Nelaimė atskleidė daugiabučio piktžaizdę: gelbėtojai neturi galimybės privažiuoti | KaunoDiena.lt

NELAIMĖ ATSKLEIDĖ DAUGIABUČIO PIKTŽAIZDĘ: GELBĖTOJAI NETURI GALIMYBĖS PRIVAŽIUOTI

Vieno daugiabučio gyventojai baiminasi, kad nelaimės atveju gali nesulaukti pagalbos. Nerimą kelia ir gretimame sklype vykdomos statybos, esą naujas pastatas visiškai užkirs kelią privažiuoti.

Vaiko gelbėjimo operacija

Savanorių pr. 168 namo gyventoja pasakojo, kad praėjusio mėnesio pradžioje šiuo adresu vyko ugniagesiai gelbėtojai. Pasak moters, buvo pranešta, kad aukštutiniame balkone užsitrenkė vaikas. Kaunietė pasakojo, jog gelbėtojai esą negalėjo privažiuoti prie pastato, nes jį juosia tvora, nėra paliktų privažiavimų prie vidinio kiemo.

"Kaimynai vakare pradėjo šnekėti, kad visos tarnybos buvo suvažiavusios. Paaiškėjo, kad vaikas buvo užsitrenkęs balkone ir kažkas iškvietė gelbėtojus. Viskas baigėsi gerai, gal tik tėvams šokas buvo, bet problema yra visai kitur. Apie valandą ugniagesiai stovėjo, bet negalėjo išskleisti kopėčių ir pasiekti vaiko, nes nėra privažiavimo, gelbėtojai tiesiog neturėjo pro kur įlipti", – pasakojo kaunietė Ina (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Gyventojai baiminasi, kad  nelaimės atveju prie Savanorių pr. 168 namo neprivažiuos gelbėtojai. (Skaitytojo nuotr.)

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Džiuginta Vaitkevičienė patikslino, kad minėtas įvykis Savanorių pr. 168 buvo rugpjūčio 3 d. Gautas pranešimas, kad žmonės mato penkto aukšto balkone stovintį ir mamos besišaukiantį vaiką. Tačiau iš pradžių gelbėtojai nurodytu adresu nieko nerado, todėl buvo perskambinta pranešėjai ir patikslinta įvykio vieta. Nuvykus patikslintu adresu, kartu su policijos pareigūnais išsiaiškinta, kad vaikas buvo paliktas vienas. Susisiekus su mama, ji grįžo į namus ir atrakino duris.

"Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistai nepažymėjo, kad nebūtų privažiavę prie Savanorių pr. 168 pastato. Paprastai, jei būna kokių nors problemų dėl privažiavimo, apie tai gelbėtojai praneša, tačiau šiuo atveju nereikėjo skleisti kopėčių, tad ir nėra informacijos, kad jie būtų ko nors nepasiekę", – pridūrė Dž.Vaitkevičienė.

Netipinis pastatas

Savanorių pr. 168 pastatas yra netipinės formos. Nuo pagrindinės gatvės matomi langai yra ne butų, o laiptinės. Visi butų langai veda į vidinį kiemą. Toks koridorinės laiptinės planas dažnai taikomas viešbučiuose.

"Kadangi butai yra priešingoje pusėje nei Savanorių prospektas, prie šios namo pusės visiškai neįmanoma privažiuoti. Ir su kaimynais buvome pasikalbėję, kad jei kiltų gaisras, ugniagesiai niekaip neprivažiuos", – nurodė vietos gyventoja.

Ji aiškino, kad pirmame aukšte yra komercinės patalpos, jos užima didesnį plotą ir išsikiša iš pastato ribų, sudarydamos tarsi stogelį, kurį mato viršutinių aukštų gyventojai.

"Neaišku, kas davė leidimus ir leido taip padidinti tų komercinių patalpų plotą, kad negalėtų tarnybos prie pastato privažiuoti. Be to, netoli yra garažai, nuo jų veda pastatyta tvora, o priešais mūsų balkonus dar stato naują daugiabutį, tad panaikinti visi servitutai. Mūsų namas tikrai didelis, bet privažiuoti prie jo nėra jokios galimybės", – toliau problemą dėstė kaunietė Ina.

Ji nurodė, kad ties naujai statomu daugiabučiu yra paliktas siauras pravažiavimas, kuris turėtų vesti į Savanorių pr. 168 namo vidinį kiemą, tačiau, pasak vietos gyventojos, panašu, kad statytojai pravažiavimu neleis normaliai naudotis.

"Viskas daroma, kad naujas daugiabutis prisijungtų tą žemės gabaliuką tam, kad galėtų visas statybas įteisinti, nes, kaip teko girdėti, jiems trūksta šiek tiek žemės, kad atitiktų reikalavimus. Jei jie pasiims tą lopinėlį sklypo, nebus jokių galimybių įrengti bent kokį nors privažiavimą prie mūsų butų", – sakė Ina.

Gyventojai piktinasi, kad prie namo nėra paliktų servitutų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Savivaldybės pozicija

Kauno miesto savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius "Kauno dienai" aiškino, kad žemės sklypas yra suformuotas ties Savanorių pr. 168 ir 168A pastatais. Taip pat turi būti užtikrinta ir priešgaisrinė sauga.

"Statinio projekto Savanorių pr. 168A sprendiniuose, kuriam išduotas statybą leidžiantis dokumentas, nurodyta, kad gaisrų gesinimo sistema įrengta visiems trims pastatams – Savanorių pr. 168, 168A ir 170. Atlikta projekto bendroji ekspertizė. Ugniagesių automobiliams neprivalomas privažiavimas iš visų pastato pusių, jei patalpose įrengtos automatinės gaisro gesinimo sistemos", – aiškino specialistas.

Pasak N.Valatkevičiaus, servitutai nustatomi teritorijų planavimo dokumentais, o pastatų projektai rengiami vadovaujantis patvirtintais teritorijų planavimo dokumentais (detaliaisiais planais). Servitutai nustatomi įvertinus jų reikalingumą kompleksiškai, vertinant ir esamus statinius, ir planuojamą užstatymą.

"Tiek rengiant teritorijų planavimo dokumentus, tiek pastatų projektus, visi sprendiniai sklypuose yra nagrinėjami ir privalo būti pagrįsti vadovaujantis teisės aktų nuostatomis. Statybą leidžiantis dokumentas pastatų statybai išduodamas, kai projekto sprendiniai atitinka teisės aktų reikalavimus", – apie tai, kad tiek Savanorių pr. 168 pastato komercinių patalpų plėtra, tiek šalia statomas naujas pastatas atitinka reikalavimus, kalbėjo Miesto architektūros ir planavimo skyriaus vedėjas.

Mūsų namas tikrai didelis, bet privažiuoti prie jo nėra jokios galimybės.

Inspekcijos išaiškinimai

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) taip pat nurodė, kad Statybos įstatyme ir teisės aktuose nėra nustatyti reikalavimai dėl servitutų. Vadovaujantis Statybos įstatymo nuostatomis, sklypas turi būti tvarkomas taip, kad pastačius statinį nebūtų pablogintos trečiųjų asmenų gyvenimo sąlygos.

Nurodoma, kad statybų metu ir pastačius naują pastatą turi būti palikta galimybė patekti į valstybinės ir vietinės reikšmės kelius ir gatves, taip pat naudotis inžineriniais tinklais, nepabloginta jau esamų pastatų techninė būklė, išsaugoti visi higienos reikalavimai. VTPSI taip pat aiškino, kad turi būti išsaugotos ir gaisrinę saugą užtikrinančios priemonės.

Nuo Savanorių pr. pusės – tik laiptinės langai, o butus galima pasiekti tik iš kitos namo pusės.(Justinos Lasauskaitės nuotr.)

"Visais atvejais projektuojant ir statant statinius turi būti laikomasi statytojo teisės įgyvendinimą ir norminius atstumus tarp pastatų bei tarp pastatų ir sklypų ribų reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų", – pažymėjo VTPSI.

Specialistai pažymėjo, kad servitutų nustatymai numatyti Žemės įstatyme. Jie būtini formuojant valstybinės reikšmes sklypus, rengiant žemės grąžinimą ir pan. Šiuo konkrečiu atveju, tarnybos žiniomis, vyksta teisminiai ginčiai, kuriais siekiama išsiaiškinti, kam priklauso sklypo lopinėlis.

"VTPSI žiniomis, komercinės patalpos yra įregistruotos registrų centre kaip 95 proc. nebaigtas statyti statinys. Minimos patalpos, kaip ir apie 48 proc. žemės sklypo Savanorių pr. 168, nuosavybės teise priklauso UAB "Žaliakalnio investicijos". Tarp vietos gyventojų ir minėtos bendrovės dėl žemės sklypo naudojimosi tvarkos nustatymo vyksta teisminiai procesai", – rašoma "Kauno dienai" atsiųstame komentare.

Taip pat inspektoriai nurodė, kad daugiabutis, kurio statybas pro balkonus mato Savanorių pr. 168 gyventojai, neturėtų būti vykdomos, nes teismas panaikino statybų leidimą. Jei teismo sprendimas nebus apskųstas, gali atsirasti galimybė privažiuoti prie Savanorių pr. 168 pastato iš vidinio kiemo.

"Dėl naujo statinio gretimame sklype (Č.Sasnausko g. 23, Kaunas) Statybos inspekcija kreipėsi į teismą dėl statybą leidžiančio dokumento panaikinimo. 2020 m. liepos 28 d. Kauno apylinkės teismas priėmė sprendimą panaikinti Kauno miesto savivaldybės administracijos 2017 m. spalio 17 d. išduoto leidimo statyti naują statinį ar jo dalį dalį, kuriuo buvo suteikta teisė statytojui žemės minėtame sklype statyti naują statinį – gyvenamosios paskirties (daugiabutį) pastatą, kurio paskirtis – gyvenamoji (trijų ir daugiau butų – daugiabučiai pastatai). Šis teismo sprendimas kol kas neįsiteisėjęs; per 30 dienų nuo sprendimo priėmimo dienos jis gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Kauno apygardos teismui per Kauno apylinkės teismo Kauno rūmus", – informavo VTPSI.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Negi neaišku, kad čia provokacinė situacija buvo sudaryta?

Nu

Dar viena beprote motina

Anonimas

Šančiuose vietoj pirties Sodų g.įgrūdo daugiabutį.Kur statys automobilius,kai dabar jau jie statomi po kaimynų langais gatvėje?Tai vadinasi nauja statyba ir viskas apskaičiuota.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS