Neįkainojama: būti šalia, būti kartu visa širdimi (Metų kaunietės rinkimai) | KaunoDiena.lt

NEĮKAINOJAMA: BŪTI ŠALIA, BŪTI KARTU VISA ŠIRDIMI (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 7

Pradedame plačiau pristatyti „Metų kaunietės“ dvidešimtuko dalyves. Gyvenimo išmintis, nuoširdumas, profesionalumas ir atsidavimas – milžiniškas turtas, kuriuo dvi moterys, pristatomos šiandien, dalijasi su labiausiai pažeidžiamais visuomenės nariais.

17. RITA KABAŠINSKIENĖ – Kazio Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės Petrašiūnų skyriaus vedėja, besirūpinanti žmonėmis, kurių gyvenimas jau gęsta, atsidavusi, nuoširdi, viena paliatyviosios  slaugos pradininkių Lietuvoje.

„Ne kiekvienas medikas gali dirbti slaugos srityje“, – sakė R.Kabašinskienė. Čia kaip niekur kitur yra patiriamas itin stiprus emocinis krūvis.

„Slauga yra tokia sritis, kurioje svarbu ne vien tik medicina, bet ir filosofija, ir teologija, kas padeda atrasti gyvenimo esmę. Gyvenimas nėra vien tik gražūs ir geri dalykai. Mes vieni kitiems turime padėti sunkiais momentais. Svarbus dalykas yra ir mokėti priimti pagalbą, sutikti, kad kas nors mums padėtų“, – akcentavo vedėja.

Ji pati šiame lauke atsidūrė beveik atsitiktinai, tačiau dabar savęs neįsivaizduoja kitur. „Esu kaunietė, bet dešimt metų gyvenau ne Kaune. Kai grįžau, ieškojau darbo. Buvau kardiologė. Pagal specialybę darbo greitai neradau, bet kaip tik tuo metu buvo paskelbtas konkursas į šios ligoninės direktorės vietą. Ir laimėjau šį konkursą. Tad į slaugos sferą atėjau taip susidėliojus aplinkybėms“, – pasakojo R.Kabašinskienė apie likimo postūmį į prasmingą, bet nepaprastai sunkią emociškai veiklą.

Kai pretendentė į Metų kaunietes pradėjo dirbti šioje ligoninėje, oficialiai dar net nebuvo tokios paslaugos kaip slauga, tačiau realiai čia ji jau buvo teikiama.

Svarbus dalykas yra ir mokėti priimti pagalbą, sutikti, kad kas nors mums padėtų.

Slaugos prieinamumas plečiasi, bet poreikis didėja dar sparčiau. Kai šeimoje atsiranda sunkus ligonis, artimieji susiduria su dilema: bandyti artimuoju pasirūpinti patiems ar patikėti jo slaugą specialistams?

R.Kabašinskienė patarė pirmiausia atsakyti į klausimą, kur ir kieno patys norėtume būti slaugomi. Ji pati neslepia, kad rinktųsi savus namus. Tačiau ar norėtumėte būti namie net ir tuomet, jeigu tam nėra tinkamų sąlygų, o jūsų būklė yra sunki? Ar norėtumėte būti namie ir tuomet, jeigu jūsų situacija iš ritmo išvestų šeimos gyvenimą? „Idealiu atveju tai turėtų būti apgalvotas ir bendras sprendimas“, – kalbėjo skyriaus vedėja.

Pasirinkus artimąjį patikėti ateinančiam į namus slaugytojui ar specialistams įstaigoje, reikia atkreipti dėmesį ne tik į jų kvalifikaciją, bet ir į žmogiškąjį faktorių. „Labai svarbu yra lygiavertis abipusis bendravimas ir sergančiojo kaip asmenybės priėmimas. Slaugos specialistai turi daug dirbti su artimaisiais, nuolat palaikyti kontaktą, kad artimieji būtų įtraukti į bendrą komandą“, – sunkiai sergančio žmogaus slaugos subtilybes aiškino R.Kabašinskienė.

20. VIOLETA BUKMANIENĖ – globėja, savo meilę, šilumą skirianti ir vertybes perduodanti tiems, kuriems jos reikia labiausiai, – be artimųjų globos likusiems vaikams, bei viešai besidalijanti šia savo patirtimi, tikėdamasi, kad tai galbūt įkvėps ir kitus.

Violetą tikrai esate matę. Jeigu ne gyvai, tai iš globos skatinimo kampanijos plakatų, skelbiančių: „Tai buvo geriausias sprendimas mano gyvenime.“ Tokį sprendimą moteris priėmė ieškodama gyvenimo prasmės.

„Visuomet pagalvodavau apie galimybę globoti vaikus, o ypač kai sūnus užaugo. Man rūpi. Norisi būti naudinga. Yra visos sąlygos kažką tokio nuveikti“, – pasakojo moteris, dėkinga artimiesiems, sulaukusi visapusio palaikymo.

Paskutinis lašas, kai ji galutinai apsisprendė lankyti specialius priežiūros kursus ir padėti į nepavydėtinas situacijas patekusiems vaikams, buvo tragiška Matuko istorija.

Šiuo metu jos su vyru kasdienybė sukasi aplink du globotinius. Kiek anksčiau jų buvo trys, bet vienas jau grįžo į šeimą. „Ne atimti vaiką, o suteikti saugų prieglobstį tol, kol jo tikruose namuose viskas bus gerai“, – akcentavo V.Bukmanienė, kurią sužavėjo vaikų gerovės centro „Pastogė“ misija apleistam, skriaudžiamam vaikui suteikti laikiną prieglobstį ir padėti jo biologiniams tėvams išspręsti problemas, atkurti santykius, galiausiai „pastatyti namus kiekvieno širdyje iš naujo“.

Moteris skubėjo pasidalyti dar viena žinia: jau tvarko dokumentus, kad vieną laikinai globojamą mergytę galėtų globoti nuolat. „Didžiajam jau anksčiau buvo rasta nuolatinė globėja, tik laukiama teismo sprendimo, ir jis išeina“, – už globotinį džiaugėsi kaunietė, tačiau atsisveikinimo nelaukia, nes kiekvienas vaikas įkrenta į širdį.

Ne atimti vaiką, o suteikti saugų prieglobstį tol, kol jo tikruose namuose viskas bus gerai.

Ji neslėpė, kad prasminga veikla, kurios ėmėsi – tikrai nelengva. „Tačiau kai pamatai akivaizdžius vaiko pokyčius, supranti, kad pastangos nenuėjo veltui“, – aiškino kaunietė, besistengianti, kad globotiniai pamatytų, patirtų meile paremtus šeimos santykius, suprastų atsakomybes, pareigas ir teisę į saugų bei aprūpintą gyvenimą.

Ką ji patartų kitiems, svarstantiems tapti globėjais, žmonėms? Kaip tam paskatinti vis dar nesiryžtančius? Nereikia raginti, skubinti. „Žmogus tam turi pribręsti. Pasakojimai, socialinės globos akcijos priverčia susimąstyti, tad svarbu tiesiog dalytis savo patirtimi. Viešumas labai sveikintinas šioje srityje“, – sakė V.Bukmanienė, paklausta, ar nedvejojo nuspręsdama tapti globos akcijos veidu.


Į kitą etapą pateks dešimt daugiausia skaitytojų palaikymo sulaukusių dalyvių.

Už 20-uko dalyves balsuoti kviečiame iki vasario 10 d.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, „Kauno dienos“ laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu „MKN XX“. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: kauno.diena.lt rubrikoje „Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Vieną pretendentę į finalinį šešetuką deleguos speciali komisija. Likusios pretendentės bus išrinktos susumavus balsavimo taškus.

Iki vasario 10 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Vasario 12 d. paskelbsime dešimtuką.

Vasario 18 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo vasario 18 d. iki kovo 3 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite Metų kaunietę.

Kovo 4–5 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 6 d. Metų kaunietę paskelbsime šventiniame renginyje.

Rinkimų „Metų kaunietė“ mecenatas: „Vikonda“ (valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė).

Pagrindinis rėmėjas: „Kauno tiltai“.

Rėmėjai: „Volfas Engelman Nealkoholinis“, „Denticija“, SDG.

Partneriai: „Clinic / DPC“, „East Island“, „Jaukūs namai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

,,,,,,,

Nu papai tai tikrai labai grąžūs.

...

O jos visos praėjo Krabo laiptų testą?.. :s

tai

jolantukės draugė ar giminaitė bus nugalėtoja. sėkmės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS