Nelegali prekyba alkoholiu inspektorių nesudomino? | KaunoDiena.lt

NELEGALI PREKYBA ALKOHOLIU INSPEKTORIŲ NESUDOMINO?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prekyba alkoholiu griežtai reguliuojama, tačiau kilo įtarimų, kad Panemunės pilyje vykusiame renginyje institucijos pražiopsojo galimus pažeidimus, nors apie juos pranešta dar iki renginio.

Be licencijos?

Panemunės pilyje vasaros pabaigoje vyko bendrovės „Telia“ renginys, kurį organizavo agentūra „Propeller“. Pilyje veikiančio viešbučio „Best Baltic Hotels“ atstovams kilo įtarimų, kad šiame renginyje galėjo būti pažeistos prekybos alkoholiu taisyklės.

Pasak viešbučio „Best Baltic Hotels“ direktoriaus pavaduotojos Kristinos Kavaliauskienės, norint prekiauti lauko kavinėse alkoholiu, reikia turėti ne tik leidimą, išduotą savivaldybės, bet ir licenciją. Ji rėmėsi Alkoholio kontrolės įstatymo 16 str. 3 d. nuostatomis, kuriose nurodoma, kad mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais leidžiama verstis tik turint licenciją. Pašnekovės teigimu, minėtame renginyje šių dokumentų organizatorių pasamdyti maisto tiekėjai neturėjo, nes dėl leidimo niekas esą nesikreipė į savivaldybę.

„Pagal Jurbarko rajono savivaldybės pateiktą informaciją vienkartinė licencija prekiauti alkoholiniais gėrimais Panemunės pilyje minėtu laikotarpiu nebuvo išduota, dėl tokios licencijos išdavimo Jurbarko rajono savivaldybei prašymas nebuvo pateiktas. Be to, prekyba alkoholiu vyko galimai neturint kasos aparato“, – dėstoma įvairioms institucijoms skirtame skunde dėl renginio Panemunės pilyje.

Negana to, K.Kavaliauskienės teigimu, lauke galima prekiauti tik silpnuoju alkoholiu, kuris neviršija 7,5 proc. stiprumo. Tačiau renginyje lauko baruose prekiauta vynu, šampanu, kokteiliais, į kurių sudėtį įeina stiprusis alkoholis. Panemunės pilyje veikiantys verslininkai įsitikinę, kad organizatoriai neturėjo teisės renginyje prekiauti tokiu alkoholiu.

„Lauko paviljonuose galima prekiauti tik silpnu alkoholiu, nes nėra licencijų, leidžiančių prekiauti stipriaisiais gėrimais. Taigi, kaip jie galėjo prekiauti?“, – stebėjosi Panemunės pilyje veikiančio verslo atstovė.

„Kauno dienai“ pateiktoje vaizdo medžiagoje matyti, kad renginio metu buvo įrengtos kelios lauko kavinės. Vienose jų šventės dalyviai galėjo mėgautis silpnu alkoholiu, tokiu kaip alus ar sidras. Tačiau buvo ir mokamas baras, kuriame renginio svečiai už norimą alkoholinį gėrimą turėjo patys susimokėti. Meniu pateiktos ir kainos, ir gėrimai, tarp kurių yra ir stipriojo alkoholio.

Meniu: lauko prekybos paviljone žmonės galėjo įsigyti alaus, sidro, vyno, kokteilių. („Best Baltic Hotels“ nuotr.)

Pranešė iš anksto

Apie tai, kad renginyje ketinama prekiauti stipriais alkoholiais gėrimais neturint tam skirtų licencijų, viešbučio „Best Baltic Hotels“ atstovai iš anksto įspėjo kontroliuojančias institucijas, tačiau renginio metu niekas nė neketino atsiųsti specialistų, kad šie patikrintų informaciją, o renginio užsakovai patikino, kad bus laikomasi visų galiojančių įstatymų.

„Skambinome į Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą (NTAKD) ir mums telefonu pasakė, kad šiam renginiui turi būti išpirktas leidimas prekiauti alkoholiu lauke. Jie nurodė, kad pagal įstatymą galima lauke prekiauti nestipriu alkoholiu, o jei vietoje gaminami kokteiliai, tai jau laikoma kaip stiprus alkoholis ir lauko prekyboje jo negali būti. Į mūsų žodinį pasakymą niekas nesureagavo“, – pasakojo K.Kavaliauskienė.

Vėliau viešbučio atstovai pateikė informaciją bendrovės „Telia“ valdybai, kad jų renginyje gali būti nesilaikoma įstatymų, ir nusiuntė raštą Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai. Į paklausimą, ar tikrai bus laikomasi galiojančių įstatymų, „Telia“ atsiuntė patikinimą, kad esą visas licencijas renginio organizatoriai turi.

„Ačiū už žinutę ir teisingai atkreiptą dėmesį į renginių planavimo niuansus. Teisės aktų ir reguliavimo laikymasis yra viena pamatinių mūsų verslo ašių, tokius pačius reikalavimus taikome ir savo partneriams, aptarnaujantiems renginį. Nėra net abejonių, kad renginys vyks laikantis visų taisyklių, taip pat turint visas reikiamas licencijas“, – nurodė bendrovės „Telia“ atstovai.

Renginyje laisvai lauko baruose prekiauta vynu, šampanu, kokteiliais, į kurių sudėtį įeina stiprusis alkoholis.

Tarnybų nesudomino

Vaistų kontrolės tarnyba skundu nesusidomėjo ir persiuntė jį NTAKD. Šis departamentas viešbučio „Best Baltic Hotels“ atstovams pateikė paaiškinimą esą skundą gavo tada, kai buvo įvykęs renginys, todėl Panemunės pilyje renginio metu negalėjo patikrinti, ar tikrai alkoholiu prekiaujama nepažeidžiant įstatymų.

„Informuojame, kad NTAKD jūsų įmonės 2022 08 26 raštas dėl Panemunės pilyje 2022 08 27 organizuojamo renginio, kurio metu planuojama disponuoti alkoholiniais gėrimais, buvo persiųstas departamentui Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos rugpjūčio 29 d. elektroniniu paštu.

Atsižvelgiant į tai, departamentas neturėjo fizinių galimybių užtikrinti alkoholinių gėrimų disponavimo kontrolės funkcijų renginio metu. Pranešimų dėl alkoholinių gėrimų prekybos renginyje reikalavimų pažeidimų departamente negauta“, – tokį laišką NTAKD atsiuntė viešbučio atstovams, pranešusiems apie galimą įstatymų pažeidimą.

Liko už borto

Viešbutis „Best Baltic Hotels“ Panemunės pilyje veikia pagal nuomos sutartį su Vilniaus dailės akademija (VDA), kuriai priklauso pilis. Verslininkus stebina, kad organizatoriai nesinaudojo jų paslaugomis, nors jie turi visas reikiamas licencijas, o rizikavo susigadinti reputaciją, kaip įtariama, dėl neteisėtos prekybos alkoholiu.

„To renginio metu galėjome prekiauti tik nedidelėje terasoje, nors mes galime ir lauke prekiauti, nes turime licencijas. Iš pradžių organizatoriai teigė, kad lauke visai neprekiaus alkoholiu, vėliau, kad prekiaus kokteiliais. Tačiau iš tiesų jie vietoje pardavinėjo ir vyną buteliais. Tai buvo jau antrasis jų renginys. Pirmojo metu jie neprekiavo alkoholiu, o svečiams dalijo alaus ir vyno kuponus. Šį kartą jie atvirai prekiavo įvairiu alkoholiu“, – stebėjosi restorano vadovė Jolanta Damanauskienė.

Ji nurodė, kad pagal sutartį su VDA restoranas turi pirmumo teisę prekiauti maistu, bet minėtame renginyje buvo paliktas už borto ir tiek maistą, tiek gėrimus tiekė organizatorių „Propeller“ pasamdyti tiekėjai.

„Mes buvome apeiti. Organizatoriai su VDA kažkodėl nusprendė, kad mes nesame pajėgūs aptarnauti tiek žmonių, nors iš tiesų esame ne vieno didelio renginio metu tiekę maistą ir gėrimus. Suprantu, kad sunkmetis ir pačiai akademijai reikia iš kažko algas mokėti, tačiau mes esame nemažai investavę, turime sutartis, bet mus šį kartą tiesiog ignoravo“, – pridūrė restorano vadovė.

Akademijos pozicija

VDA atstovas Ailenas Matulaitis „Kauno dienai“ aiškino esą žurnalistus pasiekė tikrovės neatitinkanti informacija.

„Renginio metu nuomininkas nevaržomai prekiavo silpnuoju ir stipriuoju alkoholiu jo pagal nuomos sutartį naudojamoje Pilies dalyje. Viešbutis nebuvo pajėgus aptarnauti visų renginio dalyvių. Dėl šios priežasties maitinimo paslaugas teikė ir kiti tiekėjai“, – tikino pašnekovas.

„Taip pat pažymime, kad mus su viešbučiu sieja privatus sutartinis nuomos teisinis santykis, kuris įpareigoja šio santykio šalis kylančius nesutarimus spręsti tarpusavyje, o sutarties šalims nepavykus susitarti – teisės aktų nustatyta tvarka teisme, bet ne per žiniasklaidą. Tačiau ligi šiol jokio skundo jūsų dėstoma tema tiesiogiai iš viešbučio mes nesame gavę“, – pridūrė A.Matulaitis.

Jis aiškino, kad viešbutis yra išsinuomojęs tik dalį pilies patalpų, tad nėra visos jos valdytojas, todėl sprendimus dėl veiklų likusioje pilies dalyje priima šio turto valdytoja VDA.

Tikrins faktus?

NTAKD, atsakydamas į „Kauno dienos“ pateiktus klausimus, taip pat akcentavo, kad skundas esą gautas vėliau, nei vyko pats renginys, todėl vietoje esą ir nebuvo galima patikrinti, ar tikrai alkoholio prekyba vyksta pagal įstatymus. Vis dėlto departamentas nurodė, kad dėl galimo alkoholio prekybos pažeidimo atliks tyrimą.

NTAKD taip pat pažymėjo, kad teisės aktai nenumato galimybės renginių metu lauko sąlygomis prekiauti stipriaisiais gėrimais.

„Departamento vertinimu, Panemunės pilyje vykusio renginio metu ūkio subjektai vykdyti mažmeninę prekybą alkoholiniais gėrimais galėjo šiais atvejais: buvo įsigiję licenciją verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 proc., kurortinio, poilsio ir turizmo sezonų laikotarpiu; buvo įsigiję vienkartinę licenciją verstis mažmenine prekyba natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 proc., masiniuose renginiuose ir mugėse; buvo įsigiję vienkartinę licenciją verstis mažmenine prekyba alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais ir natūralios fermentacijos sidru, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 proc., masiniuose renginiuose ir mugėse“, – kokiais atvejais galima alkoholio prekyba lauko kavinėse, nurodė specialistai.

Skundas: verslininkai tikino, kad renginyje prekiauta stipriuoju alkoholiu, nors lauke leidžiama prekiauti tik silpnaisiais gėrimais. („Best Baltic Hotels“ nuotr.)

Pasak NTAKD atstovų, renginio organizatorius neprivalėtų įsigyti vienos iš nurodytų licencijų, jeigu jo įsigyti alkoholiniai gėrimai būtų naudojami reprezentacinėms reikmėms ir jais nemokamai būtų vaišinami išimtinai renginyje dalyvaujantys renginio organizatoriaus darbuotojai ar svečiai.

Jei po NTAKD atlikto tyrimo paaiškės, kad vis dėlto renginio metu alkoholiu prekiauta neteisėtai, maisto tiekėjų lauktų nemenkos baudos. Departamentas informavo, kad už prekybą alkoholiniais gėrimais neturint nustatyta tvarka išduotos licencijos šį pažeidimą padariusiems ūkio subjektams skiriama bauda nuo 289 iki beveik 14,5 tūkst. eurų.

Privatus renginys

Dienraštis apie vykusį renginį paprašė pakomentuoti ir pačių organizatorių. Agentūros „Propeller“ atstovų klausėme, pagal kokią licenciją lauko baruose prekiauta stipriuoju alkoholiu, ar buvo gautas leidimas iš savivaldybės, jei taip, kada pateiktas prašymas.

Taip pat domėjomės, koks tiekėjas lauko kavinėse prekiavo alkoholiu. Norėjome pasitikslinti, kodėl pilyje veikiančiam restoranui nebuvo sudarytos sąlygos renginio metu prekiauti alkoholiu. Klausimus išsiuntėme e.paštu ir netrukus sulaukėme agentūros „Propeller“ atstovų skambučio. Iš pradžių jų atstovas pareiškė, kad nieko nekomentuos.

Vis dėlto pokalbio metu organizatorius tikino, kad vasaros pabaigoje Panemunės pilyje vyko privatus renginys, pašaliniai asmenys nepateko, todėl esą negalima laikyti, kad buvo viešai vykdoma prekyba alkoholiu.

„Visus leidimus, susijusius su savivaldybę, mes turėjome. Maisto tiekėjas sertifikuotas ir taip pat turintis visus leidimus. Be to, tai privatus, o ne viešas renginys ir mes, išsinuomoję patalpas, darome, ką norime. Jiems („Best Baltic Hotels“ – red. past.) pilis ir pilies kiemas nepriklauso. Įstatymuose nenurodoma, kokį alkoholį svečiams pateikti privačiame renginyje. Nesvarbu, ar mes nemokamai dalijome, ar pardavėme. Į šį renginį nebuvo pardavinėjami bilietai, nebuvo atėję svetimų, todėl svetimiems ir nebuvo pardavinėjama. Mes jokio įstatymo nepažeidėme“, – nurodė agentūros „Propeller“ Renginių skyriaus vadovė Loreta Žilinskienė.

GALERIJA

  • Skundas: verslininkai tikino, kad renginyje prekiauta stipriuoju alkoholiu, nors lauke leidžiama tik silpnaisiais gėrimais.
  • Meniu: lauko prekybos paviljone žmonės galėjo įsigyti alaus, sidro, vyno, kokteilių.
  • Nelegali prekyba alkoholiu inspektorių nesudomino?
„Best Baltic Hotels“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Nieko tokio

gal būt prekiavo "į temą"-viskiu "Propeller"

arv

nesąmones raso o skundikai eikit dirbt o ne huinioj uzsiminekit

kai

...prie Žalgirio arenos lauke buvo Kauno mugė, tai alumi prekiauti galėjo tik arena, kitiems verslams buvo pasakyta: ne. Taip Kaune tvarkosi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS