Neįminta „Nežūk iki 05 09“ paslaptis | KaunoDiena.lt

NEĮMINTA "NEŽŪK IKI 05 09" PASLAPTIS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Plakatai "Nežūk iki 05 09" ant pėsčiųjų tilto per Karaliaus Mindaugo pr. ir viaduką Tunelio g. per geležinkelį buvo iškabinti paskutinėmis balandžio dienomis. Jo autoriai nepaaiškėjo.

Plakatai "Nežūk iki 05 09" ant pėsčiųjų tilto per Karaliaus Mindaugo pr. ir viaduką Tunelio g. per geležinkelį buvo iškabinti paskutinėmis balandžio dienomis. Jo autoriai nepaaiškėjo. 

Balandžio 28 d. rytą pastebėti plakatai su perspėjančiu užrašu kabojo maždaug iki vidurdienio. Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius pasirūpino juos nukabinti. Skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius jau tada aiškino, kad šeimininkui atiduos jo turtą, tik prašys paaiškinti, ką norėta pasakyti perspėjimu "Nežūk iki 05 09".

"Niekas nepaaiškėjo, tos "neįkainojamos vertybės" šeimininkai neatsiliepė. Mes dar šiek tiek pasaugosime šį turtą ir teks su juo atsisveikinti, nes neturime kur jo laikyti", – plakate nurodyto termino išvakarėse situaciją aiškino D.Bortkevičius.

Viešosios tvarkos skyriaus atstovai iškėlė keletą plakato atsiradimo versijų: Rusijos gegužės 9-ąją minima Pergalės Antrajame pasauliniame kare diena; taip pat gegužės 9-ąją minima Europos diena; gegužės 9-ąją – ir finalinis Kauno technologijos universiteto RAFES festivalio koncertas

"Mes kreipėmės į studentų atstovybę, tačiau jie neigė bet kokias sąsajas", – aiškino skyriaus vedėjas. Belaukdami gegužės 9-osios skyriaus darbuotojai sumąstė dar vieną versiją: "Svarstėme, kad tai galėjo būti "Žalgirio" sirgalių savireklama. Tokia mintis kilo dėl apverstos "Ž", tačiau tuo viskas ir baigėsi", – pasakojo vedėjas.

Vis dėlto D.Bortkevičius patvirtino, kad šiandienai buvo parengtos sustiprintos patruliavimo pajėgos. Taip nutarta ne tik dėl plakate skelbtos dienos, bet ir dėl galimo požiūrių išsiskyrimo apie gegužės 9 d. minimą Rusijos pergalę Antrajame pasauliniame kare.

Vakarai šią istorinę datą mini 8 d. Yra net keletas šių skirtingų datų aiškinimų. Vieni istorikai dėsto, kad vokiečių generolai dukart pasirašė kapituliacijos dokumentus: pirmąkart gegužės 8-ąją, prieš pat vidurnaktį, pasiduodami Vakarų sąjungininkams, antrąkart gegužės 9-ąją pasiduodami Sovietų Sąjungos Raudonosios armijos ginkluotųjų pajėgų vadui maršalui Georgijui Žukovui.

Kita versija – kai buvo pasirašyta Vokietijos kapituliacija, jau buvo vidurnaktis, todėl vienur dar buvo 8-oji diena, o Maskvoje – jau 9-oji.

"Dėl šventimo mes niekam neturime jokių pretenzijų, nors ir neturime duomenų apie organizuojamus minėjimus. Svarbiausia, kad nebūtų pažeista viešoji tvarka ir pažeisti interesai tų žmonių, kurie nenori švęsti", – Kauno savivaldybės

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

gal

gal cia rugsejo penktoji?

gal

gal cia rugsejo penktoji?

gal

gal cia rugsejo penktoji?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS