai, prašymai dalyvauti programoje bei kiti susiję dokumentai teikiami Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriui el. paštu svietimo.skyrius@kaunas.lt. Tėveliai, globėjai bei mokyklų atstovai dėl vaikų dalyvavimo gali konsultuotis telefonu 8 645 12836.

Atranką praėję ir į Tarpdisciplininę itin gabių mokinių programą patekę mokiniai informuojami per 10 darbo dienų.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Simbolinis mokestis ir lengvatos

Talentingų vaikų programą dalinai finansuoja Kauno miesto savivaldybė. Skaičiuojama, kad vienos akademinės valandos kaina siekia 130 eurų, o mėnesinė paskaitų suma viršija 1 tūkst. eurų. Tėvelių investicija į gabių vaikų ugdymą simbolinė – 20 eurų per mėnesį.

Perpus mažiau už savo atžalas mokės tėveliai, auginantys tris ar daugiau vaikų. Taip pat lengvatos taikomos mokiniams, dėl pateisinamų priežasčių praleidusiems programos paskaitas per einamojo mėnesio dvi savaites. Mėnesinis mokestis proporcingai mažinamas ir tais atvejais, kai dėl ekstremaliosios padėties ar  karantino vaikų ugdymas persikelia į nuotolį ar yra vykdomas ne pilna apimtimi.

Nuo mokesčių pilnai atleidžiami negalios paliesti mokiniai, vaikai priklausantys jautresnėms socialinėms grupėms ar be tėvų globos likę jaunuoliai. Juos atstovaujantys asmenys privalo pateikti susijusius dokumentus arba jų kopijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pil

Nesupratau, baigėsi vadinasi korona.Kodėl neatšaukemi galimybių pasai???

Pavadinimas testo anglų k.

Wechsler Abbreviated Scale of Intelligence (WASI), nepainioti su WISC :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS