Nelieka abejingi: pagalbos priklausomiems žmonėms daugėja | KaunoDiena.lt

NELIEKA ABEJINGI: PAGALBOS PRIKLAUSOMIEMS ŽMONĖMS DAUGĖJA

Gyvenimo tempas, sunkumai ir iššūkiai neretai žmones paskatina rinktis įvairias alternatyvas, padedančias atsipalaiduoti, pamiršti savo problemas. Dažnai šiuo pasirinkimu ypač jaunimui tampa ne vien alkoholis ar nikotinas, bet ir narkotinės bei psichotropinės medžiagos.

Nepageidaujami eksperimentai

Kauno rajone gyvena apie 4 tūkst. 14–21 metų moksleivių ir beveik pusė jų bent kartą yra bandę alkoholį, o apie 18 proc. – rūkyti kanapes. Iššūkiu tampa tai, kad vis populiaresnės šioje amžiaus grupėje yra elektroninės cigaretės.

Tokius duomenis pateikė Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro (KRVBS) direktorius Laurynas Dilys spalio 6 d. Raudondvaryje Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) surengtoje konferencijoje "Asmenų, priklausomų nuo psichoaktyvių medžiagų socialinė integracija".

KRVBS direktorius konferencijoje pasidalijo Ankstyvosios intervencijos programos vykdymo patirtimi. "Į programos įgyvendinimą pažvelgėme originaliai. Darbui su šia programa suformavome specialistų komandą, kuriai priklauso net 44 specialistai visame rajone. Tai ugdymo įstaigose dirbantys visuomenės sveikatos specialistai, psichologai ir socialiniai pedagogai. Organizavome susitikimus su ugdymo įstaigų administracijomis, patraukliai kvietėme paauglius ir jų tėvus, o už dalyvavimą programoje įsteigėme įdomių prizų. Tai tik keli žingsniai, kuriuos mūsų biuras sėkmingai žengė efektyvaus darbo ir sėkmingų rezultatų link", – teigė L.Dilys.

L. Dilys. Organizatorių nuotr.

Programa pratęsta

Programa "Asmenų, priklausomų nuo psichoaktyvių medžiagų, socialinė integracija" pakaunėje, kaip ir visoje Lietuvoje, buvo vykdoma penkerius metus ir yra pratęsiama iki 2022 m. vasario 28 d.

NTAKD Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos koordinavimo skyriaus vedėja Inga Bankauskienė priminė, kad pagrindinis programos tikslas buvo suteikti pagalbą priklausomybių turintiems žmonėms ir padėtis jiems integruotis visuomenėje. Programai buvo skirta beveik 8,7 mln. eurų, o pagrindiniu jos varikliu I.Bankauskienė įvardijo reabilitacijos bendruomenes.

Šią programą įgyvendina dvylika partnerių, net du – iš Kauno rajono. Viešosios įstaigos "Sugrįžimas" direktorius Valdas Šiškus 20 metų vadovauja savo paties įkurtai priklausomybės ligų reabilitacijos bendruomenei Linksmakalnyje. Čia gyvena dvi dešimtys savo gyvenimą radikaliai pakeisti nusprendusių priklausomų asmenų. Keturių vaikų tėtis Valdas pats įveikė priklausomybę kvaišalams, o dabar gelbsti likimo draugus.

Viešoji įstaiga TC – Laisva valia, įsikūrusi Šlienavoje, teikia socialines ir psichologines reabilitacijos paslaugas moterims. Įstaigoje nuolat gyvena nuo septynių iki trylikos darbingo amžiaus moterų, turinčių priklausomybę nuo narkotikų, alkoholio ar vaistų. Dalis centro darbuotojų – taip pat turėję priklausomybę žmonės, baigę reabilitacijos kursą ir turintys blaivaus gyvenimo patirtį.

Dirbama įvairiomis kryptimis

Pagrindinis programos „Asmenų, priklausomų nuo psichoaktyvių medžiagų socialinė integracija“ variklis – reabilitacijos bendruomenės.

"Padėti asmenims, priklausomiems nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, integruotis į darbo rinką ir visuomenę, tobulinti jų socialinius įgūdžius, siekiant išvengti jų socialinės atskirties, yra labai svarbu. Mes, valdžios atstovai, turime palaikyti savanorišką nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo kenčiančių asmenų sprendimą gauti pagalbą, norint keisti savo gyvenimą", – pabrėžė konferencijoje dalyvavęs Kauno rajono mero pavaduotojas Paulius Visockas.

Kauno rajone šiuo klausimu dirbama įvairiomis kryptimis. Be ankstyvosios intervencijos programos, kurią vykdo Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras, pirminės asmens sveikatos priežiūros centrai vaikams ir paaugliams bei jų tėvams teikia psichologo ir psichiatro konsultacija.

Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras organizuoja priklausomybės konsultantų paslaugų teikimą savivaldybėje. Šiuo metu konsultacijos vyksta aštuoniose skirtingose seniūnijose po vieną dieną per savaitę.

Siekiant užtikrinti maksimalų rizikos grupių asmenų pasiekiamumą, glaudžiai bendradarbiaujama su Kauno rajono socialinių paslaugų centru, Kauno apygardos probacijos tarnyba, Kauno rajono savivaldybės administracijos vaiko gerovės komisija, Užimtumo tarnybos Kauno rajono skyriumi, kurie informuoja savo klientus apie pagalbos galimybes arba įpareigoja tam tikrus asmenis lankytis pas priklausomybės konsultantą.

Kauno rajono socialinių paslaugų centro skyriuje Krizių centre pagalba teikiama moterims, atsidūrusioms krizinėje situacijoje. Dažnai vienas iš iššūkių, su kuriais susiduria moterys, yra ir priklausomybės. Krizių centro specialistai aktyviai tarpininkauja padedant įveikti šią problemą: motyvuoja paslaugų gavėjus lankyti priklausomybių konsultacijas, anoniminių alkoholikų grupes, palaiko, suteikia saugų prieglobstį ir psichologinę pagalbą.

VŠĮ Vilkijos PSPC patalpose yra įrengtas pakaitinio gydymo metadonu kabinetas, kuriame pagalbą artimiausiu metu galės gauti visi, turintys priklausomybę nuo opioidų, tokių, kaip heroinas, aguonų nuoviras.

Kauno rajonas aktyviai remia Vaikų ir jaunimo socializacijos, Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos ir vaikų vasaros stovyklų programas, siekiant motyvuoti sveikai gyventi, nevartoti alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kas kuo vadovaujasi ir kitiems tai nori pateikti?

Lietuva eksperimentų, šalis vieni draudžia ,kiti leidžia viska. Ko tikėtis normaliam žmogui sunku nuspėti ,kai tokie imasi mums vadovauti, ir leisti Įstatymus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS